Tot apunta que Barcelona passarà dilluns a la fase 1 de la desescalada i això vol dir que bars i restaurants podran reobrir les terrasses. Els que ho faran ja s’estan preparant per a aquest retorn, condicionant de nou els espais després de l’aturada pel coronavirus i calculant com distribuiran les taules per mantenir les distàncies de seguretat. D’entrada en podran col·locar la meitat de les que tenien abans. Però el que no tenen tan clar és quantes més n’acabaran tenint després de l’ampliació de la superfície que els permetrà l’Ajuntament.

“La terrassa veïna està totalment enganxada a la meva, no hi ha ni cinc centímetres de separació”. Ho explica Antonio Ramos, el propietari del restaurant Can Toni, a la rambla del Poblenou, per il·lustrar les dificultats d’executar aquesta ampliació. Amb la mesura municipal podria demanar espai per a quatre taules més (o sis en alguns casos), a part de les quatre amb les quals podrà reobrir ara. Però a més, en el cas de les rambles i les places, el decret dicta que es mantingui lliure un 50 per cent de la superfície per al pas dels vianants. Per a l’Antonio, massa condicionants per al creixement de la terrassa.

Pendents d’on es pot guanyar espai

L’ampliació es farà “prioritàriament”, segons l’Ajuntament, guanyant espai als cotxes, ja sigui en lloc de places d’aparcament o de carrils de circulació. I allà on no sigui possible, el consistori ha deixat la porta oberta a altres fórmules sempre que no vagin en perjudici dels vianants. Quina d’aquestes solucions s’hauria d’aplicar en cada cas és una de les incògnites d’alguns restauradors, com els del carrer d’Enric Granados.

Carlos Claver, propietari de l’Alba Granados, ja té decidit que demanarà més taules. Reconeix que hi ha alguns obstacles a la vorera, com arbres o guals, que fan difícil l’ampliació. Tot i així confia que amb un petit increment de l’espai podria encabir fins a nou taules on abans en tenia cinc. “Posarem marques al terra, amb adhesius, perquè la gent tingui clars els límits i es mantinguin les distàncies”, explica. L’última paraula la tindran els tècnics de l’Ajuntament que resolguin les peticions dels restauradors.