Saps que hi ha més de 70 festes majors a Barcelona el 2020 repartides pels barris? Sant Antoni inaugura el calendari de festes majors i Sant Andreu el tanca. Aquest any la majoria de celebracions han quedat suspeses o ajornades per la pandèmia del coronavirus, i alguns organitzadors han repensat els programes per adaptar-los al confinament i les fases de desescalada. Pregons en línia, vermuts o bingos des del balcó, concerts i espectacles telemàtics o versions virtuals de fires artesanes són alguns exemples de festes majors adaptades. Hi ha entitats que han dissenyat fins a quatre programes festius diferents en funció del que puguin fer. La Festa Major del Raval aquest juliol serà la primera que se celebra a la ciutat combinant activitats presencials i en línia.

Segons fonts municipals, la celebració presencial de les festes majors està condicionada a l’evolució de la pandèmia. La majoria de les limitacions marcades a les fases de la desescalada en l’àmbit cultural afecten l’aforament i les distàncies de seguretat. A hores d’ara es fa difícil imaginar unes Festes de Gràcia amb carrers guarnits i riuades de gent passejant-hi, un Piromusical de la Mercè o les jornades castelleres a Sant Jaume. Mentre que algunes festes ja tenen programades alternatives virtuals, d’altres que se celebraven al maig i al juny s’han traslladat a la tardor. Les més allunyades en el calendari com les Festes de Sant Roc, a l’agost, o la Festa Major de Sant Andreu, a principis de desembre, han convocat concursos confinats de cartells de festa major.

El mapa de les festes majors a Barcelona

Els colors del mapa es corresponen amb l’època de l’any: hivern, primavera, estiu i tardor. Entre les celebracions més locals també hi trobareu les de les dues patrones de Barcelona, les Festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia, que es van celebrar amb normalitat juntament amb el festival Llum BCN, perquè encara no havia començat la crisi de la covid-19. De cara al setembre, l’Ajuntament ja ha dit que està preparant una edició especial de les Festes de la Mercè en confinament.

En el primer trimestre de l’any hi ha una festa cada mes: Sant Antoni al gener, Santa Eulàlia al febrer i Sant Josep Oriol al març. Aquesta última va ser la primera festa major anul·lada pel coronavirus, però adaptada amb una campanya per gaudir de la cultura popular en línia. El juny és el mes que acumula més celebracions, amb una trentena de festes majors, seguit del setembre, amb 16. Aquesta xifra podria multiplicar-se aquest any per l’ajornament de diverses festes els mesos de maig, juny i juliol.

Si trobes a faltar alguna festa o ens vols comunicar algun canvi, ho pots fer a Twitter, Facebook, per correu electrònic o WhatsApp (638 29 22 97).

La teva festa major a Barcelona: calendari de les festes als barris

Saps quina festa major de Barcelona vols gaudir aquest 2020? A continuació te’n destaquem algunes però més avall trobaràs totes les celebracions ordenades cronològicament.

Festa Major de Sant Antoni 2020

Data: Del 17 al 26 de gener del 2020, coincidint amb Sant Antoni Abat (17 de gener).
La festa: Sant Antoni inaugura el calendari de celebracions a la ciutat. La festa té dos elements diferenciadors respecte a altres barris: la cavalcada dels Tres Tombs i la benedicció d’animals. Al correfoc hi participa la Porca, la bèstia foguera que representa l’animal que acompanya Sant Antoni. Aquest 2020 la festa va incorporar l’Espurna, la nova bèstia de foc infantil dels Diables de Sant Antoni.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni.

Festes de Santa Eulàlia 2020

Data: Els dies 7, 8, 9 i 12 de febrer del 2020. Se celebra a mitjans de febrer, coincidint amb Santa Eulàlia, el dia 12.
La festa: També coneguda com la festa major d’hivern, la celebració ret homenatge a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat fins al segle XVII. La passejada de les Laies n’és un dels actes destacats i dels més antics de la celebració actual. Les set colles castelleres barcelonines són les protagonistes de la diada que se celebra el diumenge.
Organitzador: Ajuntament de Barcelona.

Festes de Sant Josep Oriol 2020

Data: S’havia de celebrar del 27 al 29 de març del 2020, però es va anul·lar per les mesures per evitar contagis per coronavirus. S’acostuma a celebrar el cap de setmana més proper al 23 de març, dia de Sant Josep Oriol. L’Associació Amics dels Gegants del Pi, organitzadors de la festa, van engegar una campanya per gaudir de la cultura popular des de casa a causa del confinament.
La festa: Aquesta celebració també es coneix com la Festa Major del Pi. Els actes s’organitzen a les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi. Moltes de les activitats estan protagonitzades pels Gegants del Pi, en Mustafà i l’Elisenda.
Organitzadors: Associació d’Amics dels Gegants del Pi i comerciants del barri.

Festes Sant Josep Oriol 2020

Festa Major de la Sagrada Família 2020

Data: Ajornada. Aquest any la festa havia d’arrencar el 17 d’abril i allargar-se fins al 3 de maig. Finalment s’ha decidit posposar-la i celebrar-la del 15 al 26 d’octubre coincidint amb la Festa de la Tardor del barri. El programa acollirà actes totalment virtuals i altres amb limitació d’aforament dins d’equipaments municipals i interiors d’illa.
La festa: El temple de la Sagrada Família és un marc incomparable per a aquesta festa major que durant més d’una setmana omple d’activitats el barri. Aquesta és l’única festa de la ciutat que coincideix amb la diada de Sant Jordi, també ajornada per la covid-19 fins al 23 de juliol.
Organitzadora: Coordinadora d’Entitats de la Sagrada Família.

