Aquest 2019 ve carregat de mostres en què els formats tradicionals donen pas a les instal·lacions més experimentals. L’artista suís-americà Christian Marclay encetarà la temporada amb l’exposició “Composicions”. S’obrirà al públic el 12 d’abril i es podrà visitar fins al 24 de setembre del 2019. Es tracta de la primera exposició que es dedica a l’artista en una dècada a l’estat.

El públic podrà veure una tria variada d’obres centrada en les composicions sòniques, des de partitures gràfiques fins a videoinstal·lacions. La producció de Marclay inclou vídeo, escultura, enregistrament sonor i performance, així com partitures musicals, collage i obra gràfica. Però en aquesta ocasió l’artista exhibirà instal·lacions audiovisuals recents combinades amb peces més primerenques. Una de les destacades és ‘Video Quartet’ (2002), una composició audiovisual dividida en quatre pantalles que està feta a partir de fragments de pel·lícules.

Christian Marclay artista
Christian Marclay

La segona mostra que s’estrenarà serà “Territoris indefinits: Reflexions sobre el postcolonialisme”, amb la participació de diversos artistes com Maria Thereza Alves, Lothar Baumgarten i Black Audio Film Collective, entre d’altres. La peça estrella és la pel·lícula de Naeem Mohaiemen ‘Two meetings and a funeral’ (2017) en la qual es barregen imatges d’arxiu i noves filmacions. L’exposició parla sobre l’empremta de la repressió i la despossessió colonial. Es podrà visitar entre el 17 de maig i el 20 d’octubre.

Naeem Mohaiemen
Naeem Mohaiemen

Posenenske explora en les construccions

L’artista alemanya Charlotte Posenenske durà al Macba “Work in progress” (18 d’octubre del 2019 – 8 de març del 2020). S’hi podran veure els seus primers dibuixos i pintures, els relleus d’alumini i les seves reconegudes escultures modulars. Posenenske treballa amb materials de construcció, la repetició seriada i la fabricació industrial. Com que les peces de construcció es poden moure i distribuir-se de diferents maneres l’artista aconsegueix multiplicar les obres d’art. Aquesta és la primera exhibició monogràfica de Posenenske a Espanya.

 

charlotte posenenske
Charlotte Posenenske

Un altre plat fort de la temporada serà l’exposició de l’artista grec Takis (22 de novembre del 2019 – 19 d’abril del 2020). Segons els entesos, ell ha creat algunes de les obres més innovadores i potents de l’art del segle XX. Takis ha reinventat els formats de la pintura, l’escultura i la música en relació amb l’energia. Els treballs de l’artista estan centrats en el so, la llum i l’energia electromagnètica.

Takis artista
Takis

La col·lecció del museu amplia la seva obra amb l’entrada de tres peces. S’incorpora a la sala dedicada a la dècada dels setanta la instal·lació ‘On subjectivity’ (1978), d’Antoni Muntadas. A la sala dels 90 arriba l’obra ‘Niágara’ (1993), de l’artista veneçolà Roberto Obregón. I a l’espai expositiu denominat La Torre s’hi exhibirà “Un pechiche para Benkos” (2017), de l’artista colombià Marcos Ávila Forero.

L’exposició de Jaume Plensa, tot un èxit

Una de les mostres que es va inaugurar a finals del 2018 i que té una gran acceptació entre el públic és la de Jaume Plensa. L’artista hi repassa tres dècades de carrera amb l’exhibició d’una vintena d’escultures. L’exposició es pot visitar fins al 22 d’abril del 2019.