A Barcelona hi ha més de 70 festes majors repartides per barris, tot i que no tots en tenen. Sant Antoni inaugura el calendari de celebracions a Barcelona i Sant Andreu el tanca. El mes de juny és el que n’acumula més, amb 29 festes, seguit de setembre, amb 17. En aquest mapa interactiu trobareu tota la informació sobre les festes majors de Barcelona.

Juny, el mes de l’any amb més festes majors

Un total de 76 festes majors es distribueixen en aquest mapa interactiu. Els colors es corresponen amb l’època de l’any: hivern, primavera, estiu i tardor. Entre les celebracions més locals del mapa també hi trobareu les de les dues patrones de Barcelona, les Festes de Santa Eulàlia i les de la Mercè. Les festes al calendari s’acumulen al juny, segurament per l’arribada del bon temps.  En el primer trimestre de l’any només en tenim una cada mes: Sant Antoni al gener, Santa Eulàlia al febrer i les Festes de Sant Josep Oriol al març.

A l’abril, l’únic barri que s’atreveix a fer ombra a Sant Jordi és la Sagrada Família, que fa coincidir la festa major amb aquesta diada. A finals d’any, per no treure protagonisme al Nadal i també pel fred, només Sant Andreu encavalca la festa entre novembre i desembre.

La Dreta de l’Eixample, la festa més jove

Una de les festes més antigues a la ciutat és la de de Sant Roc, a la plaça Nova del Gòtic, amb gairebé 430 anys d’història. En canvi, entre les més recents hi figura la Festa Major de la Dreta de l’Eixample. Va començar a celebrar-se el 2004 i des d’aleshores els veïns han volgut que el modernisme sigui l’element central.

Uns s’ajunten i d’altres se separen

Estar de festa no sempre vol dir tenir ganes d’estar amb tots els veïns… Hi ha casos en què els barris es divideixen per fer les celebracions per separat com el Putxet i el Farró o Vallcarca i els Penitents. D’altres, en canvi, s’ajunten com és el cas de la Verneda i Sant Martí de Provençals.

Una altra curiositat es dona al veïnat de la Mercè de Pedralbes. Aquestes festes es van començar a celebrar l’any 1953 i tot i haver de conviure amb la Festa Major de Barcelona asseguren que tots els veïns es queden al barri per festes.

També hi ha carrers a Barcelona que celebren una festa major pròpia, com el passatge de Pellicer, a l’Eixample, o la plaça de la Palmera, a la Verneda i la Pau. De moment, encara no s’han inclòs al mapa. Si trobes a faltar alguna festa, ens ho pots comunicar a través de Twitter, Facebook o el telèfon de WhatsApp 638 29 22 97.

Calendari de totes les Festes Majors de Barcelona

A continuació trobaràs totes les festes majors de Barcelona ordenades cronològicament al llarg de l’any.

Festa Major de Sant Antoni

Data: mitjans de gener, coincidint amb Sant Antoni Abat el dia 17
La festa: Sant Antoni inaugura el calendari de celebracions a la ciutat. La festa té dos elements diferenciadors respecte a altres zones: la cavalcada dels Tres Tombs i la benedicció d’animals. Al correfoc hi participa la Porca, la bèstia foguera que representa l’animal que acompanya Sant Antoni.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni

Festes de Santa Eulàlia

Data: mitjans de febrer, coincidint amb Santa Eulàlia el dia 12
La festa: També coneguda com la festa d’hivern, la celebració ret homenatge a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat fins al segle XVII. La passejada de les Laies n’és un dels actes destacats i dels més antics de la celebració actual. Les colles castelleres barcelonines són les protagonistes de la diada que se celebra el diumenge.
Organitzadors: Ajuntament de Barcelona

Festes de Sant Josep Oriol

Data: el cap de setmana més proper al 23 de març, dia de Sant Josep Oriol
La festa: Aquesta celebració també es coneix com la Festa Major del Pi. Els actes se celebren a les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi. Moltes de les activitats estan protagonitzades pels gegants del Pi, en Mustafà i l’Elisenda.
Organitzadors: Associació d’Amics dels Gegants del Pi i comerciants del barri

