La nova Rambla serà una realitat el gener del 2027. És la data que s’ha marcat el govern municipal per acabar la reforma del passeig, la meitat del temps previst inicialment. Aquest dimarts la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge aprovarà el projecte executiu actualitzat, que preveu reduir el termini global dels treballs a 32 mesos. Això serà possible perquè les obres s’executaran de forma simultània en quatre trams i no de forma separada. Ara mateix els treballs se centren en la part baixa del passeig, entre Colom i Santa Madrona. Quan acabi aquesta fase, però, començaran a tota la resta del passeig. Tot plegat suposarà una inversió de 55,6 milions d’euros.

Collboni: “És el passeig per excel·lència de Barcelona”

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha destacat que “es tracta d’un repte històric”, ja que la Rambla “és el passeig per excel·lència de la ciutat de Barcelona”. Ha dit que “la Rambla ha de tornar a ser un punt de trobada dels barcelonins” i creu que “això dependrà de tots”. També ha assegurat que “si batega la Rambla, batega la ciutat”.

Per la seva banda, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha celebrat que les obres s’accelerin i s’ha mostrat satisfet amb el nou calendari. Villar creu que cal fer tot el possible perquè la ciutadania torni a la Rambla. “La generació postolímpica no té records de la Rambla perquè no la trepitgen. Hem de fer que la gent jove vingui a la Rambla perquè quan hi ha coses que s’ho valen voldran venir”, ha afirmat.

S’actuarà en quatre trams d’obres al mateix moment a partir del juny del 2024

El projecte de reforma de la Rambla està dividit en cinc trams. El primer és el que s’està fent ara i els altres són els següents: el tram de Santa Madrona – Arc del Teatre, el que va des de l’Arc del Teatre fins al Liceu, el tram Liceu-Portaferrissa i, finalment, de Portaferrissa a Canaletes. El nou calendari, a diferència de l’anterior, preveu fer les obres al mateix moment en tots aquests trams i començar el juny del 2024.

Sense trànsit en sentit mar

Ara bé, per minimitzar les incidències les obres es faran per fases. Una de les conseqüències, però, serà que es tallarà el trànsit en sentit mar de la via. És a dir, que des de Colom i fins a plaça Catalunya, els vehicles només podran circular en sentit muntanya. Els primers 10 mesos d’obres s’actuarà a la calçada de la banda Besòs i els 10 mesos següents, a la de la banda del Llobregat. L’últim any s’actuarà al tram central del passeig i es podrien recuperar els dos sentits de circulació. Tot plegat comportarà canvis en les línies de bus que circulen per aquesta via, però es garantirà l’accés a habitatges, comerços o teatres.

Mentre durin els treballs l’Ajuntament iniciarà un pla específic d’accions culturals per potenciar els espais del passeig mentre durin les obres i recollir les demandes d’equipaments i entitats. A més, es posarà en marxa un espai de comunicació específic que s’anomenarà Espai Rambla i estarà situat al Palau de la Virreina.