El rebrot del coronavirus ha obligat a suspendre per segon cop la festa de Sant Jordi, que s’havia de celebrar el 23 de juliol. Les pèrdues per al Gremi del Llibreters seran importants i posaran en risc la supervivència de més d’un establiment, i tot plegat en una època en què la venda en línia s’ha fet un lloc en els nostres hàbits de consum, encapçalada pel monstre d’Amazon. Durant el confinament, moltes llibreries (i algunes editorials) han potenciat la compra de llibres a través del seu web, com una manera d’intentar parar el cop econòmic i garantir que, un cop passi la quarantena, podran tornar a obrir. Ara que ja han pogut tornar a obrir, és més important que mai posar en valor diades com la de Sant Jordi i, tot i que no sigui possible passejar per les paradetes, sí que podem comprar llibres a les botigues. En el paisatge urbà de qualsevol ciutat, les llibreries i els seus llibreters són una part fonamental del seu tarannà, i a Barcelona en tenim d’emblemàtiques, que parlen també de la història i del caràcter dels barcelonins.

Les 11 llibreries més antigues de Barcelona

1

Llibreria Fabre

La llibreria Fabre va obrir el 1860 centrada en publicacions tècniques, culturals, artístiques i històries. Amb seu a la rambla de Catalunya, l’establiment es va fer popular també per vendre llibres en francès, anglès, alemany o italià, a més del castellà. El 1951 la Fabre va decidir centrar-se en la venda de narrativa i assaig, sobretot de llibres alemanys, i també de joguines provinents d’Alemanya i Àustria. I la jugada els va sortir bé, perquè actualment és la segona llibreria més antiga de Catalunya i la primera de Barcelona. Fa uns anys, la pressió immobiliària els va obligar a traslladar-se al carrer Aribau, des d’on resisteixen oferint un servei personalitzat i un catàleg de productes que no trobareu en una gran cadena comercial. Si el que voleu és una joguina diferent i amb aire artesanal, o un llibre que estimuli els més petits, aquest és el vostre lloc.

Adreça: C/ Aribau, 84

Web: www.libreriafabre.com

Llibreries antigues Barcelona

2

Llibreria Espai Quera

El 1916 obria al carrer de Petritxol una petita llibreria (petita per metres quadrats) especialitzada primer en teatre i, anys més tard, en muntanyisme… I continua allà mateix. La llibreria Quera és la més antiga de la ciutat que continua al mateix lloc. Des d’allà ha vist el final de la Primera Guerra Mundial, la dictadura de Primo de Rivera, la proclamació de la República, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, el franquisme, la Transició, els Jocs Olímpics, l’11-S… El 2019, per assegurar la seva supervivència una colla d’anys més, la llibreria va ampliar-se a la rerebotiga, que s’ha convertit en un espai gastronòmic especialitzat en productes locals i amb una bona carta de vins. Quatre generacions de la família Quera ens hi contemplen.

Adreça: C/ de Petritxol, 2

Web: www.espaiquera.com

Llibreries antigues Barcelona

3

Alibri

El 1925, l’editorial Herder de Friburg va obrir una llibreria a Barcelona amb el mateix nom. Situada, des dels seus inicis, al carrer de Balmes, al costat de la UB, es va especialitzar en humanitats i educació, tot i que també compta amb un fons important de narrativa. El 1999, la llibreria va canviar el seu nom pel d’Alibri, i continua al mateix lloc, en dues plantes de llibres i més llibres a l’Eixample.

Adreça: C/ de Balmes, 26

Web: www.alibri.es

Llibreries antigues Barcelona
4

Llibreria Àngel Batlle

La llibreria Àngel Batlle és com l’últim mohicà del carrer de la Palla. En aquest punt del barri Gòtic de Barcelona, fa uns anys, la majoria de comerços eren llibreries de vell. Però la gentrificació i el turisme han acabat amb tots ells. Tots? No. L’irreductible Àngel Batlle continua resistint, des que el seu avi va obrir la llibreria el 1934. Batlle és, a més, un visionari, perquè el secret de la seva supervivència va ser el seu olfacte a l’hora de fomentar la venda en línia, amb un catàleg de 10.000 títols que no trobareu en una llibreria convencional.

Adreça: Carrer de la Palla, 23

Web: www.todocoleccion.net/tienda/libreriaangelbatlle

Llibreries antigues Barcelona

5

Llibreria Castro

En plena postguerra, l’any 1941, Martín Escayola Castro va cometre l’heroïcitat d’obrir una llibreria a Barcelona al carrer de Sant Pau. Especialitzats en el que es coneix com a “llibre de vell”, títols descatalogats i de segona mà, furgar en les seves estanteries és com calçar-se el vestit d’arqueòleg i el barret d’Indiana Jones, sempre a punt de rescatar un tresor amagat o un exemplar que semblava impossible d’aconseguir. La llibreria s’ha mudat diverses vegades de local, però porta més de 60 anys sense faltar a cites com la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, o a les paradetes del Mercat de Sant Antoni cada diumenge. La Castro és un comerç històric ple de llibres històrics.

