Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya demana “mesures correctores” per evitar que la crisi del coronavirus generi un increment de les diferències salarials i laborals entre homes i dones. És el que ha advertit la secretària de Dones i Polítiques LGTBI del sindicat, Alba Garcia, en una roda de premsa telemàtica.

Garcia s’ha mostrat “agradablement sorpresa” pels resultats de l’Enquesta d’estructura salarial, elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i complementada per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que es va fer pública fa tot just un mes. Segons aquestes dades, durant el 2018, la bretxa salarial entre homes i dones va disminuir un 0,8 % a Catalunya.

Tot i així, la diferència de salaris es va situar, de mitjana, en el 22,2 %. Això vol dir que les dones van percebre de mitjana 5.350 € anuals menys de salari que els homes. Una bretxa que encara augmenta més amb l’edat: a partir dels 45 anys, la diferència salarial és d’una quarta part del salari dels homes, i a partir dels 55 anys arriba al 27,9 % (és a dir, uns 9.000 € cada any de diferència).

“Haurem d’estar molt amatents per veure què passa ara arran de la crisi de la covid-19“, segons Garcia. La secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya ha demanat a les administracions “mesures per blindar o reforçar aquests petits avenços“, així com per “assegurar-nos que aquesta crisi no sigui més greu que la del 2008”. En aquest sentit, ha reclamat que “les mesures de reactivació econòmica tinguin en compte aquesta visió de gènere per evitar que la crisi la tornem a pagar les dones”.

CCOO també ha exigit als empresaris que compleixin amb l’obligatorietat de fer plans d’igualtat a totes les empreses de més de 50 treballadors. “A Catalunya, s’han registrat 485 plans d’igualtat“, ha assegurat Lídia Sandalinas, responsable de Polítiques d’Acció Sindical de Gènere de CCOO de Catalunya, quan, segons el sindicat, hi ha més de 2.000 empreses que haurien de tenir o estar elaborant un pla d’igualtat.

El sindicat, que ja va presentar una quinzena de denúncies al mes de març per incompliments de la Llei d’igualtat, ha assegurat que continuarà amatent per exigir el compliment d’aquesta normativa.