Sant Jordi llibres premiats

A Catalunya hi ha molts premis literaris, gairebé un miler. Els premis serveixen per donar a conèixer autors joves i desconeguts com el premi Documenta, apostar per obres publicades com el premi Finestres o el Premi Nacional de Literatura, o premiar obres inèdites com el Premi Ramon Llull o el Premi Sant Jordi que atorga Òmnium Cultural des de 1960. Us proposem 10 llibres que han guanyat algun dels grans premis d’aquest 2021-2022 per aquest Sant Jordi.

1. Premi Sant Jordi de novel·la

‘Morir-ne disset’
Sergi Belbel
Proa (2022)

Sergi Belbel va sorprendre a tothom guanyant el Premi Sant Jordi de novel·la 2021 com a escriptor. Belbel és un guionista, dramaturg i director de teatre amb una llarga trajectòria a casa nostra. Belbel ha escrit obres de teatre reconegudes arreu com ‘Carícies’ (1991), ‘Després de la pluja’ (1993) i ‘Morir o no’ (1994), entre d’altres.

L’autor català va rebre el Premi Sant Jordi a la que va ser la seva casa professional com a director, el Teatre Nacional de Catalunya. Belbel va recordar el Premi Sant Jordi perquè escriu en català tot citant a Montserrat Roig: “Perquè em dona la gana”.


2. Premi Finestres de narrativa en castellà

‘La señora Potter no es exactamente Santa Claus’
Laura Fernández
Literatura Random House (2021)

La segona proposta amb premi per a aquest Sant Jordi ens porta a la nevada i sempre poc acollidora Kimberly Clark Weymouth, famosa per ser l’escenari on té lloc una novel·la anomenada ‘La señora Potter no es exactamente Santa Claus’, que va suposar un gran èxit i va enterrar la carrera literària posterior de la seva autora. Tots els veïns de la població viuen del turisme dels seguidors del llibre. Però el Bill, que ha heretat l’establiment, ja en té prou de la senyora Potter i dels seus elfs màgics.

El jurat del nou premi de la Llibreria Finestres ha destacat “l’habilitat sorprenent a l’hora de crear una història divertida i intel·ligent sense caure en el cinisme ni en la banalitat, una aparent lleugeresa que amaga una novel·la profunda”. Així, l’escriptora Laura Fernández ha guanyat el premi El Ojo Crítico de narrativa i el premi Finestres de narrativa amb una dotació de 25.000 euros.


3. Premi Ramon Llull

‘Benvolguda’
Empar Moliner
Columna edicions (2022)

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull és un premi literari d’obres inèdites i aquest any l’ha guanyat Empar Moliner amb la seva segona novel·la, ‘Benvolguda’. Una dona de més de 50 anys que anticipa que el seu marit, 10 anys més jove, s’enamorarà d’una altra dona. Possiblement es podria convertir en un dels llibres d’aquest Sant Jordi.

Empar Moliner ha escrit molts llibres els darrers 20 anys, com el recull de contes ‘T’estimo si he begut’, que aquest darrer any hem pogut veure al teatre gràcies a una adaptació feta per les T de teatre i La Brutal. Però també hi podem afegir ‘L’ensenyador de pisos que odiava els mims’, ‘Feli, esthéticienne’, ‘Busco senyor per amistat‘, etc.


4. Premi Documenta

‘Distòcia’
Pilar Codony
L’Altra Editorial (2022)

La Llibreria Documenta de Barcelona convoca el premi Documenta des del 1980 per donar a conèixer noves veus de la literatura catalana. L’Altra Editorial, compartint l’ideari del premi, publica el guanyador del certamen des del 2014. La darrera edició l’ha guanyat Pilar Codony amb la novel·la ‘Distòcia’.