Festa Major del Guinardó 2020

Data: Anul·lada. Tot i això, organitzadors com el Casal de Joves del Guinardó n’han programat una versió confinada per al 15 i 16 de maig. Hi ha programades iniciatives des de casa com un vermut als balcons, un bingo infantil en línia amb el grup Xiula com a convidats o un concert de música techno per internet.
La festa: Fa anys aquesta festa se celebrava el 27 d’abril, coincidint amb el dia de la Mare de Déu de Montserrat. Per anar cap a una tradició més laica, els veïns van decidir traslladar les festes al maig. El pregoner acostuma a fer el discurs al passeig de Maragall, acompanyat dels trabucaires.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó.

Festa Major Guinardó 2020

Festa Major de Nou Barris 2020

Data: Anul·lada. La festa s’havia de celebrar entre el 15 i el 24 de maig, però el districte de Nou Barris, organitzador de la celebració, l’ha suspès.
La festa: Nou Barris és l’únic que celebra una festa major com a districte, a banda dels barris. La plaça Major s’omple de cercaviles, sardanes, castellers i havaneres, entre d’altres. Aquest 2020 la parella de gegants del districte, en Baró i la Trini, hauran d’esperar a l’any vinent per ser els amfitrions de la trobada gegantera.
Organitzador: Districte de Nou Barris.

Festa Major del Bon Pastor 2020

Data: Anul·lada. S’havia de celebrar del 8 al 17 de maig del 2020. La Comissió de Festes del Bon Pastor està esperant com evoluciona la pandèmia i la desescalada per fer una festa cap a la tardor. Una opció podria ser a l’octubre.
La festa: El programa d’actes s’allarga més d’una setmana. Una de les activitats destacades és la cantada d’havaneres l’últim diumenge de festa i s’acompanya amb una sardinada. El foc pren protagonisme amb la colla de Bruixes i Diables del Bon Pastor. Tampoc no hi falta el Mutanas, un bèstia foguera híbrida entre drac i peix.
Organitzadora: Comissió de Festes del Bon Pastor.

Festa Major Bon Pastor 2020 anul·lada pel coronavirus

Festa Major de Porta 2020

Data: Ajornada. La festa s’havia de celebrar entre el 8 i el 17 de maig del 2020. No hi ha una data confirmada però els organitzadors s’inclinen a celebrar-la cap a l’octubre. Diverses festes majors de Nou Barris que es fan entre l’abril i el juny es podrien acabar traslladant a la tardor. La iniciativa anual La cultura va de festa, també ajornada i organitzada per l’Ateneu Popular de Nou Barris, tancaria totes les celebracions locals. Tot i això, encara no hi ha res programat en ferm.
La festa: Un dels escenaris principals de la festa és la plaça de Sóller, on es fan concerts, la matinal lúdica i les havaneres amb rom cremat. De l’organització, se n’encarrega la Comissió de Festes de Porta, formada per l’Associació de Veïns, el Centre Cívic Can Verdaguer i més entitats socioculturals com l’Ateneu la Bòbila.
Organitzadora: Comissió de Festes de Porta.

Festa Major de la Trinitat Vella 2020

Data: Ajornada. La Comissió de Festes de Trinitat Vella ha ajornat la festa fins al novembre, del 6 al 15. Tot i el trasllat de calendari, se n’ha organitzat una versió virtual del 29 de maig al 7 de juny. Des del perfil de Facebook de la comissió es podrà seguir el pregó, una “discomòbil” a la qual es poden proposar cançons des de casa, tardes de pasdoble, jocs, havaneres i una festa dels anys 80 i 90.La festa: Els gegantons del barri, en Daniel i la Teresa, són els amfitrions de la cercavila. El correfoc és a càrrec dels Diables Trinifoc, dissabte al vespre, i l’últim diumenge de festa major es reserva a les sardanes. En els últims anys, el barri també ha inclòs un festival Holi a la programació d’actes.
Organitzadora: Comissió de Festes de Trinitat Vella.

Festa Major Trinitat Vella 2020

Festa Major de la Prosperitat 2020

Data: Ajornada. S’havia de celebrar del 30 de maig al 7 de juny del 2020 però la comissió de festes treballa per reprogramar-la en un altre moment. S’inclinen per celebrar-la cap a l’octubre, tot i que no se n’ha confirmat cap data. Malgrat ajornar la 42a edició de la festa presencial, els organitzadors n’han dissenyat una versió confinada del 29 de maig al 6 de juny. Hi ha un espectacle de clown en línia, concerts a la xarxa i altres activitats preparades per les penyes del barri que es podran seguir al web de la Casal de Barri Prosperitat.
La festa: Les penyes de la Prosperitat són un dels elements que donen vida a la festa major. Aquestes petites associacions organitzen trobades, dinars populars i concerts. La plaça d’Àngel Pestaña és un dels escenaris principals durant els dies de festa però, de moment, no ho serà per la crisi del coronavirus.
Organitzadora: Comissió Festa Major de la Prosperitat.

Festa Major Prosperitat 2020

Festa Major de la Dreta de l’Eixample 2020

Data: Anul·lada. Tot i això, s’han organitzat activitats virtuals del 3 al 7 de juny com la Fira Modernista de Barcelona, aquest any dedicada a l’escriptora catalana Dolors Monserdà. Una metgessa d’atenció primària ha estat l’encarregada de fer el pregó des del CAP Roger de Flor. També s’han programat exposicions telemàtiques i rutes en vídeo que es poden seguir des de casa o un concurs de fotografia sobre la vida als balcons des que va començar el confinament per la covid-19.
La festa: Aquesta festa se celebra des de l’any 2004 i des d’aleshores el barri ha volgut que el modernisme en sigui l’element central. Entre els actes programats destaquen la Fira Modernista i la bicicletada, amb participants vestits de l’època.
Organitzadora: Entitats de la Dreta de l’Eixample.

Festa Major Dreta de l'Eixample 2020

Festa Major de Navas 2020

Data: Ajornada sense data prevista. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de maig.
La festa: El carrer de Las Navas de Tolosa amb Josep Estivill és el punt on es fan la majoria d’activitats de cultura popular, com la botifarrada i la cantada d’havaneres. Els Diables del Clot s’encarreguen del correfoc i tampoc no hi falta la Fira Medieval i de Comerç al carrer. La festa acaba amb un espectacle de focs artificials a la plaça de Ferran Reyes.
Organitzadora: Associació de la Festa Major de Navas.

