soprtir correr

Amb la proposta del Govern espanyol de poder sortir a correr a partir del proper 2 de maig, seran molts els nous esportistes que sortiran a córrer per primera vegada després de la crisi inicial del coronavirus. Un esport que té unes particularitats i característiques que s’adapten gairebé tothom qui el vulgui practicar, sigui quin sigui el seu nivell físic.

Començar amb el CACO

Si no has corregut mai és possible que no aguantis ni cinc minuts trotant. Això és normal. El cos, el cap, les cames i el cor necessita adaptar-se en aquesta nova activitat física. El més important és no aturar-se i combinar caminar amb córrer, el que és coneix popularment com a CACO (caminar-córrer). Aquesta alternança ens permet recuperar aire caminant quan no podem més i tornar a reemprendre la marxa quan les pulsacions baixin i l’aire torni a inflar els pulmons.

El calçat és el més important

Córrer amb un bon calçat esportiu és important. Si aquest és massa petit o no és còmode poden aparèixer les temudes llagues, i llavors s’haurà acabat l’activitat durant uns dies. La roba també ha de ser còmoda. En cas d’utilitzar música, més val portar el volum baix per evitar accidents de xocs amb altres vianants, ciclistes o cotxes en cas de travessar carrers.

L’alimentació d’un corredor

Córrer requereix molta energia. No es recomana fer-ho després d’un àpat. Pel que fa a nutrients, una dieta rica en hidrats de carboni donaran energia per poder fer l’activitat. T’ho expliquem amb més detall, aquí:

 

Asfalt o muntanya

A Barcelona és més probable tenir opcions de córrer per asfalt. La carretera és dura i malgrat és més fàcil trobar camins sense desnivell, les articulacions pateixen més que si es va a la muntanya. A la ciutat, Collserola i Montjuïc en són els exemples, també amb menys contaminació. Si vius a prop de la terra seca et donem aquests consells per a curses de muntanya:

Les claus per iniciar-se en les curses de muntanya

 

S’ha de descansar

L’activitat física requereix de descans. Sense descans, és probable que la lesió arribi tard o d’hora. En el cas dels corredors, poden ser lesions complicades i de llarga durada que surten d’un dia per l’altre sense avisar ni sense haver pres mal. Aquí t’expliquem, amb experts, la importància de descansar bé per córrer millor.

 

Es recomanable una prova d’esforç

Si veus que això de córrer t’agrada i t’engresques a entrenar-te cada dia més i més intensament, es recomanable, quan sigui possible, fer una prova d’esforç per determinar, a nivell cardíac, fins on pots arribar.

No oblidis la força

Córrer és una activitat cardiovascular però serà més efectiva si aquest entrenament s’acompanya d’un entrenament de força que ajudi els músculs a assumir la càrrega. T’ho expliquem aquí:

 

Tècniques i entrenaments

Un cop el teu ritme ha estigui habituat, necessitaràs diferents mètodes i entrenaments per millorar. Hi ha tot un vocabulari tècnic. Tirada llarga, tirada curta, sèries, fartleks, etc., aquí en tens un exemple:

Les sèries en l’atletisme. Per què serveixen?

 

La fisioteràpia, el millor amic del corredor

El fisioterapeuta engloba una part preventiva, una d’educativa i la terapèutica. Tenir un professional a prop ens ajudarà a entendre allò que estem fent.

 

I si m’avorreixo?

En el món del “running” també hi ha alternatives curioses per si necessites una motivació extra. Pots córrer cap enrere, una disciplina anomenada retrorunnig, i fins i tot pots córrer descalç (“barefoot running”, en anglès). Dues alternatives que potser no coneixes i que no et deixaran indiferent.

Si et converteixes en un “runner addicte”, però, hauràs d’esperar a participar en curses, perquè de moment, les més properes s’han cancel·lat. Aquí en tens una llista de les 60 més importants de Barcelona.