Carla Simón

La cineasta barcelonina Carla Simón serà la pregonera de les Festes de la Mercè 2022. La directora d”Alcarràs’, guanyadora de l’Os d’Or a la millor pel·lícula de la Berlinale, farà el pregó el divendres 23 de setembre des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La presentació de Simón com a pregonera de la Mercè s’ha fet aquest dijous al migdia al Palau de la Virreina en un acte en què també s’ha presentat el cartell de la festa major d’enguany, obra de David de las Heras.

“És molt especial fer el pregó d’una ciutat que estimo tant, que sempre m’ha acollit tant bé i que es tant diversa”, ha explicat Simón durant la presentació. La cineasta no va dubtar ni un segons a acceptar l’encàrrec que li va fer l’alcaldessa. “Crec que seràs una pregonera magnífica”, ha assegurat Colau, que ha destacat que la sensibilitat de Simón és necessària per “reconstruir el nostre món”.

‘Alcarràs’, un èxit sense precedents

‘Alcarràs’ ha suposat un èxit sense precedents no només per a la trajectòria de Carla Simón, sinó també per al cinema català i espanyol. La pel·lícula, que narra la història de l’última collita de fruita d’una família a una finca d’Alcarràs, al Segrià, ja ha superat els dos milions d’euros de recaptació i al maig ja era la pel·lícula espanyola més vista de l’any. La història de Simón, a més, continua fent camí i aquesta tardor s’estrenarà als cinemes dels Estats Units i del Regne Unit.

‘Estiu 1993’, el primer gran èxit de Simón

Carla Simón és nascuda a Barcelona (1986), tot i que aviat es va traslladar a viure a les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa, on va passar la infantesa. Es va graduar en Comunicació Audiovisual a la UAB (2009) i després va fer una estada a la Universitat de Califòrnia (2009), i a la London Film School (2010), on va rodar diversos curtmetratges i un documental.

L’any 2017 va debutar amb el llargmetratge ‘Estiu 1993’, basat en la seva infantesa, amb el qual va guanyar el premi a la millor òpera prima del Festival de Berlín. La pel·lícula, de fet, va rebre una allau de premis aquell any, entre els quals destaquen els tres Premis Gaudí, el Goya a la millor direcció novella i el Premi Ciutat de Barcelona 2017 d’audiovisuals.