Els turistes ja comencen a deixar-se veure per Barcelona: la Barceloneta, el passeig de Gràcia, la Sagrada Família… Des de l’esclat de la pandèmia pel coronavirus, la presència de visitants a la ciutat ha estat mínima. Les restriccions severes dels darrers mesos han fet que molts hotels no hagin pogut allotjar gairebé ningú i, per tant, han vist més viable no obrir (de fet, van tancar el primer trimestre amb una ocupació del 21,5 %). Ara bé, ja s’està detectant un petit canvi de tendència: si a les acaballes del mes d’abril hi havia unes 2.100 persones pernoctant en hotels de la ciutat, ara n’hi hi ha unes 6.500, gairebé el triple que fa dues setmanes.
Tot i això, la xifra continua sent molt baixa en comparació amb un dia similar del maig de l’any 2019, previ a la pandèmia, quan el conjunt d’hotels de Barcelona podien acollir uns 60.000 turistes diaris (quasi un 90 % més que ara).
Oberts el 34 % dels hotels de Barcelona
Actualment, a Barcelona hi ha 148 hotels oberts que ofereixen habitacions a turistes. Això representa el 34 % de tots els establiments que hi ha a la ciutat, un percentatge lleugerament superior al de fa dues setmanes (30 %). Aquesta és una altra de les dades que reflecteixen que hi ha més turistes a Barcelona en comparació amb els dies posteriors a Setmana Santa.
Si bé l’increment és molt i molt lent, l’avenç de la vacunació i la millora de la situació epidemiològica fan que alguns operadors turístics comencin a veure la llum al final del túnel. Precisament, molts hotels ja van obrir a l’abril per encarar la temporada d’estiu: el gremi confia que entre el 50 i el 60 % dels establiments obrin de cara al juliol, agost i setembre.
De fet, Turisme de Barcelona es marca el mes de juny com l’inici de la recuperació del sector del turisme, tot i que assenyala que serà progressiva i no pas ràpida. Per contra, el gremi hoteler creu que l’estiu “serà dolent” i no preveu una reactivació clara del sector fins al 2022. Mentrestant, l’entitat ha demanat una campanya per recuperar la confiança del turisme internacional. En aquesta línia, l’Ajuntament i Turisme de Barcelona han creat una aplicació perquè els turistes puguin evitar aglomeracions.
D’altra banda, la Generalitat ja prepara un protocol per reactivar el turisme de creuers.
Optimisme entre els comerciants
A l’eix comercial del passeig de Gràcia han notat un augment de la presència de visitants. “Fa un mes pràcticament no hi havia cap turista i de mica en mica es va recuperant, és molt lleu però comencem a veure sobretot francesos, alguns russos i tímidament alguns americans”, explica el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans.
La represa del turisme encara no es tradueix en un increment substancial de les vendes, però els comerciants ho veuen com un “primer pas” en la recuperació. “Hem notat un canvi de tendència, fet que ens permet encarar el futur pròxim amb una mica més d’optimisme“, apunta Sans. Mentrestant, Barcelona és a la recerca del visitant rus de qualitat per contribuir a la recuperació del turisme després de la pandèmia.