El conflicte obert entre una part dels veïns de Provençals del Poblenou i el districte de Sant Martí pel projecte de pacificació de les escoles del carrer del Perú, sembla que toca a la seva fi. Fonts del districte reconeixen que s’ha arribat a un acord amb totes les parts per tirar endavant les pacificacions mantenint bona part de les places d’aparcament: se’n retiraran 14 de les 97 que plantejava el pla inicial.

El projecte de pacificació de les escoles dels carrers del Perú i el de Paraguai està inclòs dins el programa Protegim les escoles i el tram polèmic afecta quatre centres educatius: l’Escola Catalònia, l’Escola Brasil, l’Escola Concha Espina i l’EBM Dolors Canals.

El projecte, aturat des del febrer del 2023

El regidor de Sant Martí, David Escudé, va frenar les pacificacions el febrer del 2023 després que un grup de veïns fessin palès el seu malestar per la pèrdua de places d’aparcaments en superfície que implicava el projecte. Els veïns al·legaven que els aparcaments eren molt necessaris en un barri on la majoria dels edificis no tenen aparcaments soterrats.

Segons el districte, el replantejament del projecte s’ha fet amb l’objectiu de facilitar l’encaix entre la millora dels accessos a les escoles i el manteniment d’un nombre necessari de places d’aparcament en superfície. L’entitat Amics de la Gran Via, que reclamava el manteniment de les places, s’ha mostrat satisfeta amb l’acord, tot i la rebaixa de places.

Pel que fa a les escoles, des de l’AFA de l’Escola Catalònia, asseguren que “no és el projecte desitjat” però reconeixen que “és millor que res“. I assenyalen que hi havia urgència per tenir un entorn escolar “una mica més segur”.

Ampliació de la vorera del carrer de Fluvià

En espera que es concreti el projecte definitiu, el districte ja ha avançat que les actuacions consistiran en l’ampliació de la vorera del carrer de Fluvià, dins l’entorn de l’Escola Catalònia, i convertir l’aparcament del carrer de Perú al llarg de la façana d’aquesta escola, a bateria.

Pel que fa a les escoles de l’EBM Dolors Canals, Brasil i Conxa Espina, es faran actuacions de protecció a les escoles.