Adreça: C/ de Josep Estivill, 40-42

Web: www.libreriacastro.com

Llibreries antigues Barcelona

6

Llibreria Selvaggio

A finals del segle XIX, l’italià Ruggero Selvaggio es va instal·lar a Barcelona com a artista de circ. Els seus descendents, però, van preferir les antiguitats a les llums i la tramoia, i es van establir primer com a antiquari i, després, com a llibreria de vell. La Selvaggio fa més de 50 anys que ofereix llibres, cromos, accions, fotografies, postals… amb molta història a sobre. No us crida l’atenció que alguns dels establiments més històrics siguin, precisament, llibreries de vell?

Adreça: C/ de Freneria, 12

Web: www.libreriaselvaggio.com

Llibreries antigues Barcelona

7

Llibreria Documenta

A la Documenta li van posar una bomba. Potser aquesta és la millor credencial que podia rebre una llibreria l’any 1975, la demostració última de la seva tasca de resistència cultural. Han passat 45 anys des d’aquell moment, quan tot just feia sis mesos que havien obert, però la Documenta resisteix. El 2014, quan es va jubilar, el llibrer Josep Cots va passar el relleu a Èric del Arco, coincidint amb un canvi d’ubicació del carrer Cardenal Casañas a Pau Claris. I aquí segueix, incomodant a qui s’ha d’incomodar i estimulant-nos a tots a llegir una mica més, des del seu aparador a prova de tot tipus de repressions.

Adreça: C/ de Pau Claris, 144

Web: www.documenta-bcn.com/

Llibreries antigues Barcelona

8

Llibreria Altaïr

Sabeu allò tan mastegat, i un punt cursi, que llegir és una altra manera de viatjar? En el cas d’Altaïr, l’expressió és molt encertada. Fundada el 1979, pot afirmar amb orgull que és la llibreria especialitzada més gran d’Europa, amb un fons de 60.000 llibres que ens conviden a viatjar a través de la ficció, l’assaig històric, la política, la natura, l’art o la cartografia. La llibreria Altaïr és una de les cites gairebé obligades quan s’està preparant les vacances, i fins i tot tenen agència de viatges pròpia. I en aquests dies en què ens podrem moure poc, una bona alternativa per fer turisme des del sofà de casa.

Adreça: Gran Via de les Corts Catalanes, 616

Web: www.altair.es

Llibreries antigues Barcelona

9

Llibreria Laie

Laie és una població de Hawaii, segons la Viquipèdia, però també una de les llibreries més emblemàtiques de Barcelona. Fundada el 1980 per una colla d’amics al carrer Pau Claris, al principi es va especialitzar en humanitats i ciències, però amb el seu temps van ampliar el catàleg a tots els gèneres i estils, i també van eixamplar les seves instal·lacions, afegint a la seu històrica una segona planta amb cafeteria. La Laie ha sabut multiplicar-se per tot el territori espanyol, fent-se càrrec de les llibreries de diversos museus i sales d’exposicions com el CCCB, els CaixaForums de Barcelona, Madrid, Saragossa i Sevilla, o La Pedrera.

Adreça: C/ de Pau Claris, 85 (entre d’altres)

Web: www.laie.es

Llibreries antigues Barcelona

10

Llibreria Sant Jordi

El 1983, el llibreter Josep Morales va obrir la llibreria Sant Jordi al carrer Ferran. Al llarg de tots aquests anys, la botiga ha sigut un petit parèntesi per als amants dels llibres en un carrer que s’ha omplert de franquícies i bars per a turistes. Entrar-hi suposava aparcar totes les idees sobre com es classifica una llibreria: a la Sant Jordi no s’hi anava a buscar llibres, s’anava a trobar-los, passejant la vista per un fons que s’amuntegava pels seus metres quadrats de prestatgeries i taules, sense un ordre aparent per al visitant despistat. A la Sant Jordi sabies que, si miraves un moment el marasme de pàgines i pàgines que s’exhibien al teu davant, trobaries més d’un llibre que t’estava esperant a tu. El 29 de març passat va morir Josep Morales a causa del coronavirus, però la llibreria continua viva, regentada ara pel seu fill en una nova etapa que comença al carrer d’en Robador.

Adreça: C/ d’en Robador, 43

Web: www.llibreriasantjordi.com

Llibreries antigues Barcelona

11

Llibreria del Palau

Antoni Palau i Dulcet va ser un llibreter i bibliògraf de Montblanc, autor d’un important ‘Manual del librero hispanoamericano’, un compendi de referència per als llibreters de vell, que recollia la producció editorial hispanoamericana des de la invenció de la impremta. El 1989, s’obria una llibreria de vell a Barcelona situada… al costat del Palau de la Música. Amb aquesta ubicació i amb l’antecedent de Palau i Dulcet, els seus propietaris no es van haver de trencar gaire el cap a l’hora de posar-li nom. Amb un ampli fons de llibres i de cartellisme del segle XIX i XX, la Palau s’ha convertit en una cita ineludible per al bibliòfil.

Adreça: C/ de Sant Pere Més Alt, 6

Llibreries antigues Barcelona