Saps que hi ha més de 80 festes majors a Barcelona repartides pels barris? Tradicionalment, Sant Antoni inaugura el calendari i Sant Andreu el tanca. Si fins ara només coneixies la Mercè com la Festa Major de Barcelona, descobriràs que gairebé cada barri té una celebració pròpia. Fins i tot, hi ha barriades, carrers i places amb festa pròpia, com la del passatge de Lluís Pellicer o la plaça de la Palmera.

Mapa de festes majors als barris

Al mapa de festes majors de Barcelona trobaràs informació actualitzada del 2024 si ja tenim dades sobre la celebració. Els colors del mapa es corresponen amb l’època de l’any: hivern, primavera, estiu i tardor. Si trobes a faltar alguna festa o ens vols comunicar algun canvi, ho pots fer a Twitter o Facebook i per correu electrònic o WhatsApp (638 292 297).

festes majors juny barcelona
Imatge: Miguel López

Quines festes majors hi ha el març?

L’hivern és una estació amb poques celebracions. Inaugura el calendari de festes majors la Festa Major de Sant Antoni, que sol allargar-se durant 11 dies. És l’única que es fa durant el primer mes de l’any. El febrer, també només n’hi ha una: la de Santa Eulàlia, patrona de Barcelona. Ja finalitzada, i sense tenir en compte la festa de Sant Medir, les següents del calendari (tenint en compte les festivitats de l’any passat) són les festes de Santa Madrona.

Festes de Santa Madrona

Data: del 15 al 17 de març del 2024

Veïns i entitats del Poble-sec van organitzar per primera vegada les Festes de Santa Madrona el 2023, la patrona “oblidada” de Barcelona. Les festes estan farcides de cultura popular amb la voluntat de promoure la pertinença al barri. L’epicentre de la celebració va ser la plaça de Santa Madrona.

Festes de Sant Josep Oriol

Data: del 16 al 24 març del 2024

Les festes de Sant Josep Oriol 2024 s’allargaran durant vuit dies. Començaran el 16 de març i duraran fins diumenge 24. Com és tradicional, la imatgeria popular tornarà a sortir al carrer en diverses cercaviles i ballades durant els dos caps de setmana de festa major.


Festes Majors la resta de l’anyFesta Major de Sant Antoni

Data: del 12 al 21 de gener del 2024

La Festa Major de Sant Antoni és la primera del calendari. Tradicionalment, se celebra a mitjans de gener, pels volts de Sant Antoni Abat (17 de gener). En l’edició d’aquest 2024, no hi van faltar la cantada d’havaneres, la cavalcada dels Tres Tombs, el correfoc, la cursa popular o els àpats de festa major. Han estat 11 dies d’activitats!

Festes de Santa Eulàlia

Data: del 9 al 12 de febrer del 2024

Les Festes de Sant Eulàlia, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, se celebren a mitjans de febrer, coincidint amb Santa Eulàlia. És una gran celebració de la cultura popular d’arrel tradicional, amb la participació de colles i associacions. A la gegantona Laia, que l’any passat va fer 25 anys, l’acompanyen els gegants i les gegantes, els dracs, els diables, l’Àliga de la Ciutat i moltes altres de les nostres figures festives.

Festa Major de la Sagrada Família

Data: abril

El temple de la Sagrada Família és un marc incomparable per a la Festa Major de la Sagrada Família, que durant més d’una setmana omple d’activitats el barri. Aquesta és l’única festa de la ciutat que coincideix amb la diada de Sant Jordi. La Coordinadora d’Entitats de la Sagrada Família s’encarrega d’organitzar-la.

Festa Major de Navas

Data: maig

La Festa Major de Navas està marcada per la primavera i les activitats a l’aire lliure. El 2023, la plaça de Ferran Reyes va acollir les havaneres o la Nit Jove. Dins el programa no hi falta la Fira Medieval i de Comerç al passeig de Maragall.

Festa Major de Porta

Data: maig

La Festa Major de Porta s’allarga dos caps de setmana de principis de maig i té el Centre Cívic Can Verdaguer, l’Ateneu la Bòbila i la plaça de Sóller com a escenaris principals. El 2023 hi havia propostes culturals com teatre, concerts o espectacles de circ, a més d’activitats per a públics diversos, com els infants o la gent gran.