Festa Major de la Sagrada Família

Data: mitjans d’abril
La festa: El temple de la Sagrada Família és un marc incomparable per a aquesta festa major que durant més d’una setmana omple d’activitats el barri. Enguany la colla gegantera celebra 30 anys de vida.
Organitzadors: Coordinadora d’Entitats de la Sagrada Família

Festa Major de Navas

Data: primera quinzena de maig
La festa: El carrer de Las Navas de Tolosa amb Josep Estivill és on es fan la majoria d’activitats de cultura popular, com la botifarrada i la cantada d’havaneres. Els Diables del Clot s’encarreguen del correfoc i tampoc no hi falta la Fira Medieval i de Comerç al carrer. La festa acaba amb un espectacle de focs artificials a la plaça de Ferran Reyes.
Organitzadors: Associació de la Festa Major de Navas

Festa Major del Bon Pastor

Data: principis de maig
La festa: El programa d’actes s’allarga una setmana. Una de les activitats destacades és la cantada d’havaneres l’últim diumenge de festa i s’acompanya amb una sardinada. El foc pren protagonisme amb la colla de Bruixes i Diables del Bon Pastor. Tampoc no hi falta el Mutanas, un bèstia foguera híbrida entre drac i peix.
Organitzadors: Comissió de Festes del Bon Pastor

Festa Major del Guinardó

Data: mitjans de maig
La festa: Fa anys aquesta festa se celebrava el 27 d’abril, coincidint amb el dia de la Mare de Déu de Montserrat. Per anar cap a una tradició més laica, els veïns van decidir traslladar les festes al maig. El pregoner acostuma a fer el discurs al passeig de Maragall, acompanyat dels trabucaires.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó

Festa Major de Nou Barris

Data: segona quinzena de maig
La festa: Nou Barris és l’únic que celebra una festa major com a districte, a banda dels barris. La plaça Major s’omple de cercaviles, sardanes, castellers i havaneres, entre d’altres. La parella de gegants del districte, en Baró i la Trini, són els amfitrions de la trobada gegantera.
Organitzadors: Districte de Nou Barris

Festa Major de Porta

Data: segona quinzena de maig
La festa: Un dels escenaris principals de la festa és la plaça de Sóller, on es fan concerts, la matinal lúdica i les havaneres amb rom cremat. De l’organització, se n’encarrega la Comissió de Festes de Porta, formada per l’Associació de Veïns, el Centre Cívic Can Verdaguer i més entitats socioculturals com l’Ateneu la Bòbila.
Organitzadors: Comissió de Festes de Porta

Festa Major de la Teixonera

Data: segona quinzena de maig
La festa: Els barris veïns dels Penitents i Mas Falcó, del districte de Gràcia, s’uneixen a aquesta festa tot i que la majoria d’activitats es fan en territori de la Teixonera, a Horta-Guinardó.
Organitzadors: Associació de Festes de la Taxonera – Mas Falcó – Penitents

Festa Major de la Dreta de l’Eixample

Data: últim cap de setmana de maig o primer de juny
La festa: Aquesta festa se celebra des de l’any 2004 i des d’aleshores el barri ha volgut que el modernisme sigui l’element central. Entre els actes programats destaquen la fira modernista i la bicicletada, amb participants vestits de l’època.
Organitzadors: Entitats de la Dreta de l’Eixample

Festa Major de la Trinitat Nova

Data: primera setmana de juny
La festa: Aquesta és la primera festa del calendari a la zona nord de la ciutat i se celebra des del 1979. Entre els actes més tradicionals destaca la cantada d’havaneres amb rom cremat a la plaça de la Trinitat Nova. La Comissió de Festes també ha inclòs novetats en els darrers anys, com una fira de cervesa artesana o la festa Holi.
Organitzadors: Comissió de Festes de la Trinitat Nova

Festa Major de les Tres Torres

Data: primera setmana de juny
La festa: La Festa Major de les Tres Torres, que dura tres dies, es va començar a celebrar a principi dels anys 80. La majoria d’activitats es fan a la plaça de Joaquim Pena. Enguany la celebració es farà de l’1 al 3 de juny.
Organitzadors: Associació de Veïns de les Tres Torres

