El projecte de reforma de la zona afectada pel PERI Danubi s’ha tornat a encallar. Una sentència judicial ha considerat que la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permetia que s’executés la transformació no és correcta. La decisió no només obliga el consistori a aturar la construcció dels equipaments i la zona verda, sinó que torna a afectar un complex de 78 cases baixes que, fins ara, estaven desafectades.

Tota una vida afectats

La sentència ha caigut com a una gerra d’aigua freda sobre els veïns, que porten tota la vida pendents de l’execució del Pla especial de reforma interior (PERI) Danubi. “Entrem en un bucle. Ara estem afectats, ara ens desafecten i ara ens tornen a afectar. El que volem nosaltres és que desafectin les cases i puguem estar d’una vegada tranquils”, diu el veí Pere Masmitjà.

La zona afectada és la delimitada pels carrers de Danubi, travessera de les Corts, Pintor Tapiró i Cardenal Reig. La primera afectació de l’àrea data del 1950 i, des de llavors, s’han anat succeint els projectes de reforma sense que se n’acabés executant cap. L’any 2010 es va arribar a un acord de consens polític i veïnal i es va aprovar una modificació del PGM que desafectava les casetes.

Sobre aquesta modificació, l’Ajuntament va presentar el que semblava el pla d’urbanització definitiu per a la zona, el 2018. Va anunciar que s’hi faria una escola bressol, una extensa àrea verda de 12.000 metres quadrats i altres equipaments per al barri, tot sense tocar les 78 cases baixes de la zona.

78 famílies, un altre cop afectades

Per dur a terme el projecte, però, el consistori havia d’expropiar i indemnitzar els propietaris de diverses indústries de la zona. Però també havia de superar un últim escull: aconseguir que els propietaris d’una de les indústries retiressin la demanda que havien interposat anys abans contra la modificació del PGM, pas previ a la redacció del projecte de reforma.

Tot i que quan es va fer l’anunci del projecte el districte de les Corts va anunciar l’acord amb la propietat, el cert és que la demanda va seguir el seu curs i un jutge ha anul·lat aquesta modificació al·legant incorreccions greus i qualificant d’arbitrària la gestió de la zona que ha fet el consistori durant anys. La decisió té conseqüències importants per als veïns, ja que no només invalida el projecte de reforma del 2018, sinó que retorna els veïns a la situació d’abans del 2010, quan les 78 famílies estaven afectades.

L’Ajuntament va recórrer la sentència sense èxit. Ara, però, ha assegurat als veïns que continuarà treballant per tal de redactar un projecte nou que desafecti les cases i que no pugui ser impugnat per cap de les parts.