Aeroport

L’arribada de la segona onada de contagis de coronavirus ha arrasat amb qualsevol intent de reprendre l’activitat turística. Les previsions de cara al final d’any són magres, tant a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, com també a les terminals de creuers del Port de Barcelona. Això és el que es desprèn del darrer informe del Departament d’Empresa i Coneixement que analitza l’impacte de la covid-19 en l’activitat turística a Catalunya, i que recull dades de l’octubre del 2020.

 Rutes aèries cancel·lades

A l’aeroport de Barcelona-el Prat, aquest octubre l’activitat ha continuat sent un 47 % inferior respecte a la del 2019. En algunes destinacions, el trànsit aeri gairebé s’ha reduït a zero. Per exemple, si el 28 d’octubre del 2019 van operar 82 vols al continent asiàtic, aquest 26 d’octubre no n’ha volat cap. I el mateix amb els vols a Nord-amèrica, 230 el 2019 i 11 aquest dia del 2020.

Les connexions amb alguns països són gairebé inexistents. La majoria de companyies han cancel·lat sense data els vols a Rússia, o bé els ajornen fins al desembre. També s’han cancel·lat la majoria de rutes amb els Països Nòrdics. D’altres rutes, com per exemple les que enllacen Barcelona amb els Estats Units i el Canadà, no tenen prevista la recuperació de vols fins al març, i això les més optimistes. També hi ha moltes cancel·lacions de vols europeus. Per exemple, Easyjet no té programat cap vol aquest novembre a Alemanya, i Lufthansa tampoc no ha programat cap vol a Àustria durant aquest mes.

Els primers creuers, al desembre

L’activitat dels creuers, l’altra font d’entrada de turistes a la ciutat, també està sota mínims. Tot i que algunes grans companyies com Costa Cruceros o MSC Cruceros han reprès l’activitat, la gran majoria continuen sense operar. Moltes d’aquestes han marcat l’1 de desembre com a data prevista per tornar a salpar. Aquest és el cas de Royal Caribbean Cruises o Norwegian Cruise Line. D’altres, menys optimistes, ho ajornen per més endavant, durant els primers mesos del 2012.

La covid canvia la manera de viatjar

L’informe sobre l’impacte de la covid en l’activitat turística també posa de manifest un canvi en les preferències a l’hora de viatjar. Els futurs viatgers busquen menys aglomeracions (68 %), i menys risc sanitari (65 %). Guanyen els “slow travel” (87 %), els viatges tranquils amb el temps necessari per conèixer la cultura i els costums, els “fly & drive” (77 %), és a dir, contractar un vol i un cotxe de lloguer per recórrer un itinerari “al gust”, i els viatges a destinacions sostenibles (66 %).

Són viatges que es reserven amb menys de tres mesos d’antelació, i en els quals l’assegurança de cancel·lació és un aspecte important per la majoria dels viatgers (68 %).