Encara no hi ha data de finalització del temple de la Sagrada Família però, en canvi, tot està a punt perquè s’iniciï la seva primera gran restauració. L’obra magna d’Antoni Gaudí comença a necessitar actuacions a les parts més antigues, i si bé fins ara s’havien fet obres parcials, ara el temple afronta la rehabilitació integral de la façana del Naixement, la més fotografiada pels turistes.

L’actuació es farà per fases i consistirà a netejar i restaurar tots els elements per retornar-los al seu aspecte original. De moment, ja s’ha començat a instal·lar una bastida als terminals dels dos campanars de la banda nord. La previsió del temple és poder acabar aquesta actuació el 2025, coincidint amb la finalització de la torre de Jesucrist i amb la commemoració del centenari de la mort d’Antoni Gaudí.

La Sagrada Família acabarà les torres dels evangelistes Lluc i Marc al desembre
Per primer cop s’han pogut veure les escultures del lleó i el bou que coronaran dues de les torres

Una façana que és Patrimoni Mundial per la Unesco

La restauració dels campanars de la façana del Naixement ja ha estat aprovada per les comissions de patrimoni tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona. Un cop s’acabin les tasques dels campanars de la banda nord, es faran els dos campanars de la banda sud. Després es continuarà amb la resta de la façana, però amb la intenció de no instal·lar-hi grans bastides.

La façana del Naixement es va començar el 1891 i és l’única part del temple directament construïda per Antoni Gaudí. L’any 2005 va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco.

Què queda per fer de la Sagrada Família?

Les obres de restauració d’aquesta part del temple conviuran amb les tasques de construcció. De cara al 2023, la Junta Constructora preveu acabar les dues torres dels evangelistes que falten, les de Mateu i Joan. El 2025 també preveuen tenir enllestida la capella de l’Assumpta i els sis claustres annexos i, entre aquest any i el 2026, la torre de Jesucrist, la més alta de tot el temple.

Així serà la torre de Jesucrist, la més alta de la Sagrada Família | VÍDEO
En total farà 172,50 metres i es coronarà amb una creu de quatre braços

En els propers anys, però, encara quedaran parts cabdals de l’obra com la façana de la Glòria, fins ara aturada perquè l’escalinata suposaria l’enderroc d’un miler de pisos, la construcció de les cobertes de les naus laterals i central, i la segona sagristia que es farà al final per qüestions logístiques. Finalment també caldrà abordar els accessos al temple, com la possibilitat que hi hagi una entrada directa del metro al mateix temple, i l’ordenació dels entorns.

Sense data de finalització de les obres

La Junta Constructora continua sense posar una data de finalització de les obres de la Sagrada Família. Ho diran el 2024 quan, diuen, s’hagi confirmat la recuperació de visitants i d’ingressos d’aquest any. De moment, aquest 2022 preveuen rebre 3,4 milions de visitants (un 72 % de les xifres del 2019), i ingressar 87 milions d’euros (el 85 % del 2019). Les previsions pel 2023 són optimistes: esperen arribar als quatre milions de visitants i poder augmentar la inversió de les obres a 102 milions d’euros.