El districte 22@, conegut també simplement com a 22@, va néixer ja fa 20 anys. Anomenat el districte de la innovació, la seva idea era transformar 200 hectàrees del sòl industrial del Poblenou en un districte que oferís espais moderns per a la concentració d’empreses tecnològiques i activitats del coneixement. De la revolució industrial a la revolució tecnològica, de l’anomenat Manchester català al possible Silicon Valley del Mediterrani: una idea de futur que no està renyida amb el passat, ja que molts d’aquests espais s’han instal·lat en antics recintes industrials.

Foto: Arxiu Històric del Poblenou

Avui la creativitat, el disseny i la tecnologia ja són una realitat que conviu amb propostes culturals, espais verds, habitatges i locals tradicionals. Aquests canvis, però, també han implicat una gentrificació de la zona, un fenomen que ha encarit la vida i habitatge d’un barri tradicionalment obrer. Ja hi ha més de 4.500 empreses en aquest districte tecnològic, i alguns edificis són arquitectònicament interessants o acullen empreses d’allò més innovadores, però nosaltres hem escollit 22 espais amb una premissa diferent: que siguin llocs singulars que pugui visitar la gent del Poblenou i de tot Barcelona.

En aquests dies de restriccions a causa del coronavirus us recomanem que confirmeu si els espais són oberts, així com els horaris.

1

Acid House Barcelona

L’escola de disseny ELISAVA i l’estudi Folch  s’han unit per crear un espai creatiu diferent, un “hub” i incubadora de projectes amb una àrea de 500 m2 que conté plató, sales de conferències, “showroom” per a marques, galeria d’exposicions i cafeteria (Nomad Coffee) oberta al públic. També serà un lloc acadèmic amb, per exemple, un postgrau en narrativa o “branding”. Va aterrar al Poblenou a la primavera i pretén ser un entorn obert a les persones que busquin una visió diferent en l’àmbit de la comunicació, el disseny, la realització, els negocis, l’escriptura…

Acid House Barcelona
Carrer d’Àvila, 84, 08005 Barcelona
93 485 65 36
Horari: de dilluns a divendres de 10h a 19h

2

betevé

betevé és el mitjà de comunicació públic i local de Barcelona, gestionat per l’Ajuntament de la ciutat. Va iniciar les emissions com a televisió l’any 1994 als estudis de via Laietana i amb el nom de BTV. L’any 2005 es va traslladar al 22@ passant a formar part del campus audiovisual del districte de la innovació. Al llarg dels anys hi ha hagut una evolució del model lineal clàssic de televisió i ràdio a un model transmèdia en què els continguts s’emeten no només per TDT, sinó per diferents canals i pantalles, adaptant-se així als nous temps. Per això, l’any 2017 va néixer betevé, la nova identitat corporativa del mitjà, amb l’objectiu d’unificar sota una sola marca els diversos continguts i en tots els seus suports: televisió, ràdio, web i xarxes socials.

Amb els seus informatius i programes diversos i de proximitat, betevé vol ser un mitjà de referència per a la ciutat, i també proper. Organitzem visites guiades a les nostres instal·lacions adreçades a estudiants d’ESO en les quals els joves fan un recorregut per les redaccions d’informatius i programes, els platós, el control de realització i l’espai de maquillatge i estilisme. També participem en les jornades de portes obertes del Festival 48h Open House Barcelona. En total l’any passat ens van visitar 1.300 persones. Si voleu venir però no sou una escola o institut, ens podeu enviar un correu electrònic a visites@beteve.cat i ens posarem en contacte amb vosaltres per valorar la proposta.

 

betevé
Plaça de Tísner, 1
93 506 42 00

3

Ca l’Alier

Aquest és un dels tants exemples d’aprofitament d’un recinte industrial del Poblenou. Ca l’Alier és una antiga fàbrica del segle XIX que ha estat remodelada mantenint l’estructura i la xemeneia originals. Es tracta d’un edifici intel·ligent, d’emissions zero i amb autosuficiència energètica. A dins hi ha les empreses Cisco i Schneider Electric, que hi tenen els centres d’investigació, però podeu passejar pel carrer central del recinte, que enllaça Pere IV amb Cristóbal de Moura i és d’ús públic.

