Els veïns de Vallvidrera tenen ja una idea de com podria ser el nou equipament cultural del barri, que sortirà de la remodelació del vell Mercat de Vallvidrera. L’Ajuntament va presentar el preprojecte de reforma el 30 de gener. En aquest estudi previ hi ha participat l’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera, formada per diverses entitats i creada l’abril del 2014, per lluitar perquè es dugués a terme aquesta transformació de l’edifici, i que veu amb bons ulls aquesta proposta inicial. Els veïns sempre han demanat, entre altres coses, que el mercat tingués un gran espai diàfan i versàtil on fer concerts, representacions teatrals, sessions de cinema i altres actes culturals. “Per aconseguir això hem previst l’eliminació de tres dels pilars de l’edifici. Haurem de reforçar els altres elements, els fonaments i la jàssera que aguanta l’estructura entre pilars. Amb això aconseguirem un espai amb capacitat per a 250 persones. Sempre he treballat amb aquesta idea perquè era la preferida dels veïns”, explica Laia Llucià, arquitecta encarregada d’elaborar l’estudi previ de reforma.

Segons aquest estudi preliminar, el nou equipament quedaria distribuït en tres zones: un vestíbul i accés, una franja amb sales petites i una última més gran per a actes amb major afluència de persones, però que també podria subdividir-se en sales més petites. L’Ajuntament destinarà 400.000 euros a reformar aquest espai, que ha estat tancat des del 2003 i presenta esquerdes i humitats a causa del mal estat de la coberta. Un 30 % d’aquesta inversió es destinarà a l’obra arquitectònica, però la major despesa s’haurà de fer per condicionar l’edifici acústicament i realitzar les instal·lacions, com ara la de calefacció. El consistori començarà les obres el gener del 2018.

Està previst que l’Ajuntament engegui un concurs públic per adjudicar el projecte final. Serà el moment en què les entitats podran concretar més les seves demandes. “Faria falta una mica més de magatzem i un espai taller cuina que reclamem, perquè es pot ubicar. El podria utilitzar tothom, seria molt interessant per a totes les associacions. Però són detalls que encara s’han de veure”, suggereix Nicolas Pirotte, de la cooperativa de consum Can Pujades, una de les tres entitats, juntament amb La Fontmontina i Els Pastorets de Vallvidrera, que avui dia poden accedir al mercat per desenvolupar les seves activitats.