La Generalitat prepara un protocol per reactivar el turisme de creuers a Catalunya, sobretot al Port de Barcelona. Es tracta d’un document que treballa el Procicat i que especificarà com s’han de portar a terme diferents processos com els d’embarcar i desembarcar, com fer les visites i compres a la ciutat i com actuar en cas de positius a la nau per evitar contagis de coronavirus.

Protocol “més exigent i rigorós”

L’objectiu, segons el director general de Turisme, Octavi Bono, és situar el sector dels creuers “en el procés de recuperació”. “Ho hem vist com un mecanisme d’adaptació, en espera que les circumstàncies t’acostin encara més a la mateixa normalitat”, ha afegit. Per això, el responsable de Turisme ha afirmat que “hi haurà un protocol més exigent i rigorós, en espera que després es pugui anar flexibilitzant”.

A l’hora de fer compres en establiments de la ciutat, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha puntualitzat que, si es respecten les mesures de prevenció, com els aforaments, “ha de ser possible que puguin comprar com havien fet en el passat”. Per Tremosa, les restriccions que s’han aplicat fins ara han demostrat que els comerços “no han estat fonts de brots de contagi”.

Tant les empreses de creuers com el Port de Barcelona i l’Ajuntament treballen amb l’objectiu de poder salpar a partir del juny. Per això, les companyies ja han reclamat que es tanquin els protocols sanitaris, uns protocols que ja són a la taula del Procicat i que Tremosa confia que estaran “molt aviat”.

Creuers per la costa espanyola com a test

Els primers creueristes a arribar a Barcelona podrien ser nacionals. Algunes ciutats han proposat rellançar el negoci, primer, amb rutes per diferents ciutats costaneres espanyoles. Es tracta d’una experiència que s’ha fet en altres països, com Itàlia, per activar els viatges per mar. A banda, també serviria per testar els protocols i les experiències dels usuaris dels creuers durant la pandèmia.

Segons Bono, aquesta és una proposta que han treballat amb diferents operadors: “Hem parlat amb companyies i algunes tenien molt interès a fer aquest tipus de test pensant només en ciutats espanyoles“, assegura. Els creueristes nacionals que arribin a Barcelona podrien visitar espais i comerços de la ciutat, però sempre “sota criteris molt exigents”, en grups tancats i en itineraris marcats.

Tot i això, el director general de Turisme apunta que l’objectiu no és convertir aquest tipus de creuers en el futur model de negoci, sinó “amb ànim de testar” quins són els procediments i mecanismes. “Estem posant damunt la taula iniciatives que veurem quin recorregut tenen”, ha remarcat. La proposta és molt diferent de la que havia plantejat l’ACAVe, que preveia que els turistes (dels creuers internacionals) fessin una visita panoràmica a la ciutat en autocar.

Objectiu: recuperar el turisme internacional

Tot plegat, ho han anunciat coincidint amb la presentació del Pla de reactivació del sector turístic a Catalunya, que promoure l’arribada de visitants, sobretot estrangers. Segons dades de la Generalitat, la despesa turística va caure entre un 80 i un 85 % a Catalunya el 2020, “un daltabaix mai vist des que l’estat espanyol es va obrir al turisme internacional”, ha afirmat Tremosa.

Les dades de la Generalitat apunten que tot i que la procedència de visitants locals i estrangers és força equilibrada (51 % del mercat espanyol i 47 % d’estrangers), el gruix de la despesa recau en els visitants internacionals, que acumulen el 85 % dels diners gastats. Per això, han llançat una campanya als països d’origen dels turistes per promoure Catalunya com a destinació. L’objectiu és recuperar entre 11.000 i 13.000 milions d’euros de despesa turística.

Turisme confia que l’administració de les vacunes i la implantació del passaport covid ajudaran a la recuperació del sector. “O activem els mercats internacionals, o aquest serà un any molt difícil, i el passaport i les vacunes ens hi han d’ajudar”, ha afirmat Bono. “El que necessitem és que es faci bé i puntualment, i que puguem situar-nos al juny amb aquest objectiu”.