Fermín Villar deixarà el càrrec de president de l’Associació Amics de la Rambla el 4 d’abril vinent. Ho fa amb una barreja de sensacions. “D’una banda estic satisfet perquè les obres de la Rambla ja han començat però, de l’altra, amb llàstima perquè després de vuit anys des que s’aprovés el pla especial de reforma del passeig, encara està gairebé tot per fer“, apunta Villar.

La seva sensació és agredolça però a la vegada crítica amb com les diferents administracions municipals han gestionat la remodelació d’aquesta via per la qual passen diàriament unes 350.000 persones. Ho resumeix amb aquest exemple “una cosa és que t’operin d’urgència i una altra cosa, és que et programin una operació”.

“Aquestes obres són pitjor que un covid”

La remodelació de la Rambla s’iniciava fa un any i mig amb un calendari que establia diferents fases per intentar pal·liar els efectes negatius dels treballs sobre la vida comercial i veïnal. En aquest sentit Villar ho té clar. “Aquestes obres són pitjor que un covid, no hi ha ajuts econòmics. En la primera fase hem tingut negocis afectats que han reduït la plantilla en un 50 i un 70 %”. Villar creu que aquestes dades són una bona manera “d’aprendre com no s’han de fer les coses”.

Les següents fases, segons Villar, comportaran grans reptes com per exemple perdre el carril de baixada de la Rambla durant 20 mesos, perdre 500 places d’aparcament en calçada o que els treballs es facin a tocar de façanes d’immobles que estan recolzades en parts de l’antiga muralla. “Espero que l’Ajuntament tingui prou agilitat per quan nosaltres (Amics de la Rambla) ho detectem, reaccionin ràpidament”.

Floristes i antics ocellaires

La Rambla no pot quedar-se sense floristes, segons Villar. En aquest tema es mostra contundent, ja que creu que cap administració municipal fins al moment les ha tingut en compte. “Estan deixades de la mà de Déu i aquesta deixadesa no té color polític ja que tots els governs no han resolt què fer amb el tema de la flor“. Creu que en els dos anys que queden perquè els treballs arribin on estan les floristes, s’ha de decidir què fer amb les parades i tenir alternatives. El futur incert de les floristes, segons Villar, és una mostra més de la mala gestió de l’Institut de Mercats Municipals de Barcelona. Recorda que tampoc no s’ha resolt el tema dels antics ocellaires.

Fora captadors de clubs cannàbics i més seguretat

Un dels anhels del fins ara president d’Amics de la Rambla és que els barcelonins omplin el passeig com passa amb esdeveniments com Sant Jordi, el Tast a la Rambla o les Festes del Roser. Sap que la nova junta de l’entitat afronta reptes com que les obres de la Rambla afectin el mínim possible a veïns i comerciants. També té clar que hauran de batallar per aconseguir “que aquesta via torni a ser un lloc on la gent pugui passejar tranquil·lament, sense por”.

Afirma que “això no s’aconseguirà si no eliminem de la Rambla certs elements, com els captadors de clubs cannàbics“. Opina que aquests no segueixen les normes. “Capten joves, menors d’edat i els fan socis al moment d’aquests clubs on els venen tot tipus de substàncies”. Villar creu que molta gent diu que no li agrada la Rambla “perquè, en el fons, la Rambla és un reflex de la societat existent“. Per això sentencia que “si no cuides la Rambla, se’t descontrola Ciutat Vella i la resta de la ciutat“.