Entitats del sector esportiu han presentat una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució del Departament de Salut pel tancament de les instal·lacions esportives. Consideren que és una mesura “desproporcionada, arbitrària, injusta i injustificada”. Hi han recorregut en contra la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Federació Catalana de Natació, l’Associació de Clubs de Natació, l’INDESCAT, Gestiona i ADECAF.

El president de l’UFEC, Gerard Esteva, ha explicat que s’han vist obligats a presentar la demanda “després de més de tres dies d’incertesa absoluta” del Procicat i acusa la conselleria d’Interior i el Departament de Salut d’optar “per la via que els era més fàcil” sense la possibilitat de limitar l’aforament de les instal·lacions esportives que en permetin el funcionament. Per això, Esteva considera que la Generalitat ha adoptat una “actitud irresponsable” que portarà el sector “cap a la desaparició” després que deixessin d’ingressar 1.000 milions d’euros pel tancament durant els mesos de confinament.

Les entitats que han presentat la demanda han agraït la feina de mediació als ajuntaments dels municipis afectats per les restriccions. Concretament, a Barcelona han agraït al regidor d’Esports, David Escudé, haver estat “en contacte amb el sector” i demanar al Procicat l’excepcionalitat dels equipaments esportius.

“És més important el bronzejat que estar sa”

El president de Gestiona, entitat de gestió de les instal·lacions esportives públiques, recorda que, en una crisi sanitària, l’exercici físic va molt lligat amb la salut. “No tenim vacunes però sí armes, com és millorar el sistema cardiopulmonar”, ha afirmat el president de Gestiona, Josep Viladot. Per això, ha demanat al govern que “se centri en la salut i menys en el bronzejat de les persones” perquè “és poc assenyat que les platges estiguin obertes i els clubs esportius tancats”.

En la mateixa línia, la presidenta d’INDESCAT, Anna Pruna, recorda que el sector “ha pres totes les mesures necessàries” per evitar contagis a les instal·lacions i destaca que “no hi ha hagut rebrots vinculats als centres”.

El perill de contagi, en els desplaçaments a les instal·lacions esportives

Gerard Esteva ha detallat que el motiu pel qual la Generalitat ha optat pel tancament dels centres radica en el “perill en el desplaçament a les instal·lacions esportives” i no pas el possible contagi dins del centre. Davant d’això, Anna Pruna ha criticat que els ciutadans continuen fent servir el transport públic per desplaçar-se per la ciutat, no només per anar fins als centres esportius.