Durant gairebé sis segles, a la falda de Collserola va existir un reial monestir que va tenir molta influència econòmicament i social als voltants de la vall d’Horta. Es tracta del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, fundat l’any 1393 per un petit grup de monjos procedents de València amb el suport de la reina Violant de Bar.

Ara una associació creada recentment al barri de Sant Genís dels Agudells reivindica la memòria d’aquest convent, que estava situat on ara hi ha la benzinera de la carretera de l’Arrabassada. Ho fa amb una exposició a la masia de Can Soler que recull fotografies i restes de l’edifici històric que membres de l’entitat han anat recollint durant anys.

Fragments d’història

En una vitrina es pot veure una petita part dels fragments que han anat col·leccionant i classificant. La majoria són rajoles decoratives de diferents segles, fragments de vaixelles i ceràmiques. Juli Fontoba és un dels fundadors de l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Al llarg de 40 anys ha recollit centenars de peces al voltant de les restes de l’antic convent. Segons explica, “la idea és mostrar com era el monestir a través de fragments de rajoles i ceràmiques que formaven part del paviment, parets i escales”.

peces monestir sant jeroni vall hebron

També s’hi pot veure un diorama amb una maqueta que mostra com era el monestir enmig d’un espai natural com Collserola. L’ha elaborat Fontoba amb la col·laboració de diversos veïns i inclou efectes de llum així com una narració oral que resumeix la història de Sant Jeroni, un punt estratègic important per estar situat a l’antiga via de comunicació entre el Vallès i el pla de Barcelona.

Els anys de decadència

El monestir va funcionar de forma regular fins que el 1808 els francesos el van saquejar i ja el 1835 es va exclaustrar a causa del procés de desamortització de Mendizábal. Segons Joan Bermúdez, que també ha col·laborat en l’exposició, “en aquell moment els terrenys van entrar en subhasta i van ser adquirits per la família Carbonell, que va desmantellar les parts útils del monestir per vendre-les”.

monestir sant jeroni vall hebron gravat

Actualment encara es pot veure alguna resta del monestir com murs i pilars a les dues bandes de la carretera de l’Arrabassada. Precisament la construcció d’aquest vial el 1870 va acabar de soterrar el que quedava de l’estructura central del monestir. Asseguren que a sota de la benzinera hi ha enterrades les dues primeres plantes del monestir. Per això els agradaria que en un futur es pogués fer una prospecció arqueològica per recuperar més elements històrics del convent.