Ca l’Alier
Carrer de Pere IV, 362
93 486 06 38

4

Can Ricart

Val la pena passejar-se per Can Ricart per entendre millor com el Manchester català s’ha anat transformant en el 22@. És un dels tres grans conjunts industrials del segle XIX que queden a Barcelona, junt amb el Can Batlló del carrer del Comte d’Urgell i el Can Batlló de Sants. El conjunt fabril, que es dedicava a l’estampació de teixits, consta d’un sistema de naus, carrers i places i hi destaquen les xemeneies i la torre del rellotge. Però sembla que la mala sort acompanya aquest espai tan singular. Sembla evident que un recinte històric com aquest s’hauria de preservar, però la realitat és que Can Ricart va estar a punt de desaparèixer fa uns anys i finalment va sobreviure gràcies a la lluita veïnal i a la campanya “Salvem Can Ricart”.

La lluita continua, ja que després de nombrosos projectes fallits, com ara un parc d’humanitats i ciències de la UB, la realitat és que de moment no s’hi ha fet res per manca de pressupost i l’antic espai fabril cau a trossos. Per això, s’ha endegat una nova campanya: “Can Ricart cau”. Els veïns de la zona, agrupats sota la Taula Eix Pere IV, han iniciat un procés participatiu perquè els veïns de Barcelona puguin dir quins usos els agradaria donar al recinte. De moment, el que sí que podem trobar dins aquest espai és el Casal de Joves Can Ricart i l’espai Hangar, de creació artística.

 

La Taula Eix Pere IV i les entitats juvenils reclamen l’ampliació dels espais ciutadans al Casal de Joves Can Ricart

Can Ricart
Carrer d’Emília Coranty, 5

5

Disseny Hub Barcelona

Al costat de la plaça de les Glòries Catalanes s’erigeix des de l’any 2014 el Disseny Hub, també conegut popularment com la grapadora, per la seva forma. A dins es poden visitar les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona, el Centre de Documentació del Museu del Disseny, la Biblioteca el Clot i també diverses exposicions temporals. També s’hi duen a terme activitats i trobades relacionades amb el món del disseny i la innovació, i ofereix un servei de bar restaurant en un espai molt agradable. L’edifici és obra d’MBM Arquitectes, l’estudi d’arquitectura integrat per Josep Martorell, Oriol Bohigas, David Mackay, Oriol Capdevila i Francesc Gual.

Disseny Hub Barcelona
Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38
93 256 68 00
Horari del Museu del Disseny: de dimarts a diumenge de 15 a 20 h

6

Espai 100 de Simon

Simon és una empresa nascuda a Olot fa més de 100 anys. Va començar fabricant interruptors i ara crea tot tipus de material elèctric. Per celebrar-ne el centenari, l’any 2017 va obrir l’Espai Simon 100, la seva primera “showroom” interactiva. S’hi desenvolupen activitats relacionades amb la cultura de la llum, la innovació i el disseny i volen ser una plataforma d’intercanvi de coneixement amb els agents educatius, culturals i empresarials del barri.

Si estàs interessat en la tecnologia, l’arquitectura, el disseny, la il·luminació o l’eficiència energètica, pots visitar l’espai demanant cita prèvia. Faràs un recorregut immersiu a través del qual Simon descobreix uns mecanismes que no només permeten obrir i tancar el llum, sinó tot un món d’experiències sensorials.

Espai Simon 100
Carrer de Sancho de Ávila, 66
Horari: de dilluns a divendres de 9 a 20 h (cal demanar cita prèvia)

7

Espai Subirachs

A l’Espai Subirachs es pot visitar l’obra menys coneguda del reconegut escultor Josep Maria Subirachs. Subirachs va deixar una gran empremta a la ciutat de Barcelona, amb obres com el monument a Narcís Monturiol de l’avinguda Diagonal o el monument a Francesc Macià de la plaça de Catalunya, però les peces seleccionades per aquest petit museu mostren una altra cara d’aquest artista polifacètic, que, de fet, també era pintor, gravador i escenògraf, des de la seva etapa més primerenca, quan encara creava sota la influència del noucentisme i l’expressionisme, fins que va abandonar la figuració i va entrar de ple en l’abstracció, o les seves escultures amb vocació d’arquitectura. Situat a prop de l’estació de metro del Poblenou, l’espai es troba a pocs metres de la casa on va néixer Subirachs.

Espai Subirachs
Carrer de Batista, 6
93 541 52 77

8

Espai Joliu

A primer cop d’ull no queda gaire clar què és l’Espai Joliu. Una botiga de plantes? Un bar? Un espai de treball? Doncs bé, sí, és tot això o el que ells anomenen una “plant concept store”, cafè i galeria d’art. Així, aquest petit espai pot ser per xerrar, estudiar o treballar, per fullejar les seves publicacions especials o per comprar les plantes que venen, amb la bona companyia d’un cafè de qualitat (que serveix Nomad Coffee). Ah! També hi pots comprar adob per a les plantes, que està elaborat reaprofitant el cafè. Tot això, envoltat d’un espai que ha volgut mantenir la pàtina del ciment de les parets i el terra de l’antic local, que era un magatzem.

