"Rider" de Globo

(ACN) L’Observatori de Treball, Algoritme i Societat, formada per associacions de repartidors i taxistes, interposa una querella criminal contra la plataforma de repartiment Glovo per l’ús de falsos autònoms de forma continuada des del 2015. Les organitzacions RidersxDrechos i Taxi Project 2.0, que formen l’associació, consideren que l’empresa, ara propietat de Delivery Hero, ha comès delictes contra Hisenda, la Seguretat Social i contra els drets dels treballadors.

La reforma recent del Codi penal obre la porta a jutjar la “persistència” d’aquest tipus de conductes i per aquest motiu han optat per presentar una querella, que pretén ser el primer pas per obrir la porta a la via penal. L’entitat relata que tot i tenir més de 50 sentències “en contra per la violació de drets laborals”, entre les quals una del Tribunal Suprem, la companyia de repartiment persisteix “en la violació sistemàtica dels drets laborals, en rebel·lia oberta contra les sentències i en el frau continuat“.

Denuncien incompliments malgrat la llei “rider”

L’associació en defensa dels treballadors de plataformes digitals denuncia que tot i la llei “rider” aprovada el 2021, “els treballadors s’han continuat trobant en una indefensió total”. En aquest punt, retreuen a l’executiu que no hagin “fet passos endavant” per evitar que les empreses “imposin les regles del joc per sobre de qualsevol institució, inclosos els governs dels estats”.

En concret, el text denuncia que la companyia incompleix cinc articles del Codi penal. Entre les conductes denunciades, asseguren que Glovo obliga que treballadors per compte aliè emetin una factura que és “falsa”. Aquest fet suposa que Glovo es dedueix com a despesa “la part principal de la factura”, a més de defraudar l’aportació de l’IVA, amb dany a l’erari públic i a la Seguretat Social.

A més, denuncien la contractació de falsos autònoms, “amb engany i abusant de la seva situació de necessitat, per la seva especial situació de vulnerabilitat, i amb greu perjudici per a les seves condicions laborals i de seguretat social”. Alhora, consideren que han incorregut en un delicte d’estafa en imposar condicions legals i de seguretat social als treballadors que els perjudicaran.