Interior del Centre Comercial l'Illa

Els centres comercials reobren, aquest dilluns, després d’haver estat sis setmanes tancats (des del 30 d’octubre) a causa de l’augment de casos de coronavirus aquesta tardor. La represa de l’activitat en aquests establiments estava prevista un cop Catalunya entrés al tram 2 de la desescalada, però, finalment, el Procicat ha permès avançar-ne la reobertura.

Restriccions d’aforament i reforç del sistema de ventilació

Com a la majoria d’establiments, s’han previst restriccions per evitar grans aglomeracions. D’entrada, l’aforament serà del 30 % de la capacitat màxima de cada centre comercial tant a les botigues com a les zones comunes. Per garantir que es compleix la mesura i com ja van fer alguns centres comercials com Diagonal Mar a l’estiu, hauran d’instal·lar sistemes per controlar els fluxos de gent.

D’altra banda, la resolució del Procicat també determina que els equipaments han de tenir un sistema de ventilació adequat que garanteixi la renovació de l’aire. Tot i aquesta reobertura, quan falten menys de dues setmanes per Nadal, els comerciants donen per perduda la campanya nadalenca i consideren que podrien haver obert abans.

Les mesures es relaxen amb una situació epidemiològica encara delicada

Aquest nou relaxament de les mesures arriba amb la corba de la segona onada ja doblegada, però amb una situació als hospitals encara delicada. Els pacients greus ingressats es redueixen molt a poc a poc i, segons l’últim balanç del Departament de Salut, hi ha 338 persones a les UCI. Tenint en compte que inicialment el govern volia començar la desescalada amb aquesta xifra per sota dels 300 i que va seguir amb la reobertura tot i no complir-se el requisit, tots els experts mantenen que la situació no és la desitjable. A més, la baixada dels contagis setmanals s’ha frenat i tot apunta que els positius augmentaran respecte la setmana anterior.

De fet, alguns hospitals barcelonins estan preocupats per si hi ha un rebrot perquè, a diferència de la segona onada de l’octubre, ara el punt de partida dels hospitals és pitjor, ja que la xifra d’ingressats és elevada. Asseguren que el personal està exhaust i una nova onada podria col·lapsar el sistema sanitari.

Dues maneres d’encarar el Nadal

Amb la mirada posada al Nadal, el govern català i espanyol han previst excepcions en les mesures de seguretat, com retardar l’hora del toc de queda en dates assenyalades o la possibilitat de reunir-se deu persones.

Aquest relaxament contrasta amb l’enduriment de les mesures que aplicaran altres països europeus com Alemanya, on tant la xifra de contagis com la de morts són més baixes que a Espanya. El govern d’Angela Merkel ha anunciat que tancarà escoles abans del previst i també els comerços no essencials fins el 10 de gener. A més, les trobades durant les festes nadalenques no podran ser de més de cinc persones, sense comptar els menors. Tot plegat, acompanyat d’un nou paquet d’ajudes per a l’economia després d’un repunt d’infectats.

Alemanya ha notificat un total de 21.787 morts des que va començar la pandèmia, la meitat que a Espanya, que han estat 47.624. Tot i tenir el doble d’habitants, la xifra de contagis totals a Alemanya (1,3 milions) també és inferior a la d’Espanya (1,7 milions).