El port de Barcelona llueix aquest estiu una imatge insòlita: les terminals de creuers totalment desertes. L’any 2019, la ciutat va rebre més de tres milions de creueristes i enguany la crisi del coronavirus ha provocat que no en pugui venir cap i, segons fonts de Port de Barcelona, no preveuen l’arribada de cap creuer almenys fins al mes d’agost.

El Govern espanyol va anunciar dissabte que allargava la prohibició d’entrada de creuers internacionals fins que finalitzi la crisi sanitària, una norma que, assegura, “aplica per evitar l’impacte que suposaria un cas de covid-19 en un vaixell d’aquest estil, on milers de persones comparteixen espais”. De fet, les imatges de l’any 2019 en què es veien aglomeracions de turistes esperant per poder accedir a les terminals són impensables a hores d’ara.

Alguns veïns creuen que és una oportunitat per demostrar els beneficis d’una ciutat sense creuers

L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic ha explicat a betevé com considera que aquesta restricció és una oportunitat perquè administracions i ciutadania “comprovin els avantatges mediambientals i socials de viure en una ciutat sense creuers”. Daniel Pardo, membre de l’assemblea, assegura que “aquesta modalitat de turisme és directament la més intensiva i extractiva que coneixem perquè concentra tota l’activat en només unes hores i això provoca un gran impacte mediambiental”. Demana que els governs prenguin mesures un cop es recuperi l’activitat.

Els ferris recuperen la mobilitat de passatgers

Els ferris nacionals i internacionals comencen a recuperar l’activitat habitual. Després de més de tres mesos transportant, majoritàriament, mercaderies, actualment poden operar sense restriccions per a la mobilitat de passatgers.

Algunes companyies com Balearia han explicat que tornen a operar sense restriccions en totes les rutes nacionals. Ho fan, segons han explicat a betevé, “respectant totes les mesures de seguretat” i asseguren que les freqüències comencen a ser semblants a les dels anys anteriors. Confien que el turisme nacional, que es preveu per a les vacances d’aquest estiu, els beneficiarà.