dia mercè 2022 quan comença data

El dia de la Mercè 2022 serà el mateix que tots els anys anteriors. Amb motiu d’aquesta festivitat, la ciutat de Barcelona organitza desenes concerts i activitats diverses i per a tots els públics en diversos barris per celebrar la festa major. Vols saber quin dia és la Mercè 2022 i quan comença la Festa Major a Barcelona? T’expliquem els motius d’aquesta data i altres dates clau de la festivitat.

La Mercè 2022 a Barcelona: Última hora de la festa major, activitats i concerts | DIRECTE
Segueix minut a minut tota l’actualitat relacionada amb les Festes de la Mercè 2022 a Barcelona

El dia de la Mercè 2022, el 24 de setembre

El dia de la Mercè 2022 oficial és el 24 de setembre. I per què aquesta data? Segons la llegenda, el 24 de setembre de l’any 1218, la Mare de Déu de la Mercè es va aparèixer a la vegada al rei Jaume I, a Pere Nolasc i a Ramon de Penyafort. Els va demanar que fundessin un orde religiós per rescatar cristians capturats pels sarraïns. I així ho van fer. Es calcula que l’Orde de la Mercè va alliberar uns 70.000 captius.

El 1689, a Barcelona hi va haver una plaga de llagostes que van fer que el Consell de Cent es posés sota la invocació de la Mare de Déu de la Mercè per eliminar-les. Com que la plaga va acabar, el Consell de Cent la va nomenar-la patrona de la ciutat, juntament amb Santa Eulàlia. Tot i això, el papa Pius IX no va ratificar aquest nomenament fins al 1868, gairebé dos segles després.

Canvis i cancel·lacions en la programació de la Mercè 2022 per la pluja a Barcelona | EN TEMPS REAL
En aquesta pàgina pots consultar a temps real qualsevol modificació del programa de la Mercè per saber si es mantenen les activitats i els concerts

Quan comença la Mercè 2022 i les seves activitats?

Si bé el dia de la Mercè és el 24, enguany les activitats a Barcelona ja engeguen un dia abans, el 23, amb el pregó a càrrec de la directora barcelonina Carla Simón. A partir d’aquí, seran quatre dies consecutius d’activitats diverses repartides per diferents punts de Barcelona, fins al 26.

Concerts de la Mercè 2022: les propostes als diferents escenaris
Del 23 al 26 de setembre, diferents espais de Barcelona s’ompliran d’espectacles musicals gratuïts

Des de quan se celebra la festa de la Mercè?

Les Festes de la Mercè no van aparèixer fins al 1871. En aquell moment, Rius i Taulet era regidor, encara no havia arribat a l’alcaldia, però presidia la secció de festes. Va tirar endavant la idea de fer al voltant de la festivitat de la Mercè uns dies de celebració popular.

Inicialment consistia en diferents celebracions religioses, fires comercials i actes culturals. Amb els anys, però, ha anat evolucionant. Tot i que hi ha hagut intervals durant la història en què no s’han celebrat, com en l’època de la República, la festivitat ha perdurat i avui dia és la festa major d’estiu.

La Mercè 2022 | Guia completa sobre la Festa Major de Barcelona
Viu les Festes de la Mercè 2022 a Barcelona del 23 al 26 de setembre

Val a dir que la ciutat té una altra festa major: la d’hivern, en honor a Santa Eulàlia, la copatrona de Barcelona. Se celebra al voltant del 13 de febrer.

Altres dates clau: festiu el 26 de setembre

Enguany, La Mercè cau en dissabte. Precisament per això, l’Ajuntament de Barcelona va establir en el calendari de dies festius que dos dies després, el dilluns 26 de setembre, també es faria festa a la ciutat en aquesta ocasió. L’objectiu és que tots els barcelonins tinguin un cap de setmana llarg per poder celebrar la Festa Major.

A més, aquest any és una cita especialment marcada perquè la festa recupera la normalitat després de dos anys amb restriccions i controls d’aforament per la pandèmia del coronavirus. El cartell d’aquesta edició és obra de l’artista plàstic i il·lustrador David de las Heras. Els actes de la Mercè es faran entre el 23 i el 26 de setembre.

Cartell de la Mercè 2022, obra de l’artista plàstic i il·lustrador David de las Heras