L’any 2018 l’entitat Amics de la Rambla va elaborar el primer informe en què es detallaven els desperfectes i les mancances que observaven al passeig barceloní. Des de llavors, han repetit anualment l’estudi, que presenten per “posar la feina fàcil al districte” de Ciutat Vella, explica Xavier Masip, gerent de l’entitat. Amb la informació a la mà, esperen que l’Administració solucioni els desperfectes que hi recullen, però diuen que, any rere any, observen que moltes de les incidències segueixen sense resoldre’s.

En la llarga llista de desperfectes hi inclouen el paviment malmès —que en el cas de l’àrea central calculen que afecta el 60 %  de les peces—, esvorancs a la calçada, tapes metàl·liques en mal estat, tapes de formigó que no segueixen el dibuix de les rajoles, fonts i elements monumentals en mal estat, grafits al mobiliari urbà, manca de poda en l’arbrat, escocells en mal estat i falta d’enllumenat, entre d’altres.

Pau Bosch, arquitecte i membre d’Amics de la Rambla, explica que “la manca de manteniment a la Rambla no és un tema puntual d’aquest any”. Ha participat en tres dels informes que ja s’han presentat, i concreta que “en cada informe hem anat engrandint la llista”.

Elements que han de desaparèixer

En l’informe s’hi inclouen també aquells elements que el Pla especial de la Rambla, aprovat el 2016, preveu que s’han de retirar. Aquest és el cas de les cabines telefòniques. El 2019 en van comptabilitzar 23 que segons el pla s’haurien de reduir dràsticament, però de moment no només no s’han retirat, sinó que moltes estan malmeses i fins i tot inservibles.

Pau Bosch lamenta que aquell Pla especial “va ser un procés participatiu en què hi va treballar molta gent durant molts mesos, amb molts diners públics invertits en el projecte”, i conclou que “és una llàstima que va quedar aturat”.

Coronavirus: bon moment per fer les obres

L’entitat explica que en aquests moments la Rambla té molts menys visitants (a causa de les restriccions per la pandèmia de coronavirus) i, per això, reivindica que seria un bon moment per fer les reparacions pendents, en espera, això sí, que arribi la reforma definitiva prevista en el pla especial.