Festa Major de Ciutat Meridiana

Data: primera setmana de juny
La festa: El Camp de Futbol de Ciutat Meridiana, el mercat o la plaça dels Eucaliptus són escenaris d’aquesta festa major. L’encarregada d’organitzar el programa d’actes és Amics de la Festa Ciutat Meridiana, una plataforma que aplega entitats i empreses del barri.
Organitzadors: Amics de la Festa Ciutat Meridiana

Festa Major de la Prosperitat

Data: primera setmana de juny
La festa: Les penyes de la Prosperitat són un dels elements que donen vida a la festa major. Aquestes petites associacions organitzen trobades, dinars populars i concerts. La celebració engega amb el que anomenen “xupinàs” a l’església de Santa Engràcia. La plaça d’Àngel Pestaña és un dels escenaris principals durant els dies de festa.
Organitzadors: Comissió Festa Major de Prosperitat

Festa Major del Baix Guinardó

Data: principis de juny
La festa: El Baix Guinardó celebra aquesta festa des de l’any 1978. És breu, però intensa, i una de les activitats més destacades és la trobada castellera a la ronda del Guinardó. També hi ha una cita per a les puntaires. Cada any es reuneixen al Parc de les Aigües, on fan una demostració de puntes de coixí.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes del Baix Guinardó

Festa Major de la Trinitat Vella

Data: primera quinzena de juny
La festa: Els gegantons del barri, en Daniel i la Teresa, són els amfitrions de la cercavila. El correfoc és a càrrec dels Diables Trinifoc, dissabte al vespre, i l’últim diumenge de festa major es reserva a les sardanes. El barri també ha inclòs un festival Holi a la programació d’actes.
Organitzadors: Comissió de Festes de Trinitat Vella

Festa Major del Putxet

Data: primera quinzena de juny
La festa: Gran part de les activitats del programa, que s’allarga durant tres dies, es fan al Parc del Putxet, com la botifarrada i el ball popular. La festa es va començar a celebrar l’any 1996 per iniciativa de l’Associació de Veïns i Amics del Putxet.
Organitzadors: Associació de Veïns i Amics del Putxet

Festa Major del Fort Pienc

Data: primera quinzena de juny
La festa: La trobada castellera al Fort Pienc és un dels clàssics d’una festa que es va començar a celebrar l’any 1997. El concert a la fresca als jardins del Teatre Nacional de Catalunya és un altre acte que no falta mai a la programació. El correfoc és a càrrec de la Cabrònica i els Cabronets del Nord, la colla de diables del barri.
Organitzadors: Associació de Veïns del Fort Pienc

Festa Major del Coll

Data: primera quinzena de juny
La festa: El Parc de la Creueta del Coll acull la majoria d’actes del programa. El correfoc cada vegada pren més protagonisme en aquesta festa major amb el drac Gaudiamus de la Malèfica del Coll.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes del Coll-Vallcarca

Festa Major de Baró de Viver

Data: mitjans de juny
La festa: questa festa major té ritme de tambor, ja que un dels actes més tradicionals del programa és la timbalada. L’activitat reuneix els grups de percussió del barri. La plaça del Centre Cívic Baró de Viver i la zona coneguda com la Llosa són punts neuràlgics de la celebració.
Organitzadors: Comissió de Festes Baró de Viver

Festa Major de la Guineueta

Data: segona setmana de juny
La festa: La Festa Major de la Guineueta acostuma a coincidir amb les dates de celebració d’un altre barri del districte, Ciutat Meridiana. El mercat i el Parc de la Guineueta són escenaris principals de la programació i acullen havaneres, concerts i menjars populars.
Organitzadors: Associació de Veïns de la Guineueta – Nou Barris

Festa Major de la Font de la Guatlla

Data: mitjans de juny
La festa: Aquesta festa major se celebra des de principis dels anys 60. Originàriament, es feia per la Mercè, el mes de setembre, però més endavant es va traslladar al juny, abans de la festivitat de Sant Joan. Les celebracions acaben amb l’arribada de la Flama del Canigó i una revetlla familiar.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes Font de la Guatlla – Magòria

