Els antics ocellaires de la Rambla han registrat al Parlament de Catalunya una proposta d’iniciativa legislativa popular (ILP) perquè es consideri el mercat especial d’ocells Patrimoni Cultural Immaterial i se’ls reconegui l’aportació que han fet per convertir el passeig de la Rambla en un espai emblemàtic. També han demanat als jutjats que s’aturi el desnonament fins que no s’acabi el termini de la recollida de les 50.000 signatures necessàries.

“Volem contrarestar els arguments de l’Ajuntament, que diu que no som d’interès general”, ha argumentat el portaveu del col·lectiu, Xavier Cuenca. Si bé la consideració de Patrimoni Cultural Immaterial no evita que els facin fora de la Rambla, per als antics ocellaires “aquesta ILP ens dignifica, si hem de marxar que sigui amb aquest reconeixement”, ha etzibat Cuenca. Recorden que fa 160 anys que els ocellaires estan a la Rambla i reivindiquen el seu caràcter històric.

La posada en marxa del procés d’una ILP els ha permès aquest mateix dijous demanar als jutjats 1 i 9 de Barcelona mesures cautelars per aturar el desnonament. Consideren que ara cal esperar per garantir que primer la ciutadania es pugui expressar en aquesta iniciativa legislativa popular.

Aconseguir 50.000 signatures en quatre mesos

Perquè es tramiti la ILP hauran d’aconseguir 50.000 signatures de ciutadans de Catalunya majors de 16 anys en un termini de quatre mesos, que es podria ampliar fins a sis mesos. El tret de sortida a recollir les firmes necessàries ha d’arribar d’aquí a 15 dies, quan la Mesa del Parlament els indicarà si la ILP està ben plantejada. Els antics ocellaires recorden que el 2011 ja van recollir 80.000 signatures que van lliurar al consistori que, asseguren, no van tenir en compte.

Els ocellaires reclamen una vegada més establir diàleg amb el consistori i afegeixen que, si han de marxar de la Rambla, volen que sigui després d’arribar a un acord. “Tenim llicències vigents i les obres no arriben al nostre tram fins al 2029. No entenem les presses de l’Ajuntament”, ha conclòs el portaveu del col·lectiu.