Segon ‘Arxiu Barcelona’ del “bàsics” de la temporada, dedicat al Mercat dels Encants de Barcelona, comentat pel periodista cultural Toni Vall.

Als Encants hi van a parar les vides de moltes persones que moren sense família o perquè els hereus es desfan de tot el seu llegat. Fotos, roba, mobles, documents de tot tipus, joguines, objectes de la llar, objectes de pagesia, quadres, tota mena de decoració. 

Els Encants estan a la plaça de les Glòries des del 1928. Els van traslladar allà amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929. Abans havien estat a la plaça de Sant Jaume, davant del Consolat de Mar, a la ronda de Sant Pere amb el passeig de Sant Joan, a la Rambla, on després hi va haver el Mercat de Sant Antoni, i a l’avinguda de Mistral. Des del 2013 estan a la plaça de les Glòries.

És interessant l’efecte mirall que fan els Encants amb el Museu del Disseny de Barcelona, situat a molt pocs metres dins la mateixa plaça de les Glòries. Al museu hi ha exposats objectes de la vida quotidiana destacats recentment pel seu disseny revolucionari. També tota mena de materials publicitaris o objectes destacats pel disseny gràfic (cartells, programes de mà, discos…) Si surts del museu i camines uns metres et pots trobar els mateixos objectes escampats per terra. Un contrast, una paradoxa.

Mercat dels Encants

Llegats importants que han anat a parar als Encants

Un bon exemple de dos llegats importants que han anat a parar al Mercat dels Encants són bona part del fons d‘Alexandre Cirici Pellicer i molta part del fons documental i artístic d’Albert Ràfols Casamada i Maria Girona.

Toni Vall també ha portat una història personal a partir d’una troballa als Encants. El periodista Oriol Querol va fer aquesta troballa als Encants sobre l’home que a la seva esquela va deixar dit que “havia deixat el món sense fer res de
profit”.