Festa Major de la Marina

Data: segona quinzena de juny
La festa: Anomenades popularment com les Bacanals de Barcelona, les festes de la Marina es fan pels volts de Sant Joan i s’allarguen entre tres i quatre dies. A banda de fer el correfoc, els Diables de Port també s’encarreguen de portar fins a la plaça de la Marina la Flama del Canigó.
Organitzadors: Unió d’Entitats de la Marina

Festa Major de la Font d’en Fargues

Data: segona quinzena de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni de Pàdua el dia 13
La festa: Sant Antoni de Pàdua és el patró de la parròquia que es va construir el 1927 al barri. A la plaça que hi ha al davant es fan cada any sardanes. Amb els anys s’ha inclòs un festival Holi a la programació, així com més activitats infantils i teatre al Casal de Barri.
Organitzadors: Associació de Veïns de Font d’en Fargues

Festa Major de Sant Genís dels Agudells

Data: segona quinzena de juny
La festa: De la festa destaca la cercavila. Moltes entitats del barri hi participen. La desfilada acaba al Centre Cívic Casa Groga, des d’on es llegeix el pregó i es tira un petard que anomenen “txupinàs”.
Organitzadors: Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells

Festa Major de la Vall d’Hebron

Data: segona quinzena de juny, coincidint amb la revetlla de Sant Joan
La festa: La gran majoria de les activitats de la festa es fan entre els Jardins de Can Brasó i el Casal de Barri Can Travi, la seu de moltes de les entitats organitzadores. Un dels moments culminants de la festa és la revetlla de Sant Joan, que s’amenitza amb orquestra.
Organitzadors: Associació de Veïns del Parc de la Vall d’Hebron

Festa Major de Sant Gervasi

Data: segona quinzena de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Gervasi i Sant Protasi el dia 19
La festa: La plaça de la Bonanova és un dels epicentres d’aquesta festa major que se celebra des de principis dels anys 30. Un dels primers actes del programa és el correfoc amb la colla de Diablesses i Diables de Sarrià.
Organitzadors: Comissió de Festes de Sant Gervasi

Festa Major de Can Baró

Data: segona quinzena de juny
La festa: D’aquesta festa destaca el correfoc a càrrec de les Fures de Can Baró i el seu grup de percussió, els Trons. Dos punts àlgids de la celebració són la revetlla de Sant Joan al poliesportiu i el cercatasques pels bars del barri.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de Can Baró

Festa Major del Turó de la Peira

Data: segona quinzena de juny
La festa: La plaça de Can Basté i l’Espai Jove les Basses són escenaris d’una celebració que ja ha superat els 40 anys d’història. La Comissió de Festes dedica part del programa a recaptar fons per a escolars en risc d’exclusió social.
Organitzadors: Comissió de Festes del Turó de la Peira

Festa Major de Can Peguera

Data: segona quinzena de juny
La festa: Can Peguera va començar a celebrar la festa major el 1972. El programa, organitzat principalment pels veïns i veïnes i el Casal de Barri la Cosa Nostra, inclou activitats com els tornejos esportius (escalada, futbol i tenis de taula), la festa de l’escuma i les havaneres a la plaça del Doctor Jaén. La revetlla de Sant Joan tanca els dies festius.
Organitzadors: Comissió Festa Major de Can Peguera

Festa Major de les Roquetes

Data: tercera setmana de juny
La festa: A les Roquetes hi ha la festa major tradicional i, d’altra banda, la festa major jove, que organitza el Kasal de Joves Roquetes. Les dues celebracions omplen el barri de gresca amb tallers de circ de l’Ateneu Popular 9 Barris, concerts, activitats infantils i la cronoescalada a la carretera de les Roquetes.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de les Roquetes

Festa Major del Casc Antic

Data: finals de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Pere el dia 29 de juny
La festa: Aquesta celebració engloba els barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Els actes més tradicionals com la trobada gegantera, la diada castellera o les sardanes i ball de bastons tenen un pes molt important.
Organitzadors: Coordinadora Festa Major del Casc Antic