 

Espai Joliu
Carrer de Badajoz, 95
93 023 24 92

9

Mercat dels Encants

El setembre del 2013 va néixer a pocs metres de la ubicació anterior el nou Mercat dels Encants de Barcelona. Amb una coberta de miralls daurats, avui queda demostrat, després de les reticències al trasllat, que l’emplaçament i l’estètica nous no han fet que se’n perdi ni l’essència ni l’encant. Cada matí a les 7.45 h s’hi inicia la clàssica subhasta, una tradició amb set segles d’història! És oberta al públic (que normalment hi va només per mirar) i s’hi venen grans lots d’articles, provinents de pisos que s’han buidat o de comerços que han tancat. Després, els objectes es venen al detall a la plaça central del mercat. Cada dia hi ha coses diferents: antiguitats, mobles, decoració, roba de segona mà, joguines, fotografies… cadascú hi pot trobar el seu tresor. En el recinte també hi ha altres botigues independents i locals de restauració. És un imperdible de Barcelona.

Mercat dels Encants
Carrer de Los Castillejos, 158
93 245 22 99
horari: dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 9 a 16 h (consultar el calendari)

10

Museu Can Framis – Fundació Vila Casas 

Can Framis és un museu de pintura contemporània de la Fundació Vila Casas, inaugurat a Barcelona l’abril del 2009. S’hi exposen al voltant de 300 obres pictòriques, des de la dècada dels 60 fins a l’actualitat, que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. A més, a l’Espai A0 de Can Framis se celebren exposicions temporals. Can Framis va ser una fàbrica de llana fins a finals del segle XVIII, propietat de la família Framis. La rehabilitació de l’espai fabril va ser realitzada per l’estudi BAAS Arquitectura i s’hi va mantenir la xemeneia central de l’antiga fàbrica.

Museu Can Framis – Fundació Vila Casas
Carrer de Roc Boronat, 116
Horari: de dimarts a dissabte d’11 a 18 h, diumenge d’11 a 14 h
93 320 87 36

11

IDEAL – Centre d’Arts Digitals

L’IDEAL és un espai de quasi 2.000 m2 dedicats a l’exhibició, producció i formació d’arts digitals immersives. A la planta principal, disposa de 1.500 m2, 800 dels quals són per exhibir exposicions de gran format com la que es pot veure fins al 13 de setembre del pintor impressionista Monet. A la tardor s’hi presentarà “Barcelona memòria fotogràfica”, un viatge al passat amb fotos de Barcelona dels anys 50 i 60. També disposa de tres sales polivalents per allotjar diferents actes.

Aquest emblemàtic edifici de l’antic barri de la Plata va obrir l’any 2017 com a Cine Ideal, un dels cinemes de barri més importants de Barcelona i que popularment era conegut com El Rellis o El Rellisquín, per l’antiga pista de patinatge que hi havia en aquest mateix lloc. L’estiu del 1985 va tornar a obrir com a plató de cine i fins al 2014 s’hi van rodar una gran varietat de sèries i programes de televisió com ‘La palmera’, ‘Tres i l’astròleg’, ‘Lo Cartanyà’, ‘Força Barça’ o ‘Polònia’, entre d’altres.

IDEAL
Carrer del Doctor Trueta, 196-198
Horari: de dilluns a diumenge d’11 a 20 h (dimarts tancat)

12

La Escocesa

La Escocesa és una altra fàbrica recuperada i posada en funcionament per un grup d’artistes que als anys 90 van decidir reinterpretar l’ús de la factoria i “posar en dubte els seus principis jeràrquics i alienants”. A finals del 2017 es va convertir en “fàbrica de creació analògica” i acull artistes residents de tot el món, així com diverses activitats relacionades amb l’art. El primer divendres de cada més hi ha una visita guiada al centre, d’11.30 a 13 h. Si vols assistir-hi, envia un correu electrònic a info@laescocesa.org. També pots visitar l’espai en algun dels actes que organitzen o si vols conèixer què hi fan els artistes residents hi pots anar durant els Tallers Oberts Poblenou.

