L’antic Mercat de Vallvidrera iniciarà al setembre unes obres per convertir-se en un equipament cultural, on es farà teatre i concerts. Va tancar portes el 2009 i està gairebé intacte: set parades, un bar i un gran espai buit on hi havia hagut el supermercat. Durant aquests 10 anys han utilitzat l’espai entitats veïnals com l’associació del Mercat Cultural de Vallvidrera, que aplega 18 entitats, i la cooperativa de consum ecològic i de proximitat Can Pujades.

56 anys de mercat

El Mercat de Vallvidrera es va construir l’any 1953 per donar cabuda a la vintena de venedors ambulants que venien, cada dia, a la plaça de Vallvidrera. Es va inaugurar amb 45 parades i un bar, i molts dels paradistes eren veïns. Als baixos hi havia una fàbrica de begudes espumoses i de gel, amb què es feia funcionar les neveres de les parades.

Als anys 80, va començar a tenir menys afluència i el 87 es va reformar per eliminar les parades en desús, que van reduir-se a les set que queden actualment, i per fer-hi un supermercat. Finalment, l’any 2009, amb només tres parades en marxa, l’Ajuntament va decidir tancar-lo perquè no era rendible.

“A l’hivern l’aigua es congelava”

Moltes paradistes i veïnes de Vallvidrera van dedicar dècades de la seva vida a aquest mercat, com la Montse Cervera i la Rosín Ponsà, que recorden que a l’hivern feia tant de fred que l’aigua es congelava. Les paradistes expliquen que ‘érem com una família’ i que s’aplegaven al bar i feien un cigaló per passar el fred. Alguns tenien parentesc, com la Montse, que era carnissera, i la Rosín, xarcutera,- neboda i tieta- i la més gran ajudava la jove a tallar les peces més complicades, com el xai.

obres amb un any de retard

El projecte de reforma

 del mercat es va presentar als veïns el 2017 i les obres havien de començar l’agost del 2018, però el pla va aturar-se per problemes d’insonorització. El març d’aquest any va trobar-se la solució amb la instal·lació d’una caixa insonoritzadora de 230 m², element que encareix el pressupost a 1.700.000 €. Les obres s’iniciaran al setembre i duraran un any i tres mesos: s’eliminaran alguns dels pilars de l’edifici per aconseguir una sala diàfana i polivalent. També es rehabilitarà la teulada i la façana i es climatitzarà l’edifici.