Festa Major del Bon Pastor

Data: maig

El programa de la Festa Major del Bon Pastor acostuma a allargar-se més d’una setmana al maig. El foc pren protagonisme amb la colla de Bruixes i Diables del Bon Pastor. Tampoc no hi falta el Mutanàs, un bèstia foguera híbrida entre drac i peix.

Festa Major del Guinardó

Data: maig

El Parc del Nen de la Rutlla és un dels punts neuràlgics de la Festa Major del Guinardó, on es fan concerts, projeccions de pel·lícules o la cercavila. El correfoc acostuma a tancar la festa a mitjans de maig. Fa anys aquesta festa es feia el 27 d’abril, coincidint amb el dia de la Mare de Déu de Montserrat, però per anar cap a una tradició més laica, els veïns van decidir traslladar les festes al maig.

Festa Major de Nou Barris

Data: del 17 al 19 de maig del 2024

Nou Barris és l’únic que celebra una festa major com a districte, a banda dels barris que en formen part. Entre les activitats més tradicionals, hi ha les visites guiades al castell de Torre Baró, la diada diabòlica i espectacles i tallers infantils. El 2023 va portar algunes novetats, com el bus turístic que va recórrer els indrets més destacats del districte.

Festa Major de les Tres Torres

Data: maig

La Festa Major de les Tres Torres té la plaça de Joaquim Pena com a escenari principal de la majoria d’activitats durant quatre dies. El 2023 els actes van arrenquen amb un concert de la Banda Municipal de Barcelona i van culminar amb un dinar popular diumenge.

Festa Major de la Dreta de l’Eixample

Data: maig

La Festa Major de la Dreta de l’Eixample se celebra des de l’any 2004 i des d’aleshores el barri ha volgut que el modernisme en sigui l’element central. Entre els actes programats destaquen la Fira Modernista al carrer, amb participants vestits de l’època.

Festa Major de la Dreta de l'Eixample
Festa Major de la Dreta de l’Eixample. Imatge: Vicente Zambrano González

Festa Major del Gòtic

Data: maig

Fa vuit anys que les entitats i el veïnat van organitzar la primera edició de les festes del Gòtic. El programa està farcit d’activitats per reivindicar els carrers i places com a espais de convivència. Se celebra durant la segona quinzena de maig.

Festa Major de la Prosperitat

Data: juny

Les penyes de la Prosperitat són un dels elements que donen vida a la festa major i el 2023 van celebrar-ne la 45a edició. Aquestes petites associacions organitzen trobades, dinars populars i concerts. Entre les propostes de l’any passat crida l’atenció el concurs de llançament de pinyols d’oliva.

Festa Major de la Trinitat Nova

Data: juny

Habitualment, és la primera festa major del calendari a la Zona Nord de la ciutat. Se celebra des del 1979, tot i que, a causa del coronavirus, els actes es van suspendre durant dos anys. La cultura té un paper molt destacat en la programació, amb cinema, teatre, circ, art, música i ball.

Festa Major de la Trinitat Vella

Data: juny

El parc i la plaça de la Trinitat són dos espais neuràlgics d’aquesta festa major de juny. La Comissió de Festes de Trinitat Vella n’és l’organitzadora i la cultura popular hi és present a través del bestiari de foc i una tarda gegantera. El 2023 la festa va arrencar amb el toc d’inici escolar i una tarda dedicada als infants. Entre els actes, també hi havia la Gran Tarda Flamenca, àpats populars o propostes familiars.

Festa Major de la Teixonera

Data: juny

La Festa Major de la Teixonera inclou també els barris veïns dels Penitents i Mas Falcó, del districte de Gràcia. Tot i això, la majoria d’activitats es fan en territori de la Teixonera, a Horta-Guinardó. Se celebra a mitjans de juny i el programa inclou activitats molt variades. El 2023, per exemple, es van fer portes obertes al parc de Bombers i al menjador social, a més de tallers infantils, balls o una botifarrada popular, entre moltes altres. També en destaca la baixada d’andròmines a l’avinguda de Martí Codolar.

