L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha revelat que el pregoner de les Festes de la Mercè 2020 serà el pallasso Tortell Poltrona. L’alcaldessa i el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, també han presentat el cartell de les festes i han explicat quin format tindrà enguany la Festa Major de Barcelona, marcada per la pandèmia del coronavirus. “Festa major com a tal no la podrem fer. Ara bé, no podem viure sense les Festes de la Mercè”, ha reblat Colau

La Mercè 2020 es farà del 23 al 27 de setembre. Habitualment, la presentació del pregoner, el cartell i les grans línies de la festa es feia a finals de juliol, però enguany s’ha endarrerit per l’evolució de la pandèmia. De fet, la crisi de la covid-19 també ha marcat la programació de les activitats, ja que serà necessari fer una reserva prèvia per assistir-hi i per anar de públic als concerts. Per a qui no pugui assistir-hi presencialment, betevé tindrà un paper destacat perquè emetrà en directe els actes, tal com ja va fer amb el Festival Grec.

Totes les activitats es presentaran els propers dies; això sí, Joan Subirats ha avançat que n’hi haurà prop de 300 amb 100.000 persones de públic, que seran “de petit format” i que es repartiran, per primer cop, pels 10 districtes de la ciutat. Un d’aquests indrets serà el Moll de la Fusta, on es faran actes de cultura popular. També s’ha repensat el Piromusical, que aquest cop es podrà seguir des del balcó o el terrat de casa.

“Humor, tendresa i molta intel·ligència”

Ada Colau ha celebrat que “res millor que un pallasso internacional” com Tortell Poltrona per fer el pregó de la Mercè 2020, en un moment “amb tantes incerteses i pors”. L’alcaldessa ha defensat “l’humor, la tendresa i la molta intel·ligència” amb què Tortell Poltrona “ens posa davant del mirall per retrobar-nos i consolar-nos”. “Necessitem obrir el nostre cor a imaginar-nos mons diferents a l’actual i a fer-ho millor que fins ara”, ha sentenciat Colau.

L’alcaldessa també ha revelat que va proposar al pallasso ser el pregoner després de sentir-lo en la inauguració del Festival Grec d’aquest any.

Per la seva banda, Tortell Poltrona ha assegurat que “encara no sé quin pregó faré”, però ja ha avisat que “no tinc ni rei ni president”, com a bon pallasso. Més enllà de recordar que encara hi ha “gent empresonada” i de defensar la llengua, Tortell Poltrona també ha dit quins dos missatges vol llançar amb el seu pregó. D’una banda, que “deixar de viure per por a morir és una absurditat i que com a avi estic disposat a morir perquè els meus nets vagin a escola” i, de l’altra, que arreu del món encara hi ha moltes desigualtats.

“De tot això en faré una escudella barrejada catalana”. Tortell Poltrona, que també actuarà en el marc de la Mercè, ha sentenciat que “intentant no fer mal i no rebre, vindré a fer el pregó el 23 de setembre”.

Un cartell que recorda una altra pandèmia

L’estudi d’art Reskate ha dissenyat el cartell de la Mercè 2020, en què es torna a personificar les festes en una noia que, a més, porta mascareta. Destaca també la presència d’una llagosta. Segons els dissenyadors, l’insecte evoca la plaga de llagostes que hi va haver a Barcelona el 1687. Per salvar-se’n, la població va confiar en la Verge de la Mercè i, per això, des d’aleshores se celebra la festa.

Més Mercè 2020