El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la llei “rider”, que preveu que els repartidors de les plataformes digitals han d’estar assalariats amb les mateixes condicions laborals que qualsevol altre treballador. Ara les empreses com Glovo, UberEats o Deliveroo tindran fins a l’agost per regularitzar la situació dels repartidors.

La ministra de Treball, que ha encapçalat la posada en marxa d’aquesta llei, n’ha destacat la importància ja que està a “l’avantguarda de la legislació internacional en aquesta matèria”. La nova llei, a més, marca el dret a la informació i transparència entorn de l’algoritme que penalitza els “riders” que es queixen o agafen baixes.

Llei enmig de protestes dels “riders”

La llei dona resposta a un conflicte entre “riders” i plataformes en què els jutjats han donat la raó als treballadors. Però als repartidors no els fa el pes el text. Aquest dimarts, tal com ja van fer el mes de febrer, s’han manifestat a la via Laietana perquè consideren que els portarà més problemes que solucions. Creuen que la llei no prohibeix específicament la subcontractació, de manera que els empresaris podrien trobar formes de eludir la llei, com ara falses cooperatives d’autònoms.

Manifestació de “riders” per la via Laietana, aquest 11 de maig

A més, creuen que els poden portar a una situació d’encara més precarietat, ja que temen acomiadaments i que la flexibilitat horària actual es converteixi en una limitació o reducció d’hores que els suposi menys ingressos. D’altra banda, no s’aborda el problema de les persones que estan treballant actualment sense permís laboral o amb comptes llogats. Per això, almenys part del sector aposta per mantenir-se com a autònoms, però amb unes millores laborals.