El tancament del Mercat dels Encants per les noves restriccions per la segona onada de la pandèmia de coronavirus ha generat la indignació dels paradistes que hi treballen. El president de l’Associació de Venedors del Mercat de la Fira de Bellcaire, José Nebot, lamenta que se’ls tracti com un centre comercial i els facin tancar portes.
Nebot, que en cap cas està contra les mesures per evitar més contagis, diu que estan disposats a treballar per aplicar més restriccions als visitants i paradistes, però que haurien de continuar oberts com la resta de mercats de la ciutat.
Per què els Encants de Sant Antoni poden obrir?
L’Institut de Mercats Municipals de Barcelona (IMMB) ha decidit tancar els Encants de Glòries, mentre que manté oberts el Mercat dels Encants de Sant Antoni o el Mercat Dominical. L’IMMB justifica l’obertura d’aquests dos espais perquè són zones que poden ser sectorialitzades. A través de divisions, és possible reconvertir l’espai de manera que les seves diferents parts no superin els 800 metres quadrats que estipula la normativa. A més, segons l’Institut, aquesta sectorialització és impossible d’aplicar als Encants de la zona de Glòries: la pròpia arquitectura de l’edifici, així com el sistema de recorreguts entre marquesines, ho fa inviable.
Recurs contra el tancament
Nebot, però, diu que la norma de tancar els espais de més de 800 m² s’aplica en el cas dels centres comercials i recorda que ells no ho són. Per això, la junta de l’Associació de Venedors del Mercat de la Fira de Bellcaire ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el tancament. Amb tot, però, l’IMMB respon explicant “que únicament s’estan seguint les pautes de la Generalitat”, i subratlla que “en el DOGC es fa referència a centres comercials i també a recintes comercials”. L’entitat considera aquests mercats municipals no alimentaris com a recintes comercials, i per tant, creu que es troben dins la normativa.
Després de tancar durant el confinament de la primavera, el Mercat dels Encants va reobrir a principis de juny amb un control estricte de l’aforament.