Festa Major del Passatge de Lluís Pellicer 2020

Data: Ajornada. S’havia de celebrar del 29 al 31 de maig. Si les condicions ho permeten, els organitzadors es plantegen fer un únic dia de festa, un dissabte a finals de setembre. Farien el tast que fan cada any amb els restaurants al carrer i al vespre, música.
La festa: Des de fa 30 anys, quan s’apropa l’estiu i els dies s’allarguen, el petit passatge entre l’avinguda Diagonal i el carrer de Londres, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, s’omple a vessar de gent. Els veïns organitzen una celebració de tres dies amb concerts i música a les nits, concursos, activitats infantils i àpats populars, entre d’altres.
Organitzadora: Associació d’Amics del Passatge Lluís Pellicer.

Festa Major de la Teixonera 2020

Data: Ajornada. La festa s’havia de celebrar del 4 al 14 de juny. A causa de la covid-19, la celebració ha canviat de data i també s’ha escurçat. En comptes de coincidir amb dos caps de setmana complets, ara n’agafarà un entre els dies 23 i 26 de juliol. Segons els organitzadors, també ha calgut reduir els dies de celebració per una qüestió de pressupost.
La festa: Els barris veïns dels Penitents i Mas Falcó, del districte de Gràcia, s’uneixen a aquesta festa tot i que la majoria d’activitats es fan en territori de la Teixonera, a Horta-Guinardó. Els organitzadors han redactat un pla de contingència i un programa adaptat a la nova situació del coronavirus. Hi ha activitats que han quedat suspeses, com la trobada de puntaires o el concert de la Banda Municipal de Barcelona. N’hi ha d’altres que es proposen amb aforament més limitat i espai entre cadires com el pregó o el cinema a la fresca. Segons l’Associació de Festes de la Taxonera – Mas Falcó – Penitents, aquest document pot servir de guia a la resta d’entitats, barris i municipis que preparen les properes festes majors.
Organitzadora: Associació de Festes de la Taxonera – Mas Falcó – Penitents.
Festa Major Teixonera 2020

Festa Major de la Font de la Guatlla 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny.
La festa: Aquesta festa major se celebra des de principis dels anys 60. Originàriament es feia per la Mercè, el mes de setembre, però més endavant es va traslladar al juny, abans de la festivitat de Sant Joan. Les celebracions acaben amb l’arribada de la Flama del Canigó i una revetlla familiar.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes Font de la Guatlla – Magòria.

Festa Major de la Trinitat Nova 2020

Data: Anul·lada. S’havia de celebrar del 8 al 14 de juny del 2020 però la Comissió de Festes de la Trinitat Nova l’ha suspès pel coronavirus. De moment, no tenen previst celebrar-la més endavant. Els organitzadors dedicaran esforços a preparar la Castanyada de la propera tardor i Halloween amb el conegut Túnel del Terror. Segons la comissió, hi passen cada any 700.000 persones.
La festa: Aquesta és la primera festa major del calendari a la zona nord de la ciutat i se celebra des del 1979. Entre els actes més tradicionals destaca la cantada d’havaneres amb rom cremat a la plaça de la Trinitat Nova. La Comissió de Festes també hi ha inclòs novetats en els darrers anys, com una fira de cervesa artesana o la festa Holi.
Organitzadora: Comissió de Festes de la Trinitat Nova.

Festa Major de les Tres Torres 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar durant la tercera setmana de juny. Tot i això, els veïns tenen intenció de fer alguna activitat popular al setembre o octubre.
La festa: La Festa Major de les Tres Torres, que dura tres dies, es va començar a celebrar a principi dels anys 80. La majoria d’activitats es fan a la plaça de Joaquim Pena.
Organitzadora: Associació de Veïns de les Tres Torres.

Festa Major de Ciutat Meridiana 2020

Data: Anul·lada. Al setembre podrien fer algun acte simbòlic però de moment no ho han acordat. Aquesta festa major s’acostuma a celebrar durant la primera setmana de juny.
La festa: El Camp de Futbol de Ciutat Meridiana, el mercat o la plaça dels Eucaliptus són escenaris d’aquesta festa major. L’encarregada d’organitzar el programa d’actes és Amics de la Festa Ciutat Meridiana, una plataforma que aplega entitats i empreses del barri.
Organitzadors: Amics de la Festa Ciutat Meridiana.

Festa Major de la Guineueta 2020

Data: Ajornada. La festa s’acostuma a celebrar durant la segona setmana de juny. Els organitzadors han traslladat la celebració als dies 16, 17 i 18 d’octubre.
La festa: La Festa Major de la Guineueta acostuma a coincidir amb les dates de celebració d’un altre barri del districte, Ciutat Meridiana. El mercat i el Parc de la Guineueta són escenaris principals de la programació i acullen havaneres, concerts i menjars populars.
Organitzadora: Associació de Veïns de la Guineueta – Nou Barris.

Festa Major de les Roquetes 2020

Data: Ajornada. Tot i les restriccions per la covid-19, la Comissió de Festa Major de les Roquetes s’ha reactivat i han demanat compartir fotos festives a les xarxes socials per recordar que pels volts de Sant Joan el barri estaria de festa. La celebració presencial es trasllada del 15 al 18 d’octubre.
La festa: A les Roquetes hi ha la festa major tradicional i, d’altra banda, la festa major jove, que organitza el Kasal de Joves Roquetes. Les dues celebracions omplen el barri de gresca amb tallers de circ de l’Ateneu Popular 9 Barris, concerts, activitats infantils i la cronoescalada a la carretera de les Roquetes.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de les Roquetes.