Festa Major del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova

Data: finals de juny i principis de juliol
La festa: Moltes activitats d’aquesta festa major conjunta entre dos barris es fan al voltant del Centre Cívic la Sedeta. Dins el programa també hi consta la diada castellera. La gegantona del Camp d’en Grassot, la Bruixa Violeta, té una presència destacada a la cercavila.
Organitzadors: Comissió de Festa Major del Barri del Camp d’en Grassot – Gràcia Nova

Festa Major de la Vila Olímpica

Data: primera quinzena de juliol
La festa: La Vila Olímpica fa festa major des del 1993, any en què les cases que havien acollit als atletes durant els Jocs Olímpics es van habitar amb veïns. Així doncs, és una de les festes majors més joves de la ciutat.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica

Festa Major del Carmel

Data: primera quinzena de juliol
La festa: La primera celebració de la festa major es va fer el 1979. La cultura popular hi és molt present, sobretot la del foc, amb la colla dels Diables del Carmel, el drac Capallà i les Banyetes d’Horta.
Organitzadors: Comissió de Festa Major del Carmel

Festa Major de Vallbona

Data: segona setmana de juliol
La festa: Els tres dies de celebració a Vallbona comencen amb una cercavila que convida els veïns i veïnes a participar-hi. Els noms de l’hereu i la pubilla del barri es fan públics durant el ball de festa major.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes de Vallbona

Festa Major de la Clota

Data: segona setmana de juliol
La festa: El barri de la Clota fa una festa major de tres dies amb activitats com el correaigua, la discoteca a la fresca o la sardinada. L’avinguda del Marquès de Castellbell n’és el centre de la programació.
Organitzadors: Associació de Veïns de la Clota

Festa Major del Raval

Data: el cap de setmana anterior a la festivitat de la Mare de Déu del Carme el 16 de juliol
La festa: La festa és en honor de la Mare de Déu del Carme, patrona de la principal parròquia del barri. La rambla del Raval és un dels escenaris principals de les celebracions que inclouen una diada castellera o una mostra d’artesans i botiguers.
Organitzadors: Associació de Veïns del Carrer del Carme

Festa Major del Poble-sec

Data: segona quinzena de juliol
La festa: Les activitats es reparteixen en diversos espais neuràlgics del barri, com ara la plaça del Sortidor, la de les Tres Xemeneies o la del teatre El Molino. La festa major se celebra des dels anys 90 i disposa d’una diada castellera al carrer de Blai.
Organitzadors: Coordinadora d’Entitats del Poble-sec

Festa Major de Torre Baró

Data: finals de juliol
La festa: La programació d’activitats és ben diversa. Pels carrers del barri hi sona una batucada. També organitzen sopars populars, cinema a la fresca, un festival de heavy i la festa de l’escuma a la zona coneguda com el Campillo de la Virgen.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró

Festes de Sant Roc a la plaça Nova

Data: mitjans d’agost, coincidint amb la festivitat de Sant Roc el dia 16 (del 14 al 18 d’agost)
La festa: Les Festes de Sant Roc es concentren a la plaça Nova del barri Gòtic i tenen més de 400 anys d’història. De fet, l’any 2017 la celebració es va declarar festa patrimonial d’interès nacional. Aquest 2018 celebren un aniversari especial, els 25 anys de la Víbria.
Organitzadors: Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc

Festa Major de Gràcia

Data: segona quinzena d’agost, a partir de la festivitat de la Mare de Déu d’Agost el dia 15 (del 15 al 21 d’agost)
La festa: La Festa Major de Gràcia és coneguda, entre altres aspectes, per la decoració de carrers, places i balcons que el veïnat prepara durant tot l’any. L’origen de la festa és gairebé paral·lel a la urbanització de la vila. La primera referència documentada és del 1817.
Organitzadors: Fundació de la Festa Major de Gràcia

Festa Major de Sants

Data: segona quinzena d’agost (del 20 al 28 d’agost)
La festa: Una de les característiques principals és que les associacions de veïns del barri engalanen places i carrers. La festa es fa en honor de Sant Bartomeu, patró de la vila. Amb quatre colles de diables al barri, el correfoc mereix una menció especial.
Organitzadors: Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants

Festa Major de la Bordeta

Data: primera quinzena de setembre (del 28 d’agost al 15 de setembre)
La festa: La Festa Major de la Bordeta es concentra al carrer dels Jocs Florals i les places del Fènix i de Súria, on hi ha la majoria d’activitats. Enguany els carrers de Parcerisa, Quetzal i la rambla de Badal s’han afegit a la comissió de festes. El darrer dia de celebració a la tarda es fa acte unitari a la plaça de Celestina Vigneaux amb dansa i xocolatada.
Organitzadors: Comissió de Veïns i Veïnes de la Bordeta

Festa Major de Mas Guimbau – Can Castellví

Data: primera setmana de setembre (del 31 d’agost al 2 de setembre)
La festa: El Mas Guimbau – Can Castellví és un nucli urbà de les Planes. la festa major comença amb una cercavila de cotxes engalanats i el tradicional sopar de “traje” a la placeta del CAP. A banda dels actes tradicionals, com les havaneres al Centre Cívic l’Elèctric, hi ha activitats esportives com una gimcana de bicicletes, tir amb arc o tirolines.
Organitzadors: Associació de Veïns del Mas Guimbau – Can Castellví

Festa Major de Vallvidrera

Data:segona setmana de setembre
La festa: La primera referència de la festa és de la dècada dels anys 60. A banda dels àpats populars i els balls de festa major, la pujada a la Torre de Collserola ja és un clàssic de la celebració. Des de fa anys, també en forma part la Fira Agrícola de Collserola amb productes ecològics locals.
Organitzadors: Centre Cívic de Vallvidrera i Associació de Veïns de Vallvidrera

Festa Major del Poblenou

Data: primera quinzena de setembre
La festa: Aquesta festa és de les més multitudinàries de barri perquè aplega gairebé 500 activitats als carrers del Poblenou. No hi falta la cercavila inaugural, la cursa atlètica, les matinades, la diada castellera, el correfoc o la cercavila de cloenda. També es programen actes paral·lels, com els Tallers Oberts dels artistes del barri. Més informació de la Festes del Poblenou 2018.
Organitzadors: Coordinadora d’Entitats del Poblenou

Festa Major d’Horta

Data: primera quinzena de setembre (del 7 al 16 de setembre)
La festa: El barri d’Horta celebra la festa major amb un programa doble, el de la festa genèrica i el dels joves. Des de fa més de 60 anys, el grup de teatre del Foment Hortenc representa un espectacle còmic per festes. La cursa d’andròmines també és una de les activitats més divertides. Més informació sobre la Festa Major d’Horta 2018 (programa complet).
Organitzadors: Coordinadora d’Entitats d’Horta.

Festa Major del Rectoret

Data: segona quinzena de setembre
La festa: Els nuclis urbans de Collserola s’engalanen de festa major per separat. La celebració del Rectoret inclou concerts, tallers, activitats d’animació infantil i àpats populars.
Organitzadors: Associació de Veïns del Rectoret

Festa Major del barri de la Mercè (Pedralbes)

Data: al voltant de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè el dia 24 de setembre
La festa: Aquestes festes es van començar a celebrar l’any 1953 i tot i haver de conviure amb la Festa Major de Barcelona, la de la Mercè, asseguren que el cap de setmana de festes tots els veïns es queden al barri. El carrer del Torrent de les Roses acull la majoria d’actes del programa.
Organitzadors: Associació de Propietaris i Veïns Nostra Sra. de la Mercè

Festa Major de la Rambla o Festa del Roser

Data: primera quinzena d’octubre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Roser el dia 7. En aquesta edició del 2018, serà del 5 a l’11 d’octubre.
La festa: La celebració ret homenatge a la patrona de la Rambla, la Mare de Déu del Roser. Una vintena d’espais i edificis emblemàtics del passeig decoren les façanes amb flors naturals. Els museus i equipaments culturals de la zona fan portes obertes i organitzen visites guiades gratuïtes.
Organitzadors: Amics de la Rambla

Festa Major d’Hostafrancs

Data: finals de setembre i primers d’octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Àngel Custodi el dia 1 d’octubre
La festa: El trasllat de la figura de sant Àngel Custodi des del centre de Barcelona, el Portal de l’Àngel, fins a Hostafrancs va fer desplaçar, també, el culte al sant. Aquesta festa té més de 150 anys d’història. Hi destaca la tradicional Fira de la Magrana, el ball de rams o la Fira Medieval de Creu Coberta.
Organitzadors: Comissió de la Festa Major d’Hostafrancs

