Després d’una setmana d’estira-i-arronsa, el Mercat dels Encants torna a l’activitat. La Generalitat va obligar a tancar-lo quan van entrar en vigor les noves restriccions perquè el va considerar centre comercial. Els comerciants van rebre la notícia amb indignació i l’Associació de Venedors del Mercat de la Fira de Bellcaire va presentar un recurs contenciós administratiu que el jutge va desestimar. Finalment, però, el govern català ha rectificat, l’ha considerat una galeria comercial i aquest dissabte els comerciants han pogut tornar a les parades.

Tot i que els paradistes n’han celebrat la reobertura, afirmen que continuen notant la baixada de vendes. De fet, aquest dissabte al matí hi havia poca afluència de gent al mercat i els venedors lamenten que molts usuaris desconeixien la notícia, que es va donar a conèixer tard. Fins i tot, afegeixen, hi ha comerciants que no se n’havien assabentat i no han aixecat la persiana.

Un 20 % de parades, tancades

Mantenir el Mercat dels Encants obert és esperançador per a molts dels comerciants, tot i que passen per moments complicats. A principis d’any, l’Ajuntament els va apujar les taxes i molts comerciants van assegurar que això els deixava tocats de mort. La pandèmia ha empitjorat la situació i quan van tornar a l’activitat molts paradistes ja no van aixecar la persiana. Ara, José Nebot, president de l’Associació de Venedors del Mercat de la Fira de Bellcaire, alerta que ja hi ha un 20 % de botigues tancades. I aquesta xifra podria créixer, ja que n’hi ha algunes a punt de traspassar-se.

Parades fixes i parades desmuntables

La Generalitat ha permès la reobertura del Mercat dels Encants de Glòries perquè està format per parades fixes (que poden obrir si no superen els 800 metres quadrats) i parades desmuntables (que equiparen l’equipament amb els mercats no sedentaris, que també tenen permesa l’activitat). Això sí, en tots dos casos l’aforament queda limitat al 30 %. L’associació de venedors, precisament, ha posat en relleu que compleixen totes les mesures sanitàries i que és un espai segur. El mercat obrirà en l’horari habitual, els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes.