Des de les 8.30 h d’aquest divendres hi havia cua a les portes del Mercat dels Encants per accedir al recinte. Després de gairebé tres mesos aturat, aquest divendres ha reprès l’activitat i ha reobert, tot i que amb algunes parades tancades. Els venedors no són gaire optimistes i asseguren que, amb la pandèmia, la viabilitat de molts comerços perilla.

José Nebot, president de l’Associació de Venedors dels Encants, ha explicat a betevé que han hagut de fer “molta pressió” a l’Ajuntament per encarar la reobertura. Es farà seguint els protocols de seguretat de l’Institut Municipal de Mercats (IMMB), amb mesures “estrictes” que, segons Nebot, són més severes que les que s’imposen a altres establiments.

Reobre Mercat Encants

Reobertura a mig gas i sense subhasta

A banda dels divendres, el mercat també estarà obert dissabtes, dilluns i dimecres, com era habitual. Ara bé, hi haurà canvis: l’horari s’escurçarà —de 9 a 16 h— i només s’activaran els establiments fixos i llevadissos (botigues i parades) i els de restauració. No s’autoritzarà, de moment, la represa de l’activitat dels llocs de subhasta.

La pujada de taxes ara els escanya encara més

Després de setmanes aturats, els venedors critiquen que l’IMMB no congeli o rebaixi els increments de taxes aplicats aquest 2020. Temen que alguns negocis no puguin fer front a la reobertura i això provoqui una davallada de clients. Amb tot, lamenten que la covid-19 és l’últim d’un seguit d’entrebancs, com ara les obres de Glòries o “la progressiva degradació” de les instal·lacions.

Com serà comprar als Encants?

Per fer possible la reobertura, Nebot assegura que s’ha netejat i desinfectat tot el mercat i s’han posat en marxa un seguit de mesures de prevenció. Els clients es trobaran, per exemple, amb una senyalització especial que indica els itineraris que han de seguir o quins espais poden ocupar en funció de les distàncies de seguretat.

Foto: Estefania Bartolomé

L’aforament s’ha limitat a 1.100 persones incloent-hi treballadors —un terç de l’habitual, amb 3.160 persones— i només hi haurà tres accessos oberts per a compradors dels 23 que tenen els Encants. A més, hi haurà un vigilant a cada accés per controlar-ne les entrades i les sortides. Nebot afirma que el mercat serà “un espai veritablement segur” per a tothom.