Festa Major de la Salut

Data: primera quinzena de setembre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Salut el dia 8
La festa: la festa es fa en honor de la Mare de Déu de la Salut, amb una missa i una ofrena floral. El programa inclou activitats infantils molt diverses i també hi sol haver àpats populars, torneigs, actuacions musicals, balls i projeccions de cinema.
Organitzadors: Entitats i associacions del barri

Festa Major del Farró

Data: primera quinzena de setembre (del 7 a l’11 de setembre)
La festa: El barri del Farró celebra la festa major durant tres dies plens d’activitats que tenen com a epicentre la plaça de Mañé i Flaquer. Entre les activitats tradicionals festives destaca la Festa del Sis-cents per als nostàlgics d’aquests vehicles.
Organitzadors: Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró

Festa Major de Vallcarca

Data:primera quinzena de setembre
La festa: La celebració s’allarga quatre dies i acaba per la diada de l’Onze de Setembre. Les activitats es reparteixen pels carrers i les places més emblemàtics del nucli antic del barri, com ara la plaça de la Farigola.
Organitzadors: Associació de Veïns de Vallcarca-Riera-Viaducte

Festa Major dels Indians

Data: segona quinzena de setembre
La festa: Els Indians celebren la festa major abans que el barri veí, el Congrés. La plaça del rom cremat, la de les Havaneres i el carrer de Jordi de Sant Jordi acullen la majoria d’activitats. No hi falta el correfoc a càrrec de la Satànica de Sant Andreu, la Cursa Popular dels Indians, exhibicions de dansa o el campionat de guinyot.
Organitzadors: Associació de Festes dels Indians

Festa Major de Montbau

Data: segona quinzena de setembre, coincidint amb la festivitat de Sant Jeroni el dia 30
La festa: Sant Jeroni és el patró de la parròquia de Montbau i per aquest motiu es fa la festa major al voltant del 30 de setembre. Els gegants del barri, en Cebrià i la Justina, són els amfitrions de la trobada gegantera.
Organitzadors: Associació de Veïns de Montbau, Associació de Comerciants de Montbau i Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Festa Major de Verdum

Data: tercera setmana de setembre
La festa: Un dels actes destacats és el correfoc a càrrec del Grup de Foc de Nou Barris. Comencen amb una tabalada i després encenen els carrers i places del Verdum. Una gran traca a la plaça de Francesc Layret acomiada les festes.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes del Verdum

Festes de la Mercè

Data: al voltant de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè el dia 24 de setembre
La festa: Com a patrona de la ciutat, la Mercè és la festa major per excel·lència de Barcelona. El programa està ben farcit de cultura popular: la cavalcada de la Mercè, el gran correfoc, la passada de gegants i nans, les diades castelleres, els balls i les danses vinguts d’arreu de Catalunya. També són molt coneguts els concerts gratuïts i les portes obertes que fan la majoria d’equipaments culturals. Més informació de la Mercè 2018 a Barcelona.
Organitzadors: Ajuntament de Barcelona

Festa Major de la Barceloneta

Data: finals de setembre i primers d’octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Miquel el 29 de setembre. Aquest any 2018, del 28 de setembre al 7 d’octubre.
La festa: Un dels actes més singulars d’aquesta festa és la cercavila del canó. Cada 29 de setembre, coincidint amb Sant Miquel, el canó de la Barceloneta surt a passejar pels carrers acompanyat dels crits “Senyor rector, volem el canó!”. Com a barri mariner, les havaneres a la platja són indispensables. També hi ha carrers que es guarneixen. Consulta el programa de la Festa Major de la Barceloneta.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de la Barceloneta

Festa Major de Sarrià

Data: primera quinzena d’octubre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Roser el dia 7.  Aquest any 2018, del 28 de setembre al 7 d’octubre.
La festa: Sarrià celebra la festa major des del 1973. Una de les activitats més divertides és la Batalla x Sarrià. Es tracta d’una competició festiva entre dos equips, Rosers i Vicençs, noms dels dos patrons i també de dues places del barri. La baixada de carretons també és un acte multitudinari.
Organitzadors: Comissió de Festes del Roser de Sarrià

