El Centre Garcilaso va obrir el maig del 1999 com a centre cultural i equipament de serveis. El 2008, però, va canviar de nom i, des de llavors, és un espai per a joves. L’Espai Jove Garcilaso s’ha convertit en un equipament juvenil de referència a la ciutat. Hi passen uns 400 joves cada dia d’entre 12 i 35 anys, sobretot dels barris de la Sagrera, Navas i el Congrés i els Indians. Divendres, 19 de juliol, celebrarà el 20è aniversari.

En els inicis, el Centre Garcilaso allotjava un viver d’entitats juvenils, una biblioteca, un centre de serveis socials i una oficina d’atenció al ciutadà. També hi havia un espai on els usuaris tenien accés a formació i a les noves tecnologies i bucs d’assaig amb estudi de gravació. Amb el Pla d’equipaments juvenils que es va aprovar el maig del 2008, l’edifici es va convertir en un espai jove.

Actualment, l’Espai Jove Garcilaso ocupa set plantes de les nou que té l’edifici situat a la cruïlla dels carrers de Garcilaso i Juan de Garay, al barri de la Sagrera. L’equipament ofereix serveis i projectes que responen a un mateix projecte educatiu: punt d’informació juvenil, viver de projectes juvenils, sales d’estudi nocturnes, dinamització juvenil i sala d’adolescents, projecte musical i audiovisual, espai de creixement personal Pròpolis i el programa Aquí t’escoltem. Tot i que la majoria dels usuaris de l’equipament són del districte de Sant Andreu, també hi ha usuaris vinguts d’altres punts de la ciutat, inclús d’altres municipis de l’àrea metropolitana.

Espai jove pioner

L’Intercanviador ha estat des de fa sis anys un dels projectes més ambiciosos de l’equipament juvenil. Està dirigit a joves d’entre 13 i 35 anys i es basa en la idea de l’intercanvi. És un espai lliure, obert i participatiu pensat perquè els joves estiguin a gust i coneguin gent. Està obert de dilluns a divendres de 16 a 21 h i es distribueix en un espai de trobada, sala d’adolescents, mediateca, l’espai Pròpolis (on els joves poden treballar habilitats personals i socials), els Clubs Garcilaso i espais d’intercanvis de llibres i de roba.

També s’hi pot trobar una zona de jocs amb ping-pong, futbolí i jocs de taula i una zona “chill-out” per relaxar-se. L’Espai Jove Garcilaso posa ara la vista en el futur i es planteja nous reptes. El més immediat serà continuar treballant a apropar la cultura als joves i usar-la com a vehicle d’aprenentatge. Per fer-ho es programaran activitats vinculades amb la cultura popular catalana i amb cultures d’arreu del món.

Una gran celebració

L’espai juvenil de la Sagrera ha organitzat una gran festa de celebració del 20è aniversari divendres, 19 de juliol, a partir de les cinc de la tarda i fins a la una de la matinada. Hi haurà un espai obert amb ping-pong, futbolí, màquina de ball, jocs virtuals, jocs de taula i material de circ. També s’han programat diverses actuacions musicals com el concert de James White i Angangasi una dinamització musical a càrrec de Mateólika. A més, hi haurà una classe magistral d’Afrobeat, l’actuació dels Diables de la Sagrera i, per acabar, l’actuació del DJ Marikarmen Free.