Del 22 al 25 de setembre, Barcelona celebra les festes de la Mercè 2023. Per homenatjar la que és patrona de la ciutat des del segle XIX, la ciutat programarà desenes de concerts, espectacles i activitats de cultura popular durant tot el cap de setmana. Et descobrim qui va ser la Mercè i per què Barcelona celebra unes festes en honor seu.

La Mercè, des de quan és patrona de Barcelona?

Per posar en context l’existència de la Mercè, cal remuntar-se al 24 de setembre del 1218. Aquest dia, segons diu la llegenda, la Mare de Déu va aparèixer al rei Jaume I, a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramon de Penyafort. Segons la història, tal com explica l’Ajuntament de Barcelona, a tots tres va demanar-los la creació d’un orde de monjos per salvar cristians empresonats pels sarraïns. Va ser segles més tard, al XVII, quan la figura de la Mare de Déu va agafar més rellevància.

El 1687, Barcelona va patir una plaga de llagostes. Per eliminar-les, les autoritats van invocar la Mare de Déu de la Mercè. Tal com relata el consistori, en agraïment per l’erradicació de la plaga, el Consell de Cent va nomenar-la patrona de la ciutat, juntament amb Santa Eulàlia.

No va ser fins a dos segles més tard, el 1868, quan el papa Pius IX va ratificar aquesta decisió. Precisament en homenatge a aquesta història i l’origen de la festa, el cartell de la Mercè del 2020 va evocar la plaga de llagostes.

Els orígens de les festes de la Mercè

Arran de la decisió del Vaticà, Barcelona va començar a celebrar la festa major de la ciutat al setembre, en homenatge a la Mare de Déu de la Mercè. Abans de ser alcalde i com a regidor del consistori, Francesc de Paula Rius i Taulet va impulsar la primera festa, amb actes religiosos, fires comercials i actes culturals. Des d’aleshores, les festes de la Mercè han anat evolucionant.

Durant la República van deixar de celebrar-se perquè es considerava que tenien una tradició religiosa, però anys més tard es va recuperar.

Què vols saber de les festes de la Mercè 2023?