Festa Major de Canyelles

Data: primera setmana d’octubre. Aquest any 2018, del 6 al 14 d’octubre.
La festa: Després del Verdun i just abans de Vilapicina i la Torre Llobeta, és el torn de Canyelles. El barri acostuma a celebrar 10 dies de festa major. El fogonada dona el tret de sortida a un programa en què no falta el bingo popular, la Nit de tapes al mercat o el castell de focs artificials.
Organitzadors: Comissió de Festes de Canyelles

Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample

Data: primera quinzena d’octubre. Aquest any 2018, del 28 de setembre al 7 d’octubre.
La festa: És el barri del districte de l’Eixample que tanca el calendari de festes majors de l’any. La celebració té especialment en compte els més petits amb un programa infantil paral·lel. També hi destaca la trobada de puntaires amb mig miler de participants a l’avinguda de Roma. Consulta el programa de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.
Organitzadors: Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample

Festa Major de les Corts

Data: primera quinzena d’octubre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Remei, el segon diumenge d’octubre. Aquest any 2018, del 5 al 14 d’octubre.
La festa: Les places de Can Rosés, la Concòrdia i Comas són l’eix on es desenvolupa gran part de la festa. Una curiositat tradicional és que els pastissers del barri preparen un pastís de festa major amb pa de pessic de xocolata. Consulta el programa de la Festa Major de les Corts.
Organitzadors: Comissió de Festa Major de les Corts

Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta

Data: primera quinzena d’octubre. Aquest any 2018, del 5 al 14 d’octubre.
La festa: Aquesta és l’última festa major del districte de Nou Barris en el calendari. La plaça de la Torre Llobeta acull cada any la tradicional cantada d’havaneres amb rom cremat. L’escenari també acull les matinades infantils, espectacles i àpats populars.
Organitzadors: Comissió de Festes de l’Associació de Veïns de Torre Llobeta – Vilapicina

Festa Major de la Verneda i Sant Martí de Provençals

Data: primera quinzena de novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí el dia 11
La festa: Sant Martí és el patró de les festes de la Verneda i Sant Martí de Provençals, dos barris que celebren la festa major conjuntament. El carrer de la Selva de Mar és un dels escenaris que acull més activitats, com la mostra d’entitats, la trobada gegantera i la jornada castellera.
Organitzadors: Coordinadora d’Entitats VERN

Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa

Data: primera quinzena de novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí el dia 11. Aquest any 2018, del 2 al 18 de novembre.
La festa: És el segon barri del districte que celebra la festa major en honor de Sant Martí. Alguns dels actes més destacats són la jornada castellera, la cercavila gegantera i el ball de bastons a la plaça de Valentí Almirall. També té molta història el correfoc, ja que la colla de Diables del Clot és una de les més veteranes de la ciutat, es va fundar el 1977. Consulta el programa de la Festa Major del Clot 2018.
Organitzadors: Federació d’Entitats Clot – Camp de l’Arpa

Festa Major de la Sagrera

Data: segona quinzena de novembre. Aquest any 2018, del 15 al 25 de novembre.
La festa: La plaça de Masadas acull la diada castellera organitzada per la colla Jove de Barcelona. En aquest escenari també hi té lloc el ball d’honor dels gegants del barri. La Comissió de Festes ha afegit activitats noves al calendari, com el festival SagrerArts, a la plaça dels Jardins d’Elx.
Organitzadors: Comissió de Festes de la Sagrera

Festa Major de Sant Andreu

Data: principis de desembre, coincidint amb la festivitat de Sant Andreu el 30 de novembre. Aquest any 2018, del 29 de novembre al 9 de desembre.
La festa: Gegants, trabucaires, diables i dansaires de l’Esbart Maragall participen en el tret de sortida de la festa, l’esclat andreuenc. Un altre acte destacat és el correfoc amb la Satànica de Sant Andreu i els Diables del Mercadal Infernal.
Organitzadors: Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar