floristes Rambla
Foto: Alessandra Easterthere

Amics de la Rambla no s’imagina que les parades de flors puguin arribar a desaparèixer del passeig més emblemàtic de Barcelona. De les 15 parades de floristes que hi havia fa uns anys, actualment només en queden vuit d’obertes, i l’entitat tem que encara puguin ser menys si no es fa un esforç per mantenir-les. El problema, asseguren, no té res a veure amb falta d’interès per obrir més floristeries al passeig, sinó amb el fet que l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) no torna a licitar els negocis que tanquen per jubilació.

Per solucionar-ho, el president de l’entitat, Fermín Villar, reclama formalitzar una col·laboració publicoprivada, que inclogui també les entitats del Tercer Sector. Segons va explicar durant l’entrega dels guardons als Ramblistes d’Honor 2022, aquest acord serviria per assegurar el futur de les floristes de la Rambla, però també es podria aplicar en altres àmbits, com l’oferta cultural i veïnal del passeig. “És el que fem amb el Tast a la Rambla, i és com es podria haver fet amb la compra de locals comercials“, assegura Villar, que ha aprofitat l’acte per tornar a reclamar que s’accelerin les obres de reforma que acaben de començar.

Per tot plegat, però, l’entitat reclama més ajudes. “És diu que la Rambla necessita cultura i al mateix temps s’envia el missatge contradictori que l’ICUB marxa de la Virreina“, lamenta. O també critica que se’ls tregui “l’únic equipament públic del passeig”, en referència a la Biblioteca Andreu Nin, que es traslladarà a l’antic Borsí.

Collboni aposta per un “compromís per la Rambla”

Qui també aposta per aquest acord publicoprivat és el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. Considera que la reforma de la Rambla obre una “nova etapa” que s’ha d’aprofitar per “renovar un compromís per la Rambla que inclogui entitats i associacions, i també tots operadors culturals i privats“. Per Collboni, es tracta de trobar un consens social i polític que permeti, entre altres coses, accelerar la reforma del passeig.