Festa Major de Sant Genís dels Agudells 2020

Data: Ajornada. En principi, els veïns de Sant Genís han traslladat la celebració de la festa al primer cap de setmana d’octubre però no està decidit en ferm ja que, a més, només han rebut el 48% de la subvenció sol·licitada. S’acostuma a celebrar a principis de juny.
La festa: De la festa en destaca la cercavila. Moltes entitats del barri hi participen. La desfilada acaba al Centre Cívic Casa Groga, des d’on es llegeix el pregó i es tira un petard que anomenen “txupinàs”.
Organitzadora: Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells.

Festa Major de la Font d’en Fargues 2020

Data: Ajornada. En un principi, els veïns de la Font d’en Fargues celebraran la festa del 16 al 18 d’octubre però ho han de confirmar quan acabin de planificar els actes. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, el dia 13.
La festa: Sant Antoni de Pàdua és el patró de la parròquia que es va construir el 1927 al barri. A la plaça que hi ha al davant s’hi fan cada any sardanes. Amb els anys s’ha inclòs un festival Holi a la programació, així com més activitats infantils i teatre al Casal de Barri.
Organitzadora: Associació de Veïns de Font d’en Fargues.

Festa Major del Baix Guinardó 2020

Data: Anul·lada. Tot i això, els veïns estan mirant de fer actuacions i activitats infantils de cara al juliol, així com actes en directe que es puguin seguir per internet. S’acostuma a celebrar a principis de juny.
La festa: El Baix Guinardó celebra aquesta festa des de l’any 1978. És breu, però intensa, i una de les activitats més destacades és la trobada castellera a la ronda del Guinardó. També hi ha una cita per a les puntaires. Cada any es reuneixen al Parc de les Aigües, on fan una demostració de puntes de coixí.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes del Baix Guinardó.

Festa Major del Putxet 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar a principis de juny. L’associació de veïns està mirant de celebrar-la passat l’estiu però encara no hi ha res confirmat. Si fos així, la traslladarien a l’octubre, tal i com se celebrava antigament.
La festa: Bona part de les activitats del programa es fan al Parc del Putxet, com la botifarrada i el ball popular. La festa es va començar a celebrar l’any 1996 per iniciativa de l’Associació de Veïns i Amics del Putxet.
Organitzadora: Associació de Veïns i Amics del Putxet.

Festa Major del Coll 2020

Data: Ajornada al cap del setmana del 31 d’octubre. Tot i això, la festa se celebrarà del 19 al 21 de juny de manera virtual rebatejada com la Festa Major COLLfinada. Hi haurà actes al carrer com una gimcana familiar amb codis QR amagats pels carrers del barri i concerts a l’aire lliure amb aforament limitat a 50 persones amb reserva prèvia.
La festa: El pregó es farà el dia 18 a càrrec de l’associació de comerciants COLL Amunt a través del canal de You Tube del Centre Cívic del Coll. Hi haurà un sopar de germanor de balcó a balcó, bingo en línia i pirotècnia col·lectiva llançant dos coets al cel cadascú des del seu terrat.
Organitzadora: Comissió de Festes del Coll.

Festa Major del Coll 2020 cartell

Festa Major de la Vall d’Hebron 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny, coincidint amb la revetlla de Sant Joan.
La festa: La majoria de les activitats de la festa es fan entre els Jardins de Can Brasó i el Casal de Barri Can Travi, la seu de moltes de les entitats organitzadores. Un dels moments culminants de la festa és la revetlla de Sant Joan, que s’amenitza amb orquestra.
Organitzadora: Associació de Veïns del Parc de la Vall d’Hebron.

Festa Major del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova 2020

Data: Ajornada. La trentena d’entitats que es coordinen al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova han decidit posposar la festa a l’última setmana d’octubre amb un plantejament que ara per ara no renuncia a res. La idea serà revisar la situació i adaptar-se. Els principals dubtes se centren en els actes amb més afluència, com el correfoc o la trobada castellera. Fins ara la festa se celebrava al juny, per Sant Pere.
La festa: Moltes activitats d’aquesta festa major conjunta entre dos barris es fan al voltant del Centre Cívic la Sedeta. Dins el programa també hi consta la diada castellera. La gegantona del Camp d’en Grassot, la Bruixa Violeta, té una presència destacada a la cercavila.
Organitzadora: Comissió de Festa Major del Barri del Camp d’en Grassot – Gràcia Nova.

Festa Major de la Palmera 2020

Data: Ajornada. Els veïns de la plaça de la Palmera han posposat la festa i la faran coincidir amb les festes de Sant Martí al novembre.
La festa: És una de les quatre festes majors de la Verneda i la Pau, i se celebra el segon i tercer cap de setmana de juny amb l’epicentre d’activitats a la plaça de la Palmera de Sant Martí.
Organitzadora: Associació de Veïns La Palmera Centre.

Festa Major del Besòs i el Maresme 2020

Data: Anul·lada. Els veïns del Besòs i el Maresme es plantegen fer algunes activitats al novembre coincidint amb les festes de Sant Martí. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny.
La festa: Tradicionalment se celebra una festa major de dues setmanes de durada. El primer cap de setmana, les activitats es concentren a la zona del Besòs i el segon són organitzades pels veïns del Maresme.
Organitzadora: Associació de Veïns del Besòs i el Maresme.

Festa Major de la Pau 2020

Data: Ajornada. En un comunicat de finals de maig, els veïns van anunciar que posposaven la festa major fins després de l’estiu. S’acostuma a celebrar a finals de juny.
La festa: Té una durada d’un cap de setmana i la plaça d’Artur Martorell es converteix en el centre neuràlgic de les activitats programades com el pregó i la cantada d’havaneres.
Organitzadora: Associació de Veïns del barri de la Pau.

Festa Major del Fort Pienc 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juny.
La festa: La trobada castellera al Fort Pienc és un dels clàssics d’una festa que es va començar a celebrar l’any 1997. El concert a la fresca als jardins del Teatre Nacional de Catalunya és un altre acte que no falta mai a la programació. El correfoc és a càrrec de la Cabrònica i els Cabronets del Nord, la colla de diables del barri.
Organitzadora: Associació de Veïns del Fort Pienc.