Festa Major de la Teixonera, Penitents i Mas Falcó del 2021

Festa Major Paraguai-Perú

Dates: juny

Al llarg de quatre dies del mes de juny, la Festa Major de Paraguai-Perú omple d’activitats aquests dos carrers de Provençals del Poblenou. El 2023 es van fer concerts, activitats familiars com contacontes, paradetes a La Clandestina i una mostra dels tallers del Casal de Gent Gran de Ca l’Isidret.

Festa Major de Ciutat Meridiana

Dates: juny

La Festa Major de Ciutat Meridiana té un programa per a tots els gustos i edats. El 2023 va començar amb un concert de la Simfònica de Roquetes i també s’hi van oferir havaneres, balls o cinema a la fresca, a més d’activitats infantils i esportives.

Festa Major del Fort Pienc

Data: juny

La Festa Major del Fort Pienc se celebra cada mes de juny des del 1995. El programa d’activitats del 2023 incloïa una seixantena d’activitats lúdiques, festives, tradicionals i culturals. Les propostes de cultura popular van ser diverses, però també hi va haver espai per als àpats populars, la música o les activitats infantils i esportives, entre altres.

Festa Major de Sant Genís dels Agudells

Data: juny

La Festa Major de Sant Genís dels Agudells omple aquest barri d’Horta-Guinardó de concerts i balls, àpats populars i activitats per a totes les edats, des de jocs infantils i tradicionals fins a petanca o ping-pong. També hi ha una cursa de cambrers i portes obertes a diversos espais del barri, com la Fundació els Tres Turons o el Centre de Natura Can Soler.

Festa Major del Baix Guinardó

Data: juny

El Baix Guinardó fa aquesta festa des de l’any 1978. Se celebra al juny i és breu, però intensa. Els escenaris principals de la festa del 2023 van ser la zona de petanca de la plaça d’Alfons el Savi i els Jardins del Baix Guinardó.

Festa Major de la Pau

Dates: juny

La Festa Major de la Pau se celebra a mitjans de juny i dura només un cap de setmana. La plaça de la Pau es converteix en el centre neuràlgic de les activitats. El 2023, la música va ser la protagonista els vespres de divendres i diumenge, mentre que dissabte va ser el dia de la infància i dels més grans. Diumenge la festa es va tancar amb havaneres i els Foks de l’Avern.

Festa Major de la Font d’en Fargues

Data: juny

Sant Antoni de Pàdua és el patró de la parròquia que es va construir el 1927 al barri, per això la Festa Major de la Font d’en Fargues se celebra a l’entorn del 13 de juny, festivitat de Sant Antoni de Pàdua. A la plaça de l’Església es fan moltes activitats del programa, entre les quals el 2023 hi va haver el pregó, havaneres o una arrossada popular. L’any passat també es va organitzar la primera cercavila amb els gegants i tabalers de diverses escoles.

Festa Major del Coll

Dates: juny

El barri del Coll celebra la festa més llarga del mes de juny i encavalca tres caps de setmana. El correfoc és un dels actes destacats amb la presència de colles infantils de diables i les colles adultes de la Malèfica del Coll i La Vella de Gràcia.

Atzeries de la Vella de Gràcia
Atzeries de la colla La Vella de Gràcia. Imatge: Paula Jaume

Festa Major de la Guineueta

Dates: juny

La Festa Major de la Guineueta omple d’activitats aquest barri del districte de Nou Barris cada mes de juny. Al programa hi destaquen la música i les danses, a més de tallers d’escriptura, teatre i activitats infantils, entre d’altres. El correfoc amb els Diables de la Guineueta va tancar la celebració del 2023.

Festa Major del Turó de la Peira

Dates: juny

La Festa Major del Turó de la Peira inclou activitats per a tots els públics. El 2023 es van programar espectacles culturals com concerts a l’aire lliure, teatre i titelles. També jornades esportives, activitats familiars i nits de música, entre d’altres. Un vespre d’havaneres i rom cremat va posar el punt final a la festa.

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova

Dates: juny

La Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova s’acostuma a celebrar a mitjans de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Gervasi i Sant Protasi. La plaça de la Bonanova concentra la majoria de les activitats, però també se’n fan a la plaça de Frederic Soler.