El jurat del guardó ha destacat que l’obra guanyadora destaca “pel ventall de personatges complexos i vivíssims que presenta, per la mirada íntima i valenta sobre l’avortament i la maternitat, per la representació del dia a dia en una granja de vaques i ovelles i d’un món rural molt arran de terra”. ‘Distòcia’ es publicarà a L’Altra Editorial a principis de març del 2022.


5. Premi Josep Pla

‘La Vall de la Llum’
Toni Cruanyes
Destino (2022)

El Premi Josep Pla és un guardó literari que entrega l’editorial Destino des del 1968 a un text en prosa escrit en català. El periodista Toni Cruanyes ofereix un retrat íntim, lúcid i precís, la història d’una família pagesa que s’obre pas en un món que es transforma molt de pressa.


6. Premi BBVA Sant Joan

‘Garbo parla’
Roser Caminals
Edicions 62 (2021)

Hi ha qui diu que el català Joan Pujol i García, Garbo, ha estat el millor espia de la històriaDurant els anys més foscos de la dictadura, aquest català corrent, a banda de col·laborar amb els aliats, es va convertir en l’home de confiança dels serveis secrets alemanys a Espanya. Però qui era en realitat Garbo? Roser Caminals narra ara les seves gestes.

El jurat del Premi BBVA Sant Joan que s’entrega des del 1981 destaca “l’alta qualitat, la manera brillant de defugir els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la”.


7. Premi Ciutat de Barcelona

‘Els desperfectes’
Irene Pujades
L’Altra Editorial (2021)

Els Premis Ciutat de Barcelona han escollit el llibre ‘Els desperfectes’, d’Irene Pujadas, com a obra guanyadora en llengua catalana. El veredicte en destaca l’estil vibrant, així com l’atreviment i l’ambició literària, i subratlla l’aportació a la tradició al món dels contes de l’escriptora de Sant Just Desvern.

Irene Pujadas, de Sant Just Desvern, i Laia Viñas, de Xerta, són les guanyadores “ex aequo” del premi Documenta 2020 amb els seus llibres ‘Els desperfectes’ i ‘Les closques’, que publica L’Altra Editorial.


8. Premi Prudenci Bertrana

‘Amor a l’art’
Tània Juste
Columna (2021)

El premi Prudenci Bertrana és un guardó concedit a una novel·la escrita en llengua catalana, en honor a l’escriptor català Prudenci Bertrana. Creat el 1968, és un premi literari que forma part dels Premis Literaris de Girona. Té una dotació de 30.000 euros. Tània Juste ha guanyat la darrera edició amb ‘Amor a l’art’, una història sobre una jove de poble que s’obre pas a Barcelona, fins que descobreix una obra d’art que li canviarà la vida.


9. Premi Llibreter

‘La casa de foc’
Francesc Serés
(Proa 2020)

El Premi Llibreter de narrativa és convocat pel Gremi de Llibreters de Barcelona i de Catalunya que per Sant Jordi viu un dels dies més importants de l’any. A partir de les obres publicades l’any anterior, en qualsevol llengua, el jurat selecciona unes obres finalistes i una de guanyadora. Francesc Serés va guanyar el premi Proa de novel·la per ‘La casa de foc’ i es va convertir en un dels llibres més venuts en català, finalment, els llibreters també li van reconèixer el Premi Llibreter de narrativa.


10. Premi Nadal

‘Las formas del querer’
Inés Martín Rodrigo
Destino (2022)

La darrera proposta de llibres per Sant Jordi és el Premi Nadal, un dels premis literaris per obres inèdites més antics de tot l’estat, entregat des del 1945. Cada sis de gener es descobreix el guanyador del Premi Nadal dotat amb 6.000 euros. La periodista Inés Martín Rodrigo ha guanyat el 78è Premi Nadal amb ‘Las formas del querer’.

Inés Martin Rodrigo escriu la història d’una dona que pateix una crisis emocional molt forta i decideix refugiar-se en les paraules, en la literatura. Una trama que transcorre paral·lela a la història d’Espanya, des de la Guerra Civil fins als inicis del segle XXI.