Les Festes de la Mercè 2022 són les primeres que recuperen l’essència de la festa major de Barcelona. La cultura popular i la tradició seran les grans protagonistes per tornar a omplir carrers i places sense complexos ni limitacions. Després de la pandèmia, és la primera Mercè en què no hi ha cap tipus de restriccions, ni aforaments i totes les activitats es poden recuperar els escenaris de sempre, com les exhibicions castelleres a la plaça de Sant Jaume

El detall de tota la programació d’aquesta Mercè 2022, que se celebra del 23 al 26 de setembre, s’ha presentat aquest dilluns al migdia al Palau de la Virreina. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha celebrat que sigui “la Mercè de la normalitat absoluta” perquè l’any passat encara va funcionar amb reserva prèvia: “La pandèmia és incompatible amb la festa major”. En aquest sentit, ha dit que hi haurà 12 escenaris de música, set de carrers i molts carrers i places bullint d’activitat.

Torna la Mercè de la normalitat absoluta. Sense mascareta, recuperem els grans aforaments, els grans escenaris i una oferta artística local i internacional. Serà un festival de festivals.”
Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura

Una Mercè com les d’abans

Els actes de cultura popular recuperen els carrers estrets de Ciutat Vella i això es podrà gaudir des de la primera jornada. Després del pregó de Carla Simón, la plaça de Sant Jaume s’omplirà per veure el Toc d’inici, amb els balls de tots els elements del seguici popular de Barcelona i la música dels Ministrils del Camí Ral. 

I una de les novetats és la Nit de la Vigília amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar. Serà el divendres 23 a partir de les 22.45 h, quan els gegants sortiran de Sant Jaume i faran una desfilada nocturna pels carrers del centre. I encara que s’ha anunciat com a novetat, és una tradició que es recupera perquè aquesta desfilada està documentada al llarg dels 151 anys d’història de la festa major.

El correfoc es trasllada al passeig de Gràcia

Tampoc no hi faltaran ni el foc, ni les espurnes, que sortiran de mans dels diables, que enguany canvien d’escenari. Les obres a la via Laietana han obligat a traslladar el correfoc de la Mercè amb la porta de l’Infern al passeig de Gràcia.

El passeig de Gràcia va guanyar protagonisme l’edició de 2021 com a nou escenari de la tradició. A banda dels diables, també hi tornaran els gegants el diumenge 25, per celebrar que fa 200 anys de la inauguració d’aquest carrer emblemàtic.
I amb molta més trajectòria com a escenari, la plaça de la Mercè també acollirà propostes tradicionals com les sardanes i la ballada d’esbarts.

Sant Jaume torna a ser plaça de castells i de cercavila

Entre els actes tradicionals més multitudinaris hi ha les diades castelleres. Aquesta Mercè Sant Jaume torna a ser plaça de castells i recupera les exhibicions després de dos anys, amb les vuit colles de la ciutat el dissabte 24 i amb els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, l’endemà, el diumenge 25.

I un altre dels clàssics és el Piromusical de la Mercè 2022 a l’avinguda de la reina Maria Cristina, el punt final de la festa, que aquest any també podrà ser multitudinari perquè es podrà fer de nou amb públic. En les dues darreres edicions s’havia fet de forma descentralitzada.  Amb Roma com a ciutat convidada, sonarà un repertori de música italiana, però també d’òpera pels 175 anys del Liceu.

A banda, dues pirotècnies italianes s’encarregaran dels castells de focs a la platja de la Barceloneta. De fet, l’accent italià estarà present a tota la programació amb propostes musicals, cinematogràfiques i d’arts de carrer. 

Més d’un centenar d’artistes al Mercè Arts de Carrer

El Mercè Arts de Carrer també celebra la normalitat amb 86 espectacles repartits per set escenaris. Hi participen 131 companyies amb una programació que inclou propostes de gèneres tan diversos dansa, teatre de carrer, tallers, circ, jocs, música i el clown.

S’estrenen tres escenaris nous de festa

La Mercè continua desplegant la programació arreu de la ciutat i en aquesta edició hi ha tres espais que s’estrenen com a escenari. Un és la Zona Universitària, on es faran concerts multitudinaris per a grans públics. També s’hi incorpora el Parc de l’Aqüeducte, a Ciutat Meridiana, que acollirà la programació de Pallassos Sense Fronteres. Per acabar, la ronda de Sant Antoni, que acollirà la Festa de l’Alimentació, per gaudir de la música, del menjar i del beure d’una manera més conscient, sostenible i saludable.

Nit Tribu(t) a Pau Riba

La Mercè també tindrà una amplia programació musical amb concerts repartits en dotze escenaris, i un serà el de l’avinguda de la Catedral el divendres 23, que acollirà un homenatge Pau Riba. Serà un concert que s’ha anomenat la Nit Tribu(t) i en què participaran prop de 30 artistes del món de la música i la poesia com Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz, Adrià Puntí i una versió reduïda de l’Orchestra Fireluche, així com alguns dels fills de Riba.