Festa Major del Besòs i el Maresme

Dates: juny

La Festa Major del Besòs i el Maresme es fa durant la segona quinzena de juny. El dies forts són els caps de setmana. El programa del 2023 incloïa activitats esportives, científiques, musicals i de cultura popular. El Casal de Gent Gran Joan Maragall també es va sumar a la festa i mostra tota l’activitat que s’hi fa.

Festa Major de la Palmera

Dates: juny

La Festa Major de la Palmera és una de les tres festes majors de la Verneda i la Pau i té l’epicentre d’activitats a la plaça de la Palmera. Durant el primer cap de setmana del 2023 van destacar actes com la trobada de colles veteranes de sardanes i el pregó. El segon, la trobada de pintura El mur i una concentració de cotxes antics. Les havaneres van posar el punt final als actes.

Festa Major de la Font de la Guatlla

Dates: juny

La Festa Major de la Font de la Guatlla es fa des de principis dels anys 60. Originàriament es feia per la Mercè, el mes de setembre, però més endavant es va traslladar al juny, abans de Sant Joan. Al programa de festes hi destaquen, entre altres, les activitats infantils, esportives o relacionades amb la gastronomia, com el sopar de germanor o la botifarrada. Els actes culminen tradicionalment amb la celebració de la revetlla, el dia 23.

Festa Major de les Roquetes

Data: juny

La Festa Major de les Roquetes se celebra durant la primera quinzena de juny. Al programa de festes hi ha des d’havaneres fins a tallers de circ o la Fira d’Artesania i Economia Solidària, i els més menuts també hi tenen un espai propi. El punt final el va posar el 2023 el ball de foc amb els Diables del Clot.

Imatge: Vicente Zambrano González

Festa Major de Baró de Viver

Dates: juny

La Festa Major de Baró de Viver es fa sempre pels volts del 15 de juny. Les activitats es desenvolupen a l’entorn del centre cívic del barri. Al programa hi destaquen les mostres de teatre, dansa i circ, activitats adreçades especialment a infants i gent gran i propostes esportives.

Festa Major de Can Baró

Data: juny

La Festa Major de Can Baró se celebra durant la segona quinzena de juny. Del programa de festes en destaquen el correfoc, les activitats gastronòmiques, els balls i concerts, o els esdeveniments esportius i de cultura popular. Hi ha actes per a tots els gustos i totes les edats!

Festa Major del Putxet

Dates: juny

En el programa de la Festa Major del Putxet, que se celebra al mes juny, destaquen propostes com les havaneres amb rom cremat o els focs d’artifici amb la colla de Diablesses i Diables de Sarrià. El 2023 també hi hava activitats infantils i dos concerts, un de jazz i un altre de guitarra clàssica.

Festa Major de Can Peguera

Dates: juny

Can Peguera va començar a celebrar la festa major el 1972. El programa de la Festa Major de Can Peguera, organitzat principalment pels veïns i el Casal de Barri la Cosa Nostra, inclou activitats per a tots els públics. Hi ha moltes propostes culturals, així com també esportives. En destaca també un concurs de coques de Sant Joan. Tot plegat culmina amb la revetlla, el dia 23.

Festa Major de la Vall d’Hebron

Data: juny

La majoria de les activitats de la Festa Major de la Vall d’Hebron es fan entre els Jardins de Can Brasó i el Casal de Barri Can Travi, la seu de moltes de les entitats organitzadores. Un dels moments culminants de la festa és la revetlla de Sant Joan, que s’amenitza amb orquestra.

Festa Major de la Marina

Dates: juny

Anomenades popularment les Bacanals de Barcelona, la Festa Major de la Marina es fa pels volts de Sant Joan i s’allarga entre tres i quatre dies. A banda de fer el correfoc, els Diables de Port també porten fins a la plaça de la Marina la Flama del Canigó.

Jardins dels Drets Humans, al barri de la Marina de Port. Imatge: Consuelo Bautista

Festa Major del Casc Antic

Dates: juny

Coincidint amb Sant Pere, arriba la Festa Major del Casc Antic. Al llarg de dos caps de setmana el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera s’omple d’activitats per a tota la família. Del programa del 2023 en destacava el sopar veïnal, la trobada de gegants, els balls, les cercaviles, els espectacles de teatre al carrer o els correfocs.

Festa Major del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova

Dates: juny

Moltes activitats de la Festa Major del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova es fan al voltant del Centre Cívic la Sedeta i al Mercat de l’Abaceria, ubicat provisionalment al passeig de Sant Joan. El 2023 es van programar activitats infantils, esportives i balls, entre d’altres, i en l’àmbit cultural, diverses nits de cinema a la fresca, exposicions i un concurs de pintura i escultura. La cultura popular també hi és molt present, amb un correfoc, trobades de gegants i capgrossos, castellers i diables.

Festa Major de la Font del Gos

Dates: juliol

La Festa Major de la Font del Gos es fa a principis de juliol. El programa inclou campionats de futbolí, petanca i dòmino, inflables infantils, nits de ball i una paella popular per tancar la celebració del 2023.

Festa Major de la Vila Olímpica

Dates: juliol

La Vila Olímpica fa festa major des del 1993, any en què les cases que havien acollit els atletes durant els Jocs Olímpics es van habitar amb veïns. Així doncs, la Festa Major de la Vila Olímpica és una de les festes majors més joves de la ciutat. Se celebra a principis de juliol i el programa de festes inclou des d’havaneres, fins a balls en línia o una matinal infantil.

Cantada d’havaneres a la Festa Major de la Vila Olímpica. Imatge: Ajuntament de Barcelona

Festa Major del Rectoret

Dates: juliol

La Festa Major del Rectoret està organitzada per l’Associació de Veïns del Sanatori. La programació del 2023 va arrencar amb cinema a la fresca i es va tancar amb un vermut popular. Al mig, hi havia espectacles de circ, màgia i concerts, a més d’un sopar popular i inflables per als més menuts.

Festa Major de Torre Baró

Dates: juliol

La programació d’activitats de la Festa Major de Torre Baró és ben diversa. Hi ha des d’una batucada pels carrers del barri fins a activitats gastronòmiques, com un concurs de truites, sopars o dinars de carmanyola, una paella o vermuts populars. En la darrera edició també hi va haver cinema a la fresca, activitats infantils i nits de ball, entre d’altres.

Festa Major del Carmel

Data: juliol

La Festa Major del Carmel va fer-se per primera vegdada el 1979. La plaça de Pastrana és un dels centres neuràlgics de la festa. Habitualment, el pregó dona el tret de sortida a un munt d’activitats per a tots els públics: exposicions, concerts, exhibicions esportives i artístiques, balls, mostres gastronòmiques i culturals, castells o correfocs.

Festa Major del Raval

Data: juliol

La Festa Major del Raval és en honor de la Mare de Déu del Carme, patrona de la principal parròquia del barri. Aquesta festivitat és el 16 de juliol. El programa s’escampa per tots els racons del barri, amb activitats previstes en 31 punts el 2023. Hi havia espectacles musicals, balls, activitats infantils, actuacions de gegants, diables o castellers. La programació també fa palesa la interculturalitat del barri, amb activitats com jocs filipins, una haima marroquina, cinema àrab o una ofrena floral a la Mare de Déu del Carme, entre d’altres.

Festa Major del Raval. Imatge: Paola de Grenet

Festa Major de Vallbona

Dates: juliol

La Festa Major de Vallbona es fa durant la segona quinzena de juliol. Al llarg de tres dies aquest punt de la ciutat organitza activitats pensades per a tots els públics. Del 2023 en destaquen els actes esportius i les propostes infantils. També el cinema a la fresca, una nit de ball o un dinar popular.

Festa Major del Poble-sec

Dates: juliol

Tradicionalment, les activitats de la Festa Major del Poble-sec es reparteixen entre diversos espais del barri, com ara la plaça del Sortidor, els Jardins de les Tres Xemeneies o la plaça del teatre El Molino. Se celebra des dels anys 90 i inclou una diada castellera al carrer de Blai. Al programa del 2023 destacaven les activitats de cultura popular, com la cercavila, la plantada de gegants o el correfoc.

Festa Major de la Clota

Dates: juliol

A finals de juliol arriba la Festa Major de la Clota. La festa en aquest barri del districte d’Horta-Guinardó es concentra el divendres a la tarda i el dissabte. El programa del 2023 va arrencar amb una cantada d’havaneres, el pregó i una sardinada popular que culmina amb una nit de ball. L’endemà hi havia un taller, jocs gegants i de taula, una botifarrada i una segona nit de ball.

Festes de Sant Roc a la plaça Nova

Data: agost

L’Associació de Festes de la Plaça Nova procura conservar any rere any les tradicions i aquest 2024 arriba a l’edició 435. Durant les festes, mai no hi falten els tradicionals panellets, la possibilitat de beure en porró llarg o de participar en jocs de cucanya. El plat fort d’aquestes festes és el 16 d’agost, dia de Sant Roc. El 2023 hi havia dues novetats: els 150 anys del castell de focs i la recuperació del capgròs històric El Beco, creat el 1906 i desaparegut durant la dècada dels anys 60.

Festa Major de Gràcia

Data: agost

La Festa Major de Gràcia és coneguda, entre altres aspectes, per la decoració de carrers, places i balcons que el veïnat prepara durant tot l’any. L’origen de la festa és gairebé paral·lel a la urbanització de la vila. La primera referència documentada de la celebració és del 1817. El 2023 es van homenatjar els carrers de Mozart i Verdi per la trajectòria festiva.

Festa Major de Sants

Data: agost

Una de les característiques principals de la Festa Major de Sants és que les associacions de veïns del barri engalanen places i carrers. La festa es fa en honor de Sant Bartomeu, patró de la vila. Amb quatre colles de diables al barri, el correfoc mereix una menció especial.

Festa Major de Sants 2021. Imatge: Alex Losada

Festa Major de la Bordeta

Dates: setembre

La Festa Major de la Bordeta se celebra la primera quinzena de setembre. El carrer dels Josc Florals i les places del Fènix i de Súria organitzen cadascun les seves activitats i el darrer dia de festa s’uneixen per fer un acte conjunt a la plaça de Celestina Vigneaux, on la cultura popular es combina amb tastos gastronòmics i mostres de balls.

Festa Major del Mas Guimbau i Can Castellví

Dates: setembre

El Mas Guimbau – Can Castellví és un petit nucli de les Planes, al cor de la serra de Collserola. La festa major es fa el primer cap de setmana del mes. Durant aquestes jornades, el barri es converteix en l’escenari d’activitats per a tots els públics, des de concerts i balls fins a campionats esportius, àpats populars i activitats infantils, a més de la tradicional cantada d’havaneres.

Festa Major del Farró

Dates: setembre

La Festa Major del Farró va celebrar 10 anys el 2022. A la programació del 2023 no hi van faltar el correfoc, el Toc d’inici i la cercavila, sopars populars o la cantada d’havaneres. També hi havia activitats infantils i concerts, entre d’altres.

Festa Major de Vallcarca

Dates: setembre

Tradicionalment la Festa Major de Vallcarca s’allarga quatre dies i acaba per l’Onze de Setembre. Tot i això, el 2023 es va concentrar en dos dies. Les activitats, dirigides a tots els públics, es reparteixen pels carrers i les places més emblemàtics del nucli antic del barri, com ara la placeta del carrer de la Farigola.

Festa Major de la Salut

Dates: setembre

La Festa Major de la Salut s’acostuma a celebrar a principis de setembre, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de la Salut, el dia 8. El primer dia destaca la cercavila de gegants i batucades i el correfoc. A partir d’aquí, el programa inclou concerts, tallers, jocs i activitats com cinema a la fresca o una ballada de country. Els actes es reparteixen per diversos carrers i espais del barri com Verdi, Argentona o el Mercat de Lesseps.

Festa Major d’Horta

Dates: setembre

La Festa Major d’Horta va omplir el barri d’activitats durant 10 dies el 2023, amb propostes per a tots els públics. Es van fer més d’un centenar d’actes entre els quals hi ha espai per als infants, la música o la cultura popular. En destaquen el campionat de pilars de caixes i el correfoc, que posa punt final als actes festius.

Festa Major del Poblenou

Dates: setembre

La Festa Major del Poblenou va arribar als 150 anys el 2023. La celebració omple el barri de dansa, música i activitats infantils, i tampoc no hi falta la cultura popular amb diverses cercaviles, actuacions geganteres, castellers i un correfoc.

Festa Major del Vallvidrera

Dates: setembre

La Festa Major de Vallvidrera sol celebrar-se a mitjans de setembre. Durant més d’una setmana, s’organitzen activitats culturals com concerts, propostes esportives i infantils, un concurs de paelles o un sopar popular. També la XXVIII Pujada a la torre de Collserola.

Festa Major de Verdum

Dates: setembre

A mitjans de setembre arriba la Festa Major de Verdum. El programa festiu és ben divers, amb àpats populars, concerts, nits de ball i espectacles per a petits i grans, entre altres propostes. El gruix de les activitats se sol concentrar durant el cap de setmana.

Festa Major dels Indians

Dates: setembre

Tradicionalment, els Indians celebra la festa major a mitjans de setembre, abans que el barri veí, el Congrés. Entre els ingredients: esports, cultura popular, concerts i gastronomia. El 2023 els actes van culminar coincidint amb la Mercè, amb un castell de focs.

Festa Major del Parc i la Llacuna del Poblenou

Dates: setembre

La Festa Major del Parc i la Llacuna del Poblenou se celebra al llarg dos caps de setmana de la segona quinzena de setembre. El programa festiu inclou una vintena d’activitats per petits i grans, entre les quals hi ha cercaviles, revetlles, dinars populars, jocs i actuacions musicals.

Festa Major del barri de la Mercè (Pedralbes)

Dates: setembre

Coincidint amb la Festa Major de Barcelona, el barri de la Mercè programa activitats esportives, musicals i gastronòmiques des de fa gairebé 70 anys. Del programa, en destaca la cursa de carros. Les activitats diürnes, però, es dirigeixen sobretot als veïns.

Festes de la Mercè

Dates: setembre

Les Festes de la Mercè omplen la ciutat d’activitats infantils, concerts i activitats culturals, jornades de portes obertes o el tradicional piromusical de la Mercè. Kíiv va ser la ciutat convidada de les Festes de la Mercè 2023 a Barcelona.

Festa Major del passatge de Lluís Pellicer

Dates: setembre

El petit passatge de Lluís Pellicer entre l’avinguda Diagonal i el carrer de Londres, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, s’omple a vessar de gent al setembre. Els veïns organitzen una celebració de tres dies amb concerts i música a les nits, concursos, activitats infantils i àpats populars, entre d’altres. Anteriorment es feia al juny.

Festa Major de la Barceloneta

Dates: setembre

La Festa Major de la Barceloneta se celebra coincidint amb la festivitat de Sant Miquel, el dia 29. Cada any s’hi fan sardanes, cantades d’havaneres, correfocs i una cercavila amb els gegants Pep Barcelona i Maria la Neta. Al programa del 2023 també hi destacaven la música i els concerts, els esports i la cultura urbana, amb tallers de grafits i tatuatges. Es preveuen activitats per a totes les edats.

Festa Major de Montbau

Dates: setembre

Sant Jeroni és el patró de la parròquia de Montbau i, per aquest motiu, es fa la festa major al voltant del 30 de setembre. La cultura popular hi és present amb un matí d’entremesos i el correfoc, tant infantil com per a adults. També hi ha espai per a la música, els àpats populars o les activitats infantils. El 2023 es va celebrar l’11è aniversari de Rockpelsxuklis, en benefici de l’associació de familiars d’infants amb càncer ANFANOC.

Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample

Dates: setembre

El barri té moltes entitats i associacions que organitzen activitats per la festa major a finals de setembre. Destaquen la trobada gegantera i de capgrossos i la de sardanes, a més dels castellers, el correfoc i àpats populars. També s’organitza una fira de comerç i artesans al carrer.

