LIFE Victoria Lied Festival

La Fundació Victòria dels Àngels ha decidit fusionar el LIFE Victoria 2020 i 2021 per tal de donar continuïtat a aquest festival de Lied “sobretot si finalment aquest any 2020 es poden fer els recitals en ‘streaming’, però sense públic”, tal com assegura Helena Mora, presidenta de la fundació.

El festival es focalitza, de nou, en les tres línies que el defineixen: l’excel·lència artística, la formació de nous talents i la reivindicació del Lied amb la figura de Victòria dels Àngels com a teló de fons. L’edició 2020 portarà el títol de ‘La invitació al viatge’, mentre que la del 2021 serà ‘Els viatges de l’ànima’. “Molt ha canviat la manera de viatjar de l’època de la soprano o de l’època de Schubert o Vaughan Williams”, explica Marc Busquets, director artístic del festival, “però la fascinació pel viatge, per allò que ens és estrany i exòtic roman inalterable. Així, cada viatge físic que emprenem acaba sent un viatge interior, transformador, un viatge de l’ànima”.

Grans noms internacionals

D’entre tots els artistes que participen en el festival en destaquen grans noms internacionals, com serà la tornada a Barcelona de la soprano francesa Natalie Dessay, que clausurarà l’edició del 2021 junt amb Philippe Cassard al piano. La mítica soprano Felicity Lott oferirà el 26 d’abril del 2021 un recital com a clausura de les classes magristals que oferirà al Primavera LIFE 2021, l’apartat formatiu del festival que també s’ha presentat.

El festival confirma que la mezzosoprano Sarah Connolly participarà en el LIFE Victoria junt amb Julius Drake, el 15 de novembre del 2021; mentre que la soprano Anne Schwanewilms debutarà al festival junt amb Malcolm Martineau el 2 de novembre d’enguany. També junt amb Martineau, el baríton anglès Christopher Maltman participarà de nou en el festival amb el cicle Songs of Travel. de Ralph Vaughan Williams.

Quatre ‘Winterreise’ de Schubert molt diferents

El cicle de Franz Schubert ‘Winterreise’, ‘Viatge d’hivern’, en català, serà molt present en aquesta edició 2020-21. Primer en una visió clàssica de la partitura, amb el baríton Samuel Hasselhorn i Malcolm Martineau, el 26 d’octubre del 2020. Segon, en la versió escènica del talent escènic emergent del director Rafael R. Villalobos que s’aproparà a aquest cicle suposadament antiteatral a través del teatre de Samuel Beckett, amb la veu del contratenor Xavier Sabata i Francisco Poyato al piano. Tercer, en l’aproximació en veu de dona de la soprano canadenca Adrianne Pieczonka junt amb Julius Drake al piano, que inaugurarà l’edició de l’any vinent, el 27 de setembre del 2021. I quart i últim, en veu d’un dels referents d’aquest cicle com és el tenor Mark Padmore, amb James Baillieu al piano, el 9 novembre del 2021.

No serà l’únic Schubert que s’escoltarà perquè, per primera vegada, el LIFE Victoria oferirà els tres grans cicles del compositor austríac en tres nits consecutives, amb James Baillieu al piano dins de la seva residència artística i en veu de tres grans tenors de referència:

  • 8 de novembre del 2021: Julian Prégardien oferirà ‘Die schöne Müllerin’
  • 9 de novembre del 2021: Mark Padmore interpretarà ‘Winterreise’
  • 10 de novembre del 2021: Jan Petryka abordarà ‘Schwanengesang’

Suport al talent jove i nacional

El primer recital del festival tindrà lloc al Palau de la Música Catalana —en el quart any consecutiu de col·laboració amb la institució— amb Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, David Alegret i Joan Martín-Royo que, junt amb Jordi Armengol i Francisco Poyato, interpretaran els ‘Liebeslieder Waltzer’, de Johannes Brahms, el 17 de setembre del 2020.

El proper 10 d’octubre, l’artista jove resident d’enguany, la mezzosoprano Helena Ressurreição, oferirà un recital en solitari junt amb un altre artista resident, James Baillieu. Una nit que es completarà amb el recital cabaret de Montserrat Seró i Alberto Palacios, que reivindicaran les cançons de caràcter més obrer i popular d’inicis del segle XX. El 19 d’octubre, la també mezzosoprano Marta Infante oferirà un recital a l’entorn de Bohèmia i Moràvia, un repertori del qual ella n’és referent, junt amb Jorge Robaina.

Estrena d’un nou ‘Dichterliebe’ per Albert Guinovart

El LIFE Victoria estrena la figura del compositor en residència i ho fa amb el compositor Albert Guinovart, que ha participat en el festival en dues ocasions, junt amb David Alegret i Frederica von Stade. El compositor serà el protagonista d’una de les fites de l’edició, amb l’estrena absoluta d’un nou ‘Dichterliebe’ basat en els textos Heinrich Heine i amb música de Guinovart i que estrenarà el tenor Roger Padullés, posant-lo en diàleg amb el de Robert Schumann en una mateixa nit: la del 4 octubre del 2021. A més, de Guinovart s’interpretaran les composicions sobre textos de Josep Carner en un recital l’11 de maig del 2021, dedicat al poeta en el 50è aniversari de la seva mort a l’exili a càrrec de David Alegret i Rubén Fernández Aguirre, on també s’estrenaran peces d’Antoni Ros Marbà, Antoni Parera Fons i Francesc Prat.

Altres viatges del LIFE Victoria 2020/21

Com a novetat d’aquest 2020, s’inicia el nou cicle LIFE piano amb tres recitals, els dies 10, 23 i 26 d’octubre, de tres pianistes catalans: Marc Serra, Marta Puig i Èric Varas. Però hi ha més cites de les dues edicions del festival que també cal destacar:

  • 30 de setembre del 2020: la soprano Kate Royal oferirà un viatge a les hores del dia junt amb Joseph Middleton
  • 13 d’octubre del 2020: el cicle Diari d’un Desaparegut, de Leoš Janáček; amb el tenor Nicky Spence, la mezzosoprano Helena Ressurreição i el cor de sopranos de Mercedes Gancedo, Irene Mas Salom i Mireia Tarragó, i acompanyats al piano per Julius Drake
  • 6 d’abril del 2021: la soprano Christiane Karg i el baríton Julien van Mellaerts oferiran aquest viatge amorós que és l”Italianisches Liederbuch’
  • 13 d’octubre del 2021: la tornada al festival de la soprano Carolyn Sampson, acompanyada de Middleton al piano, per explorar el camí cap a la bogeria
  • 23 d’octubre del 2021: la mezzosoprano Marina Viotti debuta en el festival junt amb una petita banda de saxo, piano i contrabaix per reflexionar sobre un amor sense fronteres, combinant jazz, òpera i lied.
  • 23 d’octubre del 2021: torn de l’esperat debut de la soprano egípcia Fatma Said, que oferirà un programa sobre l’exòtic i l’exotisme junt amb Kunal Lahiry
  • 11 de novembre del 2021: el baríton italià Mattia Olivieri debutarà en el festival per reflexionar sobre el concepte d’errar pel món i el Quixot, junt amb Michele d’Elia.