El Forn de la Vila, al carrer Ample, al barri Gòtic, ha deixat de tenir espai de degustació aquest dijous al matí. Just un dia abans, el propietari, Domènec Lacostena, havia rebut una notificació per cessar l’activitat perquè l’establiment no té llicència per tenir-hi taules i cadires i servir cafès. De seguida, el propietari va interposar un recurs d’alçada i va demanar mesures cautelaríssimes per evitar el precintament de tot el local i poder seguir funcionant com a forn mentre no es resolguin els problemes amb la llicència que el local té des del 2020, quan el van denunciar per no disposar de permís per a l’activitat de degustació.

Insostenible a mitjà termini

Com que el jutge ha acceptat les mesures, l’establiment podrà seguir funcionant amb la zona de degustació tancada. Tot i això, Lacostena assegura que sense aquest espai i tenint en compte que paga 1.300 euros pel lloguer del local, la continuïtat del negoci és insostenible més enllà d’un o dos mesos. Els veïns, paral·lelament, també han volgut mostrar el seu suport als amos de l’establiment i s’han concentrat per reclamar que es trobi una solució i no acabi tancant.

El propietari fa temps que manté converses amb l’Ajuntament per resoldre la qüestió i, de fet, el regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha assegurat que seguiran estudiant totes les possibilitats legals “per intentar buscar una solució a aquest tema, però de cap de les maneres poden incomplir la norma”.

Forn amb degustació des dels 80

Aquest establiment ha funcionat des dels anys 80 com a forn amb espai de degustació. Lacostena assegura que, quan es va fer càrrec del negoci, el 2012, no era conscient que no disposava de llicència per fer l’activitat de degustació fins que el 2018, quan es va aplicar el nou pla d’usos de Ciutat Vella, que no permetia obrir nous forns amb aquest servei, el van denunciar.

Des de llavors ha intentat regularitzar la situació del comerç i també va engegar una recollida de firmes per evidenciar el suport veïnal que tenia l’establiment. De fet, el veïnat del Gòtic lamenta el tancament d’establiments com aquest mentre, en canvi, proliferen altres negocis destinats només al turisme.

Un pla d’usos que no funciona

Eva Vila, portaveu de la Xarxa Veïnal del Gòtic, assegura que el Forn de la Vila “és un dels pocs llocs on poden anar els veïns del barri i sentir-s’hi com a casa“. Remarca que és un punt de trobada i lamenta que es pugui perdre per l’aplicació del pla d’usos que, d’altra banda, assegura que no està funcionant per preservar un estil de comerç que doni servei al veïnat i, en canvi, han proliferat els negocis per al turisme.

En aquest sentit, Domènec Lacostena ha analitzat el perfil de comerços del carrer Ample i ha constatat que el 68 % estan dedicats al turisme. A més, de tots els canvis de negoci que hi ha hagut al carrer des del 2020, més del 90 % han estat per dedicar-los al mateix perfil de públic de fora.

Tancament en plena polèmica

El tancament arriba en plena polèmica per les llicències dels forns amb degustació després que el Gremi de Restauració reclamés inspeccions en assegurar que els que incompleixen la normativa perjudiquen bars i restaurants, unes declaracions que el Gremi de Flequers de va qualificar com a “atacs generalitzats i poc fonamentats”. Tot plegat, però, ha acabat amb l’anunci de l’Ajuntament que inspeccionarà els forns amb degustació per detectar infraccions.