Drap Art

La pandèmia del coronavirus ha fet estralls també en les fires d’artesania de Barcelona, que durant l’estat d’alarma no han pogut obrir. La seva situació és encara més incerta perquè no només han deixat de rebre ingressos des de meitats de març sinó que en la fase actual de la desescalada, la 2, han de reobrir amb només el 30 % de les parades. En alguns casos, suposarà que puguin obrir quatre o cinc artesans i no serà fins a la fase 3 quan les fires podran habilitar-ne la meitat. El sector es mostra preocupat perquè té una feina molt estacional, concentrada en uns mesos de l’any, i una part important de la temporada ja està perduda.

Drap-Art i Allada Vermell

Abans de la pandèmia, la fira Drap-Art funcionava els dissabtes de març a juny i de setembre a desembre a la plaça Reial i, tal com explica la seva responsable, Tanja Grass, tenen “20 parades que es reduirien a sis i haurem de fer torns per ocupar-les”. Grass diu que “hi ha un parell o tres de firaires que es dediquen al públic estranger i han decidit cedir els seus espais fins que torni el turisme”. I demana a l’Ajuntament que estableixi un calendari per recuperar progressivament l’activitat fins al 100 %.

El mateix cas és el de la Fira Allada Vermell, que es feia els dissabtes i diumenges de 10 a 21 h al carrer d’Allada-Vermell, al barri de la Ribera. Paola Micheo n’és una de les artesanes i explica que, en el seu cas, són només 12 artesans i si els fessin reduir les parades al 30 % es quedarien amb només quatre punts de venda.

Una alternativa que reclamen els firaires per evitar la reducció de parades és fer més espaioses les fires, ampliant les zones on poden fer l’activitat tal com poden fer les terrasses dels bars.

Els districtes validen els protocols de seguretat

Tot i que la llei ja permet que reobrin les fires no sedentàries com les d’artesania, són els districtes els que donen l’autorització per reprendre l’activitat. Per tal de poder obrir, el responsables de cada fira han d’enviar un protocol de reobertura amb totes les mesures de seguretat als tècnics municipals, que són els que donen llum verda al pla. Les petites fires d’artesans de la ciutat estan en converses amb l’Ajuntament per tal de reobrir tan aviat com sigui possible.

Els firaires estudien totes les mesures de seguretat i higiene com l’ús de mascaretes, gels hidroalcohòlics, desinfecció dels productes, distàncies de dos metres, senyalitzacions i que només toqui els productes el venedor.

Els Encants ja estan oberts

Mentre les fires d’artesania encara no tenen clar quin serà el futur dels seus negocis en els propers mesos, ja hi ha un parell de punts de venda a l’aire lliure no alimentària que estan oberts. Es tracta del Mercat dels Encants, a tocar de la plaça de les Glòries Catalanes, i els Encants del Mercat de Sant Antoni. Els espais, a diferència de les fires d’artesania, estan ubicats en recintes tancats, on és més fàcil controlar l’accés i evitar aglomeracions.