Durant l’estat d’alarma pel coronavirus es van suspendre els desnonaments a tot l’estat, però mig any més tard, han tornat a Barcelona. I, de retruc, els moviments veïnals s’han organitzat de nou per fer pressió i aturar-los. Diversos col·lectius pel dret a l’habitatge dels barris de la ciutat temen que serà una tardor plena de desnonaments.

Atribueixen la previsible allau d’execucions a tres motius: el primer, que s’han acumulat les ordres de llançament previstes pel confinament; el segon, que moltes famílies han deixat de pagar el lloguer per la crisi de la covid-19 ─perquè s’han quedat sense feina, per exemple─ i el tercer, per “la campanya de criminalització” contra les ocupacions il·legals.

Tardor plena desnonaments
Desenes de persones es concentren al Besòs i el Maresme per evitar un desnonament

Els col·lectius avisen que, tot i que les xifres ja eren esfereïdores abans de la pandèmia, aquest setembre hi ha desenes de desnonaments programats. “Estan venint tots de cop“, critica la Kati, del Sindicat d’Habitatge de la Verneda i la Pau. A més, temen que l’onada s’allargui en el temps perquè tot just ara “començaran els processos judicials contra els impagaments de lloguer” dels darrers mesos.

El Besòs, mobilitzat tot el matí

Precisament aquest dimarts, un centenar de persones han fet pressió a les portes d’un pis del Besòs i el Maresme per evitar que fessin fora una mare amb quatre fills. Els Mossos d’Esquadra han encerclat l’edifici abans de les 11 h i, després de quatre hores, el llançament s’ha executat. Es tracta d’un cas complex perquè el pis, ocupat des del gener, el gestiona una entitat que treballa per oferir un habitatge a famílies vulnerables.