La Escocesa
Carrer de Pere IV, 345
93 165 00 20

13

Media-TIC

Entre els carrers de Roc Boronat i Sancho de Ávila hi ha un edifici que crida l’atenció de tothom: és el Media-TIC, una construcció arquitectònicament innovadora que, a més, compleix els criteris més exigents de sostenibilitat i eficiència. El material que cobreix l’edifici és l’ETFE, i a més el revestiment de les façanes és diferent en funció de la seva orientació i incidència solar, per aconseguir una aclimatació perfecta i un estalvi energètic molt per sobre de la mitjana mundial.

A dins hi trobem diverses empreses tecnològiques, com el Cibernàrium Digital o la Mobile World Capital (que organitza el Mobile World Congress), a més d’un “hub” de “start-ups”. Per això, no se’n poden visitar les plantes superiors, però podeu accedir al vestíbul per veure com és per dins, a més d’observar una bona estona per fora aquest edifici d’arquitectura pionera, que ha esdevingut un dels símbols del 22@.

Media-TIC
Carrer de Roc Boronat, 117
93 312 30 10

14

Nomad Coffee Roaster’s Home

Si us agrada el cafè no podeu deixar de visitar aquest petit local del Poblenou. Nomad Coffee és una empresa dedicada exclusivament al cafè que vol fer de l’experiència cafetera tot un ritual. Té diferents locals a la ciutat i en aquest espai, el Roaster’s Home, hi ha la seva màquina torradora oberta al públic. També hi fan formacions, tasts, consultoria i “trainings”. Hi podeu prendre cafès exquisits de tot el món i aprendre moltíssim sobre com fer i com prendre cafè parlant amb els responsables del projecte. És tot un món de sabors i aromes que no havies conegut fins ara.

Nomad Coffee Roaster’s Home
Carrer de Pujades, 95
Horari: de dilluns a divendres de 8 a 17.30 h, dissabtes de 9.30 a 13.30 h

15

Palo Alto

Palo Alto també és un antic recinte fabril rehabilitat, d’uns 8.400 metres quadrats. L’any 1998 va esdevenir un centre de creació cultural i artística i ja han passat pel recinte més de 70 professionals i empreses del món de les arts plàstiques, la comunicació i les indústries relacionades amb el disseny, com l’estudi de Javier Mariscal, un històric de Palo Alto. Podeu visitar el recinte sempre que s’hi facin activitats. La més coneguda és el Palo Alto Market, que se celebra el primer cap de setmana de cada mes i que acull concerts, paradetes amb diversos productes i “food trucks”.

Palo Alto
Carrer dels Pellaires, 30
93 158 95 55

16

Sala Beckett

La Sala Beckett és un espai d’exhibició, creació, formació i experimentació teatral, i obrador internacional dedicat especialment a la promoció de la dramatúrgia contemporània i la difusió de l’autoria teatral catalana. L’any 2016 es va traslladar del barri de Gràcia a un edifici del Poblenou, al carrer de Pere IV, el que era la Cooperativa Pau i Justícia. La restauració de l’edifici va deixar un espai ampli, amb diverses sales i amb un disseny que va saber casar allò vell i nou amb perfecta harmonia. També es pot menjar o prendre alguna cosa al Menjador de la Beckett, que ofereix tapes i plats d’estil mediterrani.

Sala Beckett
Carrer de Pere IV, 228-232
93 284 53 12
Horari d’oficines: de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 19 h
Horari de taquilla: dues hores abans de la funció

El Menjador de la Beckett
93 599 17 94
Horari: dilluns de 9.30 a 17.30 h, de dimarts a dijous de 9.30 a 0 h, divendres de 9.30 a 1 h, dissabte de 12 a 1 h, diumenge de 12 a 18.30 h

17

Sala Razzmatazz

L’any 1986 es va tancar la històrica sala Zeleste del carrer de la Plateria per obrir un local molt més gran al carrer dels Almogàvers, al Poblenou. La nova Zeleste es va ubicar en dues antigues fàbriques de catifes i estampats, fet que li donava un aspecte industrial i diàfan, amb tres sales de concerts i sales més petites on durant anys es va punxar música de diferents estils, sobretot indie i underground.

L’any 2000 Zeleste va haver de tancar i en va prendre el relleu la nova Sala Razzmatazz. Avui la Razz continua mantenint l’estètica industrial i és una sala de referència pel que fa als concerts de Barcelona, amb un dels cartells més importants de la ciutat. Té tres sales de concerts i les dues sales petites són per a altres activitats o festes privades. A més, funciona com a local nocturn amb sessions de DJ i una programació musical molt diversa cada dia de la setmana.

Sala Razzmatazz
Carrer dels Almogàvers, 122
93 320 82 00

18

Superilla

Les anomenades superilles van ser una aposta de l’Ajuntament d’Ada Colau. Es tracta de reduir dràsticament el trànsit de motor d’un àrea de la ciutat i crear un espai més verd, sense soroll i amb zones dedicades a l’esbarjo dels ciutadans. La superilla del Poblenou (que abraça els carres dels Almogàvers, de Badajoz, de Pallars, de la Llacuna, de Roc Boronat, de la Ciutat de Granada i de Tànger) s’ha delimitat amb pintura al terra i s’hi han posat mobiliari urbà com taules de pícnic i zones d’oci com taules de ping-pong. És un oasi enmig de la ciutat que, malgrat tot, també té molts detractors. Han quedat dins de la superilla el Museu Can Framis i l’edifici Media-TIC.

Superilla
Carrer de Sancho de Ávila, 139

19

Valkiria Hub Space

El Valkiria Hub Space és també una antiga nau industrial restaurada amb disseny eclèctic i avantguardista que aglutina diverses coses: hi ha sales polivalents per a esdeveniments de tot tipus (la seva especialitat és ajudar a crear esdeveniments sorprenents i diferents), espais de cotreball, oficines privades i també un restaurant obert a tothom que ofereix esmorzar, “brunch” i menú de migdia amb una cuina fresca i saludable. El Bistrot by Valkiria és un espai molt ample que també acull actes relacionats amb la gastronomia.

Valkiria
Carrer de Pujades, 126
93 309 50 47 / 648 425 129
Horari del Bistrot by Valkiria: de dilluns a dijous de 9 a 17 h

20

Campus de la Comunicació de la UPF

Inaugurat l’any 2009 i amb una superfície de 35.000 m2, aquest campus de la Universitat Pompeu Fabra inclou els estudis de Periodisme, Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques, Traducció i Interpretació, Llengües Aplicades, Enginyeria Telemàtica, Enginyeria en Informàtica i Enginyeria de Sistemes Audiovisuals i Telecomunicació. També hi ha una àmplia oferta de màsters, postgraus i doctorats. Dos dels cinc edificis són restauracions d’una antiga fàbrica de cotó, Ca l’Aranyó, que està considerada una de les construccions més representatives del patrimoni industrial català. A la seva plaça central, la plaça de Gutenberg, encara es manté la clàssica xemeneia fabril i tothom qui ho vulgui, pot passejar per aquest espai.

Campus de la Comunicació de la UPF
Carrer de Roc Boronat, 138,
93 542 20 00

21

Torre Glòries

La Torre Glòries (coneguda anteriorment com a Torre Agbar perquè va acollir les oficines d’aigües de Barcelona fins al 2017) és un gratacel situat a la Plaça de les Glòries Catalanes que ja s’ha convertit en un element indispensable de l’skyline de Barcelona i en una mena de porta d’entrada al distrecte 22@. Dissenyada per l’arquitecte francès Jean Nouvel es va inaugurar el 2005 i és el tercer edifici més alt de la ciutat, després de l’Hotel Arts i la Torre Mapfre. Nouvel va dir que es va inspirar en la la muntanya de Montserrat i en la Sagrada Família i que per això té aquesta forma (alguns dels seus sobrenoms són “la bala” o “el supositori”).

A més, és un edifici que aprofita l’energia solar i l’aigua freàtica per reduir el consum energètic. Es parla que en un futur hi volen fer un mirador a l’àtic, però de moment, l’edifici d’oficines (que pertany a Merlin Properties) només es pot visitar per fora. Val la pena, però, acostar-s’hi per observar de prop la façana. Està feta de làmines de vidre que recobreixen tot l’edifici amb forma de persianes graduables de diferents colors. A la nit la torre s’il·lumina gràcies als 4.500 dispositius LED que té i aquesta torre il·luminada ja és tot un símbol de Barcelona.

Torre Glòries
Avinguda Diagonal 211

22

Utopia126

Utopia126 també està instal·lat en un fàbrica modernista i ha volgut mantenir l’estètica industrial i antiga de l’espai. El projecte té dues branques: d’una banda s’hi fan rodatges de publicitat i cinema i de l’altra és un espai obert a iniciatives culturals i artístiques, amb espai per a artistes residents. A més, s’hi fan concerts i festivals com l’Ombra Festival, o el Loom Festival.

Utopia126
Carrer de Cristóbal de Moura, 126
93 143 92 05