El Departament de Salut va anunciar aquest divendres que el govern català ha tornat a integrar la xarxa d’hospitals privats al sistema sanitari públic per fer front a la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Els centres sanitaris privats consultats per betevé asseguren que fa setmanes que han començat a rebre pacients derivats d’hospitals públics i que la col·laboració “no s’ha aturat”.

La Clínica Corachan fa més de vuit setmanes que rep derivacions de pacients de l’Hospital del Mar. Té disponibles 12 llits de crítics, i aproximadament acull entre dos i tres pacients nous diaris. “Tenim un contacte diari amb aquest hospital i ens reunim dos cops al dia per poder analitzar la nostra situació”, explica Ferran Cachadiña, director Assistencial de la Clínica Corachan. Cachadiña assegura que la col·laboració amb la sanitat pública i privada no s’ha reprès, sinó que “hem estat en contacte amb ells de forma coordinada durant tota la pandèmia”.

 

Reunions cada 15 dies

L’Hospital Vall d’Hebron deriva entre un i dos pacients cada dia a l‘HM Delfos des de fa sis setmanes. Però les relacions amb aquest centre no han cessat i es reuneixen cada 15 dies de manera telemàtica. Una trobada liderada pel Vall d’Hebron i on participen altres centres privats com la Delfos. “Aquestes últimes setmanes estem notant un creixement de la pressió assistencial“, comenta Francesc Fatjó, director tècnic territorial dels hospitals HM Delfos.

Pacients crítics

No tots els pacients que són derivats de la sanitat pública a la privada ingressen directament a l’UCI. Ara bé, “la majoria, en pocs dies requereixen de cures intensives” comenta Fatjó. “Tenen un quadre clínic amb complicacions” i, per tant, a l’hora d’avaluar si els centres privats poden acceptar una nova derivació han de preveure aquesta situació. Durant la primera onada, l’HM Delfos va rebre més de 300 pacients derivats de l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquest dissabte al matí, el Departament de Salut ha incorporat els ingressos de pacients per la covid-19 en les dades oficials. D’aquesta manera, hi ha un increment d’ingressos a les UCI en un dia de 80 persones que respon al nou criteri de notificacions de casos.