Tot i l’obertura de fronteres i els anuncis per fomentar el turisme, la incertesa plana damunt del sector hoteler després de la crisi del coronavirus. Les xifres ho confirmen: segons el Gremi d’Hotels de Barcelona, només el 10 % del total d’establiments hotelers de Barcelona obriran durant el mes de juny. Alguns ja han avançat que ajornaran l’obertura fins a l’1 de juliol, amb l’esperança d’acumular més reserves. Tot i això, la previsió del gremi tampoc no és gaire optimista per a la resta de mesos d’estiu. Es preveu que l’augment serà gradual durant juliol i agost, i que, a finals de setembre el nombre total d’hotels oberts serà d’aproximament 163 , un 37 % del total.

El gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), Daniel Brasé, creu que l’estiu serà “extremament difícil”. El gran nombre de treballadors necessari per atendre tots els serveis d’un hotel i la poca concreció que, asseguren, hi ha amb relació al funcionament dels ERTO després de l’estat d’alarma, genera dubtes dels propietaris a l’hora de reobrir.

Les reserves es van activant tímidament

El director de l’Hotel Duquesa de Cardona, situat al passeig de Colom, ha explicat a betevé que tenen previst obrir la primera setmana de juliol. Ara per ara, les reserves confirmades suposen el 7 % de la capacitat total. Assegura que en temporades anteriors “l’hotel estava totalment ple”. Per mirar de fer una crida des de dilluns vinent, dia 22 de juny, obriran la terrassa. “Som optimistes, creiem que un cop obrim es farà un efecte reclam. Esperem que la demanda pugi, encara que sigui una mica”, ha comentat.

Altres establiments com l’hotel Continental Palacete, a la rambla de Catalunya, han pogut obrir durant tot el període de confinament. Amb totes les mesures de seguretat implementades i amb més rodatge, veuen la temporada amb uns altres ulls: “Tenim un client que hi viu tot l’any, aquesta era la condició per poder obrir durant el període confinament. Després vam rebre una tripulació d’una companyia de creuers que ens suposaven el 60 % del total de la capacitat. Això ens ha salvat aquest període”, ha explicat Josep Maria Malagarriga, propietari de l’hotel. Durant l’estat d’alarma al seu establiment s’hi han allotjat sobretot ciutadans que han viatjat a Barcelona per motius laborals. Amb tot, han pogut mantenir, més o menys, el percentatge de capacitat necessària per cobrir despeses. Tot i que el nombre de reserves es va incrementant durant aquests darrers dies, encara no ha pogut obrir l’altre establiment que té a la Rambla.

La crisi obliga a transformar part dels apartaments turístics, en lloguer tradicional

El president de l’Associació d’Apartaments Turístics (Apartur), Enrique Alcántara, ha explicat que el 40 % dels apartaments que, fins ara anaven destinats al turisme, han passat al lloguer tradicional. Alcántara, considera que la crisi del coronavirus ha suposat un cop “extremament dur” per aquest sector i apunta que els mesos de juliol i agost no aconseguiran “salvar els mobles” de la temporada.