El govern català aprovarà aquest dimarts en el consell executiu un decret per evitar més desnonaments i assegurar que els grans propietaris ofereixen un lloguer social a les persones en situació de vulnerabilitat. Segons ha detallat el conseller de Territori, Damià Calvet, en una entrevista a Radio 4 i La 2, el text ha estat coordinat amb el Departament de Justícia.

El decret inclou una partida de 12 milions d’euros perquè propietaris privats de pisos o aparthotels els destinin al lloguer.

“No podem tenir desnonaments” ara

Calvet lamenta que les normatives actuals “costen d’implementar” i que hi ha jutges que consideren només una “falta administrativa” no oferir un lloguer social i no aturin el procediment. “Això és inacceptable”, ha dit.  “Tot i que han baixat molt, no podem tenir desnonaments en aquest moment”, afirma el conseller. Segons ha explicat, el text ha de servir per “reforçar l’empara de la gent en situació de vulnerabilitat degut a la covid”. En aquest sentit, l’Ajuntament ha demanat reiteradament al Govern espanyol que allargui la moratòria dels desnonaments.

El conseller defensa que “hi ha marge d’interpretació” en l’aplicació de la llei. Assegura que hi ha situacions en què l’Administració no pot evitar el desnonament, tot i que ho voldria, i que ha d’aplicar la resolució del jutge, ja que, en cas contrari, es podria incórrer en un delicte de prevaricació. Calvet espera que amb els instruments actuals –com la Llei del dret a l’habitatge, el decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge i el de regulació del preu dels lloguers o el reial decret llei del Govern espanyol – n’hi hagi prou per evitar l’expulsió de persones vulnerables dels habitatges.

Indignació social pels desnonaments

Durant les últimes setmanes els desnonaments han estat una constant a Barcelona. Alguns, com el desnonament d’una mare amb tres menors a Ciutat Meridiana la setmana passada, han aixecat molt indignació social. De fet, dissabte passat un miler de persones es van manifestar a Barcelona contra els desnonaments.