Festa Major de la Marina 2020

Data: Ajornada. Entitats i veïns de la Marina no poden organitzar la festa major per Sant Joan com és habitual però s’estan plantejant la possibilitat de traslladar-la al primer cap de setmana d’octubre. De moment, no és una decisió definitiva.
La festa: Anomenades popularment com les Bacanals de Barcelona, les festes de la Marina es fan pels volts de Sant Joan i s’allarguen entre tres i quatre dies. A banda de fer el correfoc, els Diables de Port també s’encarreguen de portar fins a la plaça de la Marina la Flama del Canigó.
Organitzadora: Unió d’Entitats de la Marina.

Festa Major de Can Baró 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juny però la comissió de festes no ha considerat oportú celebrar-les per les condicions que hi ha amb el coronavirus. A més, afirmen que no era viable econòmicament perquè es tracta “d’una festa petita que depèn molt dels ingressos del servei de bar” per poder celebrar-la.
La festa: D’aquesta festa en destaca el correfoc a càrrec de les Fures de Can Baró i el seu grup de percussió, els Trons. Dos punts àlgids de la celebració són la revetlla de Sant Joan al poliesportiu i el cercatasques pels bars del barri.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de Can Baró.

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova 2020

Data: Anul·lada. S’havia de celebrar el cap de setmana del 12 al 14 de juny però la comissió de festes l’ha anul·lat i estan estudiant la possibilitat de fer-la a l’octubre. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Gervasi i Sant Protasi.
La festa: La plaça de la Bonanova és un dels epicentres d’aquesta festa major, que se celebra des de principis dels anys 30. Un dels primers actes del programa és el correfoc amb la colla de Diablesses i Diables de Sarrià.
Organitzadora: Comissió de Festes de Sant Gervasi.

Festa Major del Rectoret 2020

Data: Anul·lada. L’Ajuntament ha fet la proposta de centralitzar totes les festes majors dels barris de muntanya en una de sola. Els organitzadors de la Festa Major del Rectoret no acaben d’estar a favor i la setmana que ve ho consultaran amb la comissió de festes per decidir si s’uneixen a una festa conjunta o la fan separada, com han fet fins ara. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny.
La festa: Els nuclis urbans de Collserola s’engalanen de festa major per separat. La celebració del Rectoret inclou concerts, tallers, activitats d’animació infantil i àpats populars.
Organitzadora: Comissió de Festes del Rectoret.

Festa Major de Baró de Viver 2020

Data: Anul·lada. Tot i això, la festa se celebra de manera telemàtica del 12 al 14 de juny amb un programa d’activitats en línia. S’acostuma a celebrar a mitjans de juny.
La festa: Totes les propostes lúdiques es poden seguir des de casa com el pregó en vídeo, un bingo virtual, una gimcana familiar, un joc de pistes sobre el barri o escoltar una llista de música elaborada pel grup de joves de Baró de Viver. Tradicionalment, aquesta festa major té ritme de tambor, ja que un dels actes més tradicionals del programa és la timbalada però enguany no s’ha pogut celebrar.
Organitzadora: Comissió de Festes Baró de Viver i entitats del barri.

Festa Major Baró de Viver 2020

Festa Major del Turó de la Peira 2020

Data: Anul·lada. Aquesta festa major s’havia de celebrar del 12 al 21 de juny però la pandèmia del coronavirus n’ha provocat la cancel·lació. L’Associació de Veïns del Turó de la Peira ha rebutjat el pressupost per celebrar-la amb l’objectiu que aquests diners “es puguin invertir en ajudes socials al barri i suport al teixit comunitari”. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juny.
La festa: La plaça de Can Basté i l’Espai Jove les Basses són escenaris d’una celebració que ja ha superat els 40 anys. La comissió de festes dedica part del programa a recaptar fons per a escolars en risc d’exclusió social. Enguany, el barri no tindrà festa.
Organitzadora: Comissió de Festes del Turó de la Peira.

Festa Major de Can Peguera

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juny.
La festa: Can Peguera va començar a celebrar la festa major el 1972. El programa, organitzat principalment pels veïns i el Casal de Barri la Cosa Nostra, inclou activitats com els tornejos esportius (escalada, futbol i tenis de taula), la festa de l’escuma i les havaneres a la plaça del Doctor Jaén. La revetlla de Sant Joan tanca els dies festius.
Organitzadora: Comissió Festa Major de Can Peguera.

Festa Major de la Vila Olímpica 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar a principis de juliol.
La festa: La Vila Olímpica fa festa major des del 1993, any en què les cases que havien acollit als atletes durant els Jocs Olímpics es van habitar amb veïns. Així doncs, és una de les festes majors més joves de la ciutat.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica.

Festa Major del Carmel 2020

Data: Anul·lada fins a nou avís. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de juliol. La comissió de festes prefereix esperar a veure com evoluciona la pandèmia.
La festa: La primera celebració de la festa major es va fer el 1979. La cultura popular hi és molt present, sobretot la del foc, amb la colla dels Diables del Carmel, el drac Capallà i les Banyetes d’Horta.
Organitzadora: Comissió de Festa Major del Carmel.

Festa Major dels barris de Muntanya 2020

Data: Ajornada. La Festa Major dels barris de Muntanya serà el cap de setmana de l’11 de setembre. Les associacions de veïns han acordat demanar ampliar la celebració a dos caps de setmana, tal com és habitualment, perquè de moment queda reduïda a un de sol. L’Ajuntament n’estudiarà la possibilitat. Si la situació segueix millorant de cara al setembre, les activitats podrien ser amb menys restriccions, però estan a l’espera de rebre més informació sobre els protocols. S’acostuma a celebrar a finals d’agost.
La festa: Des del 2018, els barris de Vallvidrera, la Font del Mont, el Mas Sauró, Mas Guimabau i AV Sanatori celebren conjuntament la festa major. No hi faltaran el ball de festa major, sopars i vermuts populars i jocs per a totes les edats.
Organitzadora: Associacions de Veïns i Veïnes dels barris de muntanya.

Festa Major del Casc Antic 2020

Data: Anul·lada. Tot i això, la Coordinadora Festa Major del Casc Antic ha redissenyat una festa que es concentrarà en un dia, el 28 de juny. Hi haurà un canal en emissió constant a Facebook amb espectacles, concerts, taules rodones i activitats. S’acostuma a celebrar a finals de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Pere, el dia 29.
La festa: Les pregoneres de festa major faran tres recorreguts, un per Sant Pere, un altre per Santa Caterina i el tercer a la Ribera per anunciar les activitats. També s’ha programat un vermut musical i un sopar, tots dos des dels balcons.
Organitzadora: Coordinadora Festa Major del Casc Antic.

 

Festa Major de Vallbona 2020

Data: Vallbona fa uns anys que no celebra festa major per la crisi econòmica i falta de recursos. De fet, no hi ha una associació de veïns oficial que se n’encarregui. Antigament s’acostumava a celebrar al juliol.

Festa Major de Torre Baró 2020

Data: Anul·lada. S’acostuma a celebrar a principis de juliol.
La festa: La programació d’activitats és ben diversa. Pels carrers del barri hi sona una batucada. També organitzen sopars populars, cinema a la fresca, un festival de heavy i la festa de l’escuma a la zona coneguda com el Campillo de la Virgen.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró.

Festa Major del Raval 2020

Data: Del 9 al 12 de juliol del 2020. Veïnat i entitats han organitzat activitats en línia i propostes presencials adaptades a la situació del coronavirus. Aquesta festa s’acostuma a celebrar a mitjans de juliol.
La festa: La programació a internet, com el pregó, es podrà seguir al canal de YouTube de la Festa Major del Raval mentre que totes les activitats presencials requereixen inscripció prèvia com el sopar de carmanyola, la xocolatada popular o una mostra de te i pastes organitzada per l’Associació de Dones Marroquines de Catalunya. El mercat de segona mà Flea Market tornarà a la plaça de Blanquerna el 12 de juliol. La festa és en honor de la Mare de Déu del Carme, patrona de la principal parròquia del barri.
Organitzadora: Associació de Veïns del Raval i entitats del barri.

Festa Major Raval 2020

Festa Major de la Clota 2020

Data: Anul·lada. L’Associació de Veïns de la Clota ha decidit no celebrar la festa aquest any pel risc de brot de coronavirus que, creuen, pot comportar. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de juliol.
La festa: El barri de la Clota fa una festa major de tres dies amb activitats com el correaigua, la discoteca a la fresca o la sardinada. L’avinguda del Marquès de Castellbell n’és el centre de la programació. Caldrà esperar al 2021 per tornar a gaudir-ne.
Organitzadora: Associació de Veïns de la Clota.

Festa Major del Poble-sec 2020

Data: Diverses entitats del Poble-sec estan treballant per fer realitat la festa major del 18 al 26 de juliol en diferents punts del barri. Les activitats del programa s’adaptaran a les limitacions imposades per la pandèmia de la covid-19.
La festa: Tradicionalment, les activitats es reparteixen en diversos espais neuràlgics del barri, com ara la plaça del Sortidor, la de les Tres Xemeneies o la del teatre El Molino. La festa major se celebra des dels anys 90 i disposa d’una diada castellera al carrer de Blai que enguany segurament no es podrà celebrar.
Organitzadora: Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

Festes de Sant Roc a la plaça Nova 2020

Data: L’Associació de Festes de la Plaça Nova està fent tot el possible per tirar endavant aquesta festa que està previst celebrar-la del 13 al 16 d’agost, coincidint amb la festivitat de Sant Roc. Tenen dissenyats fins a quatre programes festius diferents en funció del que estigui permès fer a Barcelona pel coronavirus.
La festa: Amb la situació generada per la covid-19, els organitzadors han d’adaptar el programa però asseguren que hi haurà la missa i l’ofrena floral al sant. El concurs per trobar el cartell de les festes d’enguany ja ha finalitzat i el guanyador ha estat un disseny de Rubén Lucas que representa unes cames de dona amb diferents elements de la festa retratats. Les Festes de Sant Roc es concentren a la plaça Nova del barri Gòtic i tenen 431 anys d’història. De fet, l’any 2017 la celebració es va declarar festa Patrimonial d’Interès Nacional.
Organitzadora: Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc.

cartell Festa Major Sant Roc 2020

Festa Major de Gràcia 2020

Data: Segons la Fundació Festa Major de Gràcia, les festes d’aquest 2020 se celebraran, però les circumstàncies no permetran que siguin com sempre. Per una qüestió de temps serà molt difícil poder fer els guarniments que es fan tradicionalment als carrers. Una alternativa podria ser decorar els balcons. Està previst que les festes de Gràcia se celebrin del 15 al 21 d’agost. El cartell guanyador, disseny de Sergi Solans, es va presentar en ple confinament a través del canal de YouTube de la fundació gracienca.
La festa: La Festa Major de Gràcia és coneguda, entre altres aspectes, per la decoració de carrers, places i balcons que el veïnat prepara durant tot l’any. L’origen de la festa és gairebé paral·lel a la urbanització de la vila. La primera referència documentada de la celebració és del 1817.
Organitzadora: Fundació de la Festa Major de Gràcia.

Festa Major de Sants 2020

Data: Els organitzadors han anunciat que la festa es farà a finals d’agost, però adaptada a la nova situació. A meitat de juny donaran a conèixer el nou format. El que sembla descartat serà el concurs de guarniment de carrers.
La festa: Una de les característiques principals és que les associacions de veïns del barri engalanen places i carrers. La festa es fa en honor de Sant Bartomeu, patró de la vila. Amb quatre colles de diables al barri, el correfoc mereix una menció especial.
Organitzadora: Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants.

Festa Major de la Bordeta 2020

Data: Se celebrarà del 3 al 6 de setembre del 2020. Segons els organitzadors, no s’espera cap canvi de calendari tot i que previsiblement hauran de reduir i adaptar la programació a l’evolució de la pandèmia de cara al setembre. Aquesta festa major s’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de setembre.
La festa: Aquest any les quatre comissions de festes han fundat la Federació de Comissions de Festes de la Bordeta que engloba els veïns de la rambla de Badal, Parcerisa i Quetzal, la comissió del carrer dels Jocs Florals, la de la plaça del Fènix i la de la plaça de Súria. També són els indrets principals on es desenvolupen la majoria d’activitats. El darrer dia de celebració a la tarda es fa acte unitari a la plaça de Celestina Vigneaux amb dansa i xocolatada anomenat La Bordeta en Dansa. Si aquest acte s’acaba fent enguany, serà una mica desvinculat de la festa major perquè s’ha traslladat al 19 de setembre.
Organitzadora: Federació de Comissions de Festes de la Bordeta.

Festa Major del Poblenou

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de setembre.
La festa: Aquesta festa és de les més multitudinàries de barri, perquè aplega gairebé 500 activitats als carrers del Poblenou. No hi falten la cercavila inaugural, la cursa atlètica, les matinades, la diada castellera, el correfoc o la cercavila de cloenda. També es programen actes paral·lels, com els Tallers Oberts dels artistes del barri.
Organitzadora: Coordinadora d’Entitats del Poblenou.

Festa Major d’Horta

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de setembre.
La festa: El barri d’Horta celebra la festa major amb un programa doble, el de la festa genèrica i el dels joves. Des de fa més de 60 anys, el grup de teatre del Foment Hortenc representa un espectacle còmic per festes. La cursa d’andròmines també és una de les activitats més divertides. Enguany, a més, se celebren els 40 anys del Grup Coral d’Horta.
Organitzadora: Coordinadora d’Entitats d’Horta.

Festa Major del Farró 2020

Data: Els veïns del Farró celebraran la festa major el cap de setmana del 11 al 13 de setembre del 2020. Tot i això, encara no saben quines activitats podran fer i quines hauran de cancel·lar. Estan pendents de rebre informacions del Districte de Sarrià – Sant Gervasi sobre els protocols que hauran de seguir.
La festa: El barri del Farró celebra la festa major durant tres dies plens d’activitats que tenen com a epicentre la plaça de Mañé i Flaquer. Entre les activitats tradicionals festives destaca la Festa del 600 per als nostàlgics d’aquests vehicles.
Organitzadores: Associació de Veïns i Comissió de Festes del Farró.

Festa Major del Barri de la Mercè (Pedralbes)

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar al voltant de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, el dia 24 de setembre.
La festa: Aquestes festes es van començar a celebrar l’any 1953 i tot i haver de conviure amb la Festa Major de Barcelona, la de la Mercè, asseguren que el cap de setmana de festes tots els veïns es queden al barri. El carrer del Torrent de les Roses acull la majoria d’actes del programa.
Organitzadora: Associació de Propietaris i Veïns Nostra Sra. de la Mercè.

Festa Major de la Rambla o Festa del Roser

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar a principis d’octubre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Roser, el dia 7.
La festa: La celebració ret homenatge a la patrona de la Rambla, la Mare de Déu del Roser. Una vintena d’espais i edificis emblemàtics del passeig decoren les façanes amb flors naturals. Els museus i equipaments culturals de la zona fan portes obertes i organitzen visites guiades gratuïtes.
Organitzadors: Amics de la Rambla.

Festa Major d’Hostafrancs

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar a principis d’octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Àngel Custodi, el dia 1 d’octubre.
La festa: El trasllat de la figura de sant Àngel Custodi des del centre de Barcelona, el Portal de l’Àngel, fins a Hostafrancs va fer desplaçar, també, el culte al sant. Aquesta festa té més de 150 anys. Destaca la tradicional Fira de la Magrana, el ball de rams o la Fira Medieval de Creu Coberta.
Organitzadora: Comissió de la Festa Major d’Hostafrancs.

Festa Major de la Salut

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als cates. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar a principis de setembre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Salut, el dia 8.
La festa: La festa es fa en honor de la Mare de Déu de la Salut, amb una missa i una ofrena floral. El programa inclou activitats infantils molt diverses i també hi sol haver àpats populars, torneigs, actuacions musicals, balls i projeccions de cinema.
Organitzadores: Entitats i associacions del barri.

 

Festa Major de Vallcarca

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de setembre.
La festa: La celebració s’allarga quatre dies i acaba per l’Onze de Setembre. Les activitats es reparteixen pels carrers i les places més emblemàtics del nucli antic del barri, com ara la plaça de la Farigola.
Organitzadora: Associació de Veïns de Vallcarca-Riera-Viaducte.

Festa Major dels Indians

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de setembre.
La festa: Els Indians celebren la festa major abans que el barri veí, el Congrés. La plaça del Rom Cremat, la de les Havaneres i el carrer de Jordi de Sant Jordi acullen la majoria d’activitats. No hi falta el correfoc a càrrec de la Satànica de Sant Andreu, la Cursa Popular dels Indians, exhibicions de dansa o el campionat de guinyot.
Organitzadora: Associació de Festes dels Indians.

Festa Major de Montbau

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar a finals de setembre, coincidint amb la festivitat de Sant Jeroni, el dia 30 de setembre.
La festa: Sant Jeroni és el patró de la parròquia de Montbau i, per aquest motiu, es fa la festa major al voltant del 30 de setembre. Els gegants del barri, en Cebrià i la Justina, són els amfitrions de la trobada gegantera.
Organitzadors: Associeació de Veïns de Montbau, Associació de Comerciants de Montbau i Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore.

Festa Major de Verdum

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per a la festa. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a fer durant la tercera setmana de setembre.
La festa: Un dels actes destacats de la celebració és el correfoc, a càrrec del Grup de Foc de Nou Barris. Comencen amb una tabalada i després encenen els carrers i places de Verdum. Una gran traca a la plaça de Francesc Layret acomiada les festes.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes de Verdum.

Festes de la Mercè

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Se celebra pel 24 de setembre i dies propers coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè.
La festa: Com a patrona de la ciutat, la Mercè és la festa major per excel·lència de Barcelona. El programa està ben farcit de cultura popular: la cavalcada de la Mercè, el gran correfoc, la passada de gegants i nans, les diades castelleres, els balls i les danses vinguts d’arreu de Catalunya. També són molt coneguts els concerts gratuïts i les portes obertes que fan la majoria d’equipaments culturals.
Organitzador: Ajuntament de Barcelona.

Cartell Mercè 2019

Festa Major de la Barceloneta

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Se celebra a finals de setembre coincidint amb la festivitat de Sant Miquel el 29 de setembre.
La festa: Un dels actes més singulars d’aquesta festa és la cercavila del canó. Cada 29 de setembre, coincidint amb Sant Miquel, el canó de la Barceloneta surt a passejar pels carrers acompanyat dels crits “Senyor rector, volem el canó!”. Com a barri mariner, les havaneres a la platja són indispensables. També hi ha carrers que es guarneixen.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de la Barceloneta.

Festa Major de Sarrià 2020

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. Els organitzadors han enviat un formulari a les entitats perquè decideixin si volen fer la festa o posposar-la. En cas d’anul·lar-la definitivament, la comissió ho notificarà el dia 30 de juny. Se celebra a principis d’octubre coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Roser, el dia 7.
La festa: Sarrià celebra la festa major des del 1973. Una de les activitats més divertides és la Batalla x Sarrià. Es tracta d’una competició festiva entre dos equips, Rosers i Vicençs, noms dels dos patrons i també de dues places del barri. La baixada de carretons també és un acte multitudinari.
Organitzadora: Comissió de Festes del Roser de Sarrià.

Festa Major del Congrés

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Se celebra a principis d’octubre.
La festa: La plaça del Congrés és l’epicentre de la festa. S’hi organitzen actes com la diada castellera, la fira de productes artesans, la botifarrada o la cantada d’havaneres, que acomiada la celebració amb rom cremat. La Congregació Diabòlica del Congrés s’encarrega del correfoc.
Organitzadora: Comissió de Festes del Congrés.

Festa Major de Canyelles

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. Se celebra a principis d’octubre.
La festa: Enguany coincideix de ple amb la Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta. El barri acostuma a celebrar 10 dies de festa major. El fogonada dona el tret de sortida a un programa en què no falta el bingo popular, la Nit de Tapes al Mercat o el castell de focs artificials.
Organitzadora: Comissió de Festes de Canyelles.

Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample

Data: L’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample ja prepara la festa del 2 a l’11 d’octubre, però veuen complicat poder fer el programa habitual i segurament hi haurà canvis per les mesures del coronavirus.
La festa: És el barri del districte de l’Eixample que tanca el calendari de festes majors de l’any. La celebració té especialment en compte els més petits amb un programa infantil paral·lel. També hi destaca la trobada de puntaires amb mig miler de participants a l’avinguda de Roma. Enguany, a més, s’hi presentarà la nova Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample.
Organitzadora: Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample.

Festa Major de les Corts

Data: Del 8 al 12 d’octubre del 2020. Es farà com estava prevista a l’octubre però en un format reduït. S’està treballant en el programa i el tipus d’activitats. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena d’octubre coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Remei.
La festa: Les places de Can Rosés, la Concòrdia i Comas són l’eix on es desenvolupa bona part de la festa. Una curiositat tradicional és que els pastissers del barri preparen un pastís de festa major amb pa de pessic de xocolata.
Organitzadora: Comissió de Festa Major de les Corts.

Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena d’octubre.
La festa: Aquesta és l’última festa major del districte de Nou Barris en el calendari. La plaça de la Torre Llobeta acull cada any la tradicional cantada d’havaneres amb rom cremat. L’escenari també acull les matinades infantils, espectacles i àpats populars.
Organitzadora: Comissió de Festes de l’Associació de Veïns de Torre Llobeta – Vilapicina.

Festa Major de la Verneda i Sant Martí de Provençals

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí, el dia 11.
La festa: Sant Martí és el patró de les festes de la Verneda i Sant Martí de Provençals, dos barris que celebren la festa major conjuntament. El carrer de la Selva de Mar és un dels escenaris que acull més activitats, com la mostra d’entitats, la trobada gegantera i la jornada castellera.
Organitzadora: Coordinadora d’Entitats VERN.

Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar la primera quinzena de novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí, el dia 11.
La festa: És el segon barri del districte que celebra la festa major en honor de Sant Martí. Alguns dels actes més destacats són la jornada castellera, la cercavila gegantera i el ball de bastons a la plaça de Valentí Almirall. També té molta història el correfoc, ja que la colla de Diables del Clot és una de les més veteranes de la ciutat, es va fundar el 1977.
Organitzadora: Federació d’Entitats Clot – Camp de l’Arpa.

Festa Major de la Sagrera

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar durant la segona quinzena de novembre.
La festa: La plaça de Masadas acull la diada castellera organitzada per la colla Jove de Barcelona. En aquest escenari també hi té lloc el ball d’honor dels gegants del barri. La Comissió de Festes ha afegit activitats noves al calendari, com el festival SagrerArts, a la plaça dels Jardins d’Elx.
Organitzadora: Comissió de Festes de la Sagrera.

Festa Major de Sant Andreu

Data: Està pendent de confirmar si aquesta festa major se suspèn o s’ajorna aquest 2020. L’Ajuntament de Barcelona no té una data prevista per als actes. Tot està condicionat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus. S’acostuma a celebrar a finals de novembre i principis de desembre, coincidint amb la festivitat de Sant Andreu, el 30 de novembre.
La festa: Gegants, trabucaires, diables i dansaires de l’Esbart Maragall participen en el tret de sortida de la festa, l’esclat andreuenc. Un altre acte destacat és el correfoc amb la Satànica de Sant Andreu i els Diables del Mercadal Infernal.
Organitzadora: Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar.