La Sagrada Família ha rebut aquest dimecres la llicència d’obres per regularitzar els treballs que s’hi estan fent des de fa més de 130 anys sense permisos municipals. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, l’ha lliurat al president de la Junta Constructora del temple, Esteve Camps, que ha destacat l’esforç de les dues parts per arribar a un acord després de dos anys de negociacions.

“Per primer cop en més d’un segle, l’Ajuntament posa ordre amb la Sagrada Família”, ha valorat Janet Sanz, que ha afegit que “Barcelona és una ciutat sense privilegis”. La Junta Constructora del temple ha pagat 4,5 milions d’euros. La llicència d’obres tenia un import superior, però se li ha aplicat una bonificació del 65 % perquè era un equipament cultural i religiós impulsat per una entitat sense ànim de lucre.

A principis d’abril, l’arquitecte en cap i el director general de la Sagrada Família van demanar la llicència al consistori formalment. La regularització de les obres s’inscriu, de fet, en l’acord amb el consistori que deixarà una inversió de 36 M € en 10 anys (per part de la Sagrada Família) en la millora dels entorns del temple. Durant la campanya de les eleccions municipals, la mateixa Janet Sanz ja va avançar el cost de la llicència.

Què passa amb la façana de la Glòria?

Malgrat la regularització de les obres, a sobre de la taula encara hi ha un escull important: què passarà finalment amb la façana de la Glòria (la que dona al carrer de Mallorca). Els plans d’Antoni Gaudí preveien fer-hi una gran escalinata on ara hi ha un bloc de pisos, que hauria d’anar a terra. Ajuntament i Junta Constructora abordaran a partir de setembre les negociacions per aquesta façana. 

Els veïns dels pisos afectats (uns 3.000) i l’Associació de Veïns de la Sagrada Família fa molt de temps que estan mobilitzats per evitar l’escalinata. De fet, els últims mesos han redoblat la pressió contra el Patronat del temple amb documents que asseguren que l’escalinata no la va dissenyar Gaudí, i també amb manifestacions.