Carrer amb un cartell de rebaixes
Juan Gutiérrez

“Estat de xoc”, situació “desesperant” o “molt dramàtica”. Amb aquestes paraules han descrit la situació del comerç de la ciutat representants de diverses associacions de botiguers al programa ‘reset’, de betevé. El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené; el de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Vendrell, i el portaveu de l’Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya, Víctor Garcia, han coincidit a descriure un escenari “perillós”. Alerten que als eixos comercials es tancaran un 15 % de les botigues, un percentatge que s’enfila al 40 % al centre de la ciutat i que podria anar a més.

Des de Barcleona Oberta, Jené també s’ha mostrat crític amb el moment en què arriben les restriccions, en plena campanya de rebaixes d’hivern. “No hem tingut turistes, no els tenim ni els tindrem, i la poca demanda interna que podríem tenir ara, en aquesta època de rebaixes, també ens l’han retallada”. En el cas concret dels centres comercials, que es mantenen tancats des del 7 de gener, Garcia creu que viuen una situació de “discriminació” perquè “si el comerç és segur, ho és al carrer ‘X’ i al centre comercial ‘X’ i, per tant, les restriccions s’haurien d’aplicar de la mateixa forma a tots els formats comercials”.

Establiments en risc de tancar

En aquest context, Jené ha advertit que “la capacitat de resistència és limitada”. Tot i que assegura que entenen les mesures “des del punt de vista sanitari”, considera que l’encadenament de restriccions “l’únic que fa és aprofundir-nos més en el camí de la ruïna“. En la mateixa línia, Salvador Vendrell ha afirmat que “no podem treballar setmana a setmana” i que el context de pròrrogues constants fa “molt complicat” gestionar les empreses.

Més enllà de la gestió dels treballadors, el representant dels centres comercials, Víctor Garcia, ha explicat que “no es pot gestionar la quantitat d’estoc”. Tem que “quan tornarem a obrir la moda potser ja no serà la que és ara”. Garcia també ha assegurat que, per molts botiguers, “l’única forma de subsistir és l’endeutament“. Per això, alerta que “el dubte no és quan podrem obrir les botigues, sinó com estarà al cap de tes o quatre mesos”. En aquest sentit, les tres entitats creuen que molts establiments no podran tornar els crèdits ICO que han demanat durant la pandèmia.

Ajudes “absolutament ridícules”

Les tres associacions han coincidit a dir que les ajudes que s’han concedit al sector són insuficients, i de fet no és el primer cop que ho denuncien. Garcia ha qualificat les subvencions d’“absolutament ridícules”, mentre que Vendrell ha afirmat que “quan a un botiguer li dones 2.000 € després de 10 mesos de pandèmia, no és un ajut, és un pegat, és una manera d’intentar que el sector no es rebel·li més encara”. Per Gabriel, s’està “privatitzant la gestió de la pandèmia” perquè l’esforç econòmic recau en els empresaris i autònoms.

Per la seva banda, Vendrell creu que “si tanques has de tenir prou recursos per ajudar aquelles empreses que estàs obligant a tancar”. Per això, ha afirmat que “no pots prendre decisions d’economies riques en un país pobre, no si no podem ajudar totes les empreses ni tots els sectors”. Des de la Fundació Barcelona Comerç, reclamen que es condonin impostos, taxes i que s’aturi “qualsevol pagament”.

Canvi d’hàbits en els compradors

Segons Garcia, en les setmanes en què els centres comercials van estar oberts, durant les festes de Nadal, han observat un canvi d’hàbits en els compradors. D’una banda, assegura que “la gent va a comprar de forma menys social”, en grups més reduïts o sols. A més, prenent com a referència l’estona que cada vehicle passa als aparcaments, han constatat que el temps de permanència als centres comercials s’ha reduït a la meitat, en comparació amb l’any passat.

Des de la Fundació Barcelona Comerç, a més, han detectat un altre canvi. Asseguren que “les compres impulsives s’han deixat de fer” i que la ciutadania compra allò que necessita. “La gent ja no va de rebaixes”, ha afirmat Vendrell.