El Gremi de Floristes de Catalunya tem que per Tots Sants es tanquin els cementiris pel risc de contagis, un fet que alerten que provocaria que molts comerciants abaixin la persiana definitivament. Fonts de Protecció Civil han assegurat a betevé que la intenció no és tancar els cementiris. En tot cas, se’n regularan els accessos i, si és necessari, demanarà a la ciutadania que esglaoni les visites i vagi al cementiri els dies anteriors i posteriors a l’1 de novembre per evitar aglomeracions.

Tot i això, els floristes estan en alerta després de les pèrdues que van tenir amb la cancel·lació de Sant Jordi, que tot i que s’havia deixat per al 23 de juliol finalment no es van fer les activitats previstes al passeig de Gràcia perquè es van cancel·lar pels rebrots a Catalunya. Tot i que Sant Jordi és important pel que fa a la facturació, el gremi assegura que encara ho és més Tots Sants, una festa que representa un 10 % de la facturació del sector a Catalunya i que aquest any és clau.

Saber les restriccions per treballar amb previsió

Des del gremi demanen saber quines restriccions hi ha sobre la taula en cas que la situació epidemiològica vagi a pitjor. Recorden que les floristeries treballen amb molta previsió, tenint en compte que s’han de cultivar les flors, preparar-les i distribuir-les, i aquests costos de cara a Tots Sants, de fet, ja els han començat a assumir.

En un any en què la pandèmia ha tocat la caixa de gairebé tots els sectors, els comerciants de flors estan treballant a un 60 % del que seria habitual. Un percentatge que el president del Gremi de Floristes a Catalunya, Joan Guillén, considera que cal assegurar perquè els negocis siguin viables: “Com ho podem garantir? Sabent com seran els accessos als cementiris, com serà l’esponjament d’horaris i d’entrades,… Ho necessitem”, ha demanat.

Ho ha dit des de la Festa del Roser, que s’està celebrant a la Rambla del 3 al 7 d’octubre, un dels pocs esdeveniments que s’han mantingut aquest any. Guillén recorda que els casaments, actes i altres celebracions que els aportaven beneficis han caigut dràsticament per les mesures de seguretat del coronavirus.