Jordi Fàbregas, qui va ser fundador del Festival Tradicionàrius i del Centre Artesà Tradicionàrius, ha mort aquest dijous als 69 anys. Fàbregas, qui va ser músic de professió, era un apassionat de la música folk i un activista gracienc.

Fàbregas va ser un dels artífexs de la recuperació de la música popular catalana i va rebre influències de formacions com Els Setze Jutges o de Jacques Brel. També va ser fundador del grup de cançó catalana Coses i del grup de música folk La Murga, entre d’altres. 

L’any 1988 va crear el Festival Tradicionàrius, amb l’objectiu de promocionar la música folk. Uns anys més tard, va participar en la fundació de TRAM, l’Associació Cultural per a la Tradició Musical, que el 1993 va crear el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), amb l’objectiu de promocionar la música i la cultura tradicionals catalanes. L’any 2018 el CAT va celebrar el 25è aniversari.

A Barcelona, va crear el Toc d’inici i dirigir els Ministrils del Camí Ral durant més de 25 anys. A més, és el compositor de molts balls de gegants, capgrossos, bestiari i altres elements de les fetes barcelonines: del Lleó, dels Falcons, dels Gegants de Santa Maria del Mar, dels Cavallets Cotoners, dels Gegants de Gràcia i del ball a quatre dels Gegants del Pi i de Santa Maria del Mar, entre d’altres.

L’ànima musical de la Mercè

Amadeu Carbó ha recordat a ‘Reset’ la figura de Jordi Fàbregas i el seu paper en les Festes de la Mercè.

Premis i reconeixements

Jordi Fàbregas va rebre l’any 2020 la Creu de Sant Jordi i el 2006, la Medalla d’Honor de Barcelona. Anteriorment, el 1995, havia rebut el Premi Nacional de Cultura Popular i el 1991, el Premi Nacional de Música.

Entitats i personalitats del món de la cultura i del teixit associatiu de Gràcia han mostrat el seu condol a través de les xarxes socials.