Els sectors de la restauració i el comerç s’han tornat a manifestar a la plaça de Sant Jaume per queixar-se de la gestió del govern durant la pandèmia. Hi han portat orinals amb excrements de plàstic a dins, per transmetre la idea que l’Administració no fa més que “cagar-la”. Han tornat a reclamar un pla de xoc urgent per a botiguers i restauradors.

Pla de xoc urgent

Patronals, empresaris i treballadors del comerç i la restauració reclamen un pla de xoc urgent per evitar el tancament de més negocis i la consegüent destrucció de milers de llocs se treball, uns 120.000 segons diuen. El sector mostra la seva preocupació “davant la manca de previsió i acció d’un govern superat per la situació, i incapaç de donar resposta a milers de famílies i autònoms en situació crítica”.

Demanen mesures concretes per poder compensar part de l’aturada de l’activitat empresarial, com ara obrir els centres comercials, reobrir l’activitat comercial el cap de setmana i restituir l’activitat de bars i restaurants sense límits horaris. Pel que fa als ajuts econòmics, demanen que es condonin part dels crèdits ICO concedits, subvencions directes, amplicació dels ERTO fins a finals del 2021 i supressió dels impostos i taxes durant els períodes de tancament. També reclamen més diàleg amb l’Administració.

Segona manifestació en un setmana

Aquesta és la segona vegada que els restauradors i comerciants es manifesten en una setmana. Dijous passat van portar carbó a la porta de la Generalitat com a mostra de rebuig a les mesures adoptades per la Generalitat per frenar els contagis de la covid-19, i que suposen restriccions per a la seva activitat econòmica.

En el cas de la restauració, les mesures es van aplicar ja el 21 de desembre i només permeten servir els clients de bars i restaurants durant les franges d’esmorzar i de dinar.

Pel que fa al comerços, les noves restriccions van entrar en vigor el 7 de gener. Durant 10 dies, els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats estan tancats.