Els venedors del Mercat dels Encants estan disposats a denunciar l’Ajuntament si incompleix l’acord que van signar el 2013 i els obliga a pagar una part dels serveis de neteja i seguretat. L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha explicat que les adjudicacions d’aquests serveis s’han encarit, en gran part per la pujada del salari mínim interprofessional, i que és inassumible per a les arques públiques sense l’aportació dels comerciants. El gerent de l’ens, Màxim López, explica que “és una mesura per equilibrar ingressos i despeses” i que es tradueix en una pujada de 90 cèntims per metre quadrat en el cas dels locals i de cinc euros al dia per ubicació a la zona de la subhasta. Els comerciants, però, asseguren que la nova ordenança aprovada al desembre els suposa un augment d’entre el 10 i el 40 per cent al rebut, perquè s’hi inclouen les actualitzacions de les taxes a més de diverses despeses que poden arribar als 4.000 euros anuals en funció de la mida del negoci.

Els paradistes no estan disposats a assumir una despesa que, segons l’Associació de Venedors del Mercat de la Fira de Bellcaire, ofegarà uns establiments que no passen pel seu millor moment: “Dels 300 associats que som hi ha 40 que tenen algun rebut pendent” i no augura millors resultats si el proper rebut ja arriba amb la pujada de preu unilateral, diuen, del consistori. Al·leguen que tenen un pacte del 2013 que els eximia de les despeses de neteja i seguretat com a compensació pel llarg període d’obres i posterior trasllat al nou espai de l’avinguda Meridiana.

Mercat dels Encants

Menys visitants dels que preveien

Alguns paradistes han heretat el negoci familiar i ara els preocupa que aquest augment de les despeses tan sobtat els obligui a abaixar la persiana. Armand Colás és la tercera generació al capdavant d’una botiga de moda i complements i assegura que el proper rebut trimestral serà de 600 euros més: “Al final del mes costa molt quadrar, no tenim marge i en el meu cas calculo que em tocarà una pujada del 30-35 per cent”. La seva parada és gran i per tant la repercussió de la pujada també ho és, perquè es calcula en proporció als metres quadrats.

Una altra preocupació dels paradistes és la davallada de compradors. Quan es van traslladar el 2013 van arribar als 150.000 visitants setmanals, mentre que ara lamenten que amb prou feines superen els 80.000 i que molts marxen sense fer cap compra. Això, sumat a la pujada de preu del rebut, els fa pensar que s’acceleraran el tancament i traspàs d’algunes botigues que arriben justes a finals de mes.