Festa Major de Sarrià

Dates: setembre

La Festa Major de Sarrià s’allarga durant dos caps de setmana entre finals de setembre i les primeres setmanes d’octubre. Hi tenen un pes especial els actes de cultura popular amb diverses cercaviles, gegants, castellers i espectacles de foc. També s’organitzen àpats populars i activitats esportives, concerts i propostes infantils.

festa major sarria 2022

Festa Major d’Hostafrancs

Dates: octubre

Hostafrancs tanca el cicle de festes als barris de Sants-Montjuïc entre finals de setembre i principis d’octubre. Una vintena d’entitats treballen cada any en el programa de la Festa Major d’Hostafrancs. La celebració es fa coincidint amb la festivitat de Sant Àngel Custodi, el dia 1 d’octubre.

Festa Major de les Corts

Dates: octubre

En la programació de la Festa Major de les Corts destaquen la cultura popular i les portes obertes a espais emblemàtics com els Pavellons Güell i el Monestir de Pedralbes. El comerç de barri també hi té un paper destacat. El 2023, durant el Toc d’inci hi va haver un espectacle de mapatge, amb actuacions de dansa i foc.

Festa Major del Congrés

Dates: octubre

La cultura popular té un paper destacat a la Festa Major del Congrés a través d’associacions com la Congregació Diabòlica. Al programa de festes hi ha esdeveniments esportius, àpats populars, concerts o actuacions teatrals. A més, diversos centres de dansa, dibuix o teatre musical van fer jornades de portes obertes el 2023.

Festa Major de Canyelles

Dates: octubre

El ball i la música tenen un paper destacat en la programació de la Festa Major de Canyelles, amb propostes com salsa, bachata, zumba, sevillanes, flamenc o havaneres. També hi ha espai per al públic infantil amb activitats diàries. Igualment, hi són presents l’esport i la cultura popular.

Festa Major de la Rambla o Festa del Roser

Dates: octubre

Amb la Festa del Roser, l’associació Amics de la Rambla vol convidar barcelonins i visitants a redescobrir aquest passeig emblemàtic. Cultura, lleure i actes populars prenen la via, on les flors tenen un paper protagonista. Es decoren edificis i espais singulars i també hi ha tallers florals. Igualment, el mar hi té un paper protagonista i s’ofereixen entrades gratuïtes a espais com el Palau Güell.

Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta

Dates: octubre

Durant les primeres setmanes d’octubre, la Festa Major de Vilapiscina i la Torre Llobeta programa activitats de tot tipus, tot i que la majoria es concentren en cap de setmana. Hi ha activitats esportives, infantils, música i art, entre d’altres. També àpats populars i el 2023 es va fer una exposició de vehicles clàssics a càrrec de Club Clàssics Barcelona Ciutat.

Festa Major de la Verneda i Sant Martí de Provençals

Dates: novembre

S’acostuma a celebrar durant la primera quinzena de novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí, patró de les festes de la Verneda i Sant Martí de Provençals, dos barris que celebren la festa major conjuntament. El programa de festes del 2023 incloïa un correfoc amb tabalada, des de la plaça de la Palmera fins al Parc de Sant Martí. També s’hi van fer exposicions, concursos i activitats infantils, entre d’altres. La gastronomia hi tenia un lloc amb una jornada per cuinar la teva pròpia paella al carrer i també amb diverses activitats amb tapes.

Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa

Dates: novembre

La Festa Major del Clot – Camp de l’Arpa es va allargar durant 17 dies el 2023. La cultura popular marca el pols de la festa. Es programen activitats familiars, les Barraques, la cercavila de gegants o els versots satírics i el correfoc dels Diables del Clot. També destaquen la diada castellera, la Cursa Popular de Sant Martí i una gimcana detectivesca.

Festa Major de la Sagrera

Dates: novembre

La cercavila de gegants, el festival de dansa de l’Esbart l’Estel o el correfoc de la colla Drac i Diables de la Sagrera són algunes propostes recomanades de la Festa Major de la Sagrera. Durant els dies festius també se celebra la Cursa Popular de la Sagrera.

Festa Major de Sant Andreu

Dates: desembre

La Festa Major de Sant Andreu tanca el calendari de festes majors de la ciutat. No et pots perdre el correfoc amb la participació de diverses colles de diables de Sant Andreu, que